Skip to main content

Παραμένουν τα «βαρίδια» στις διεθνείς αγορές

Στον κλοιό των ιταλικών και βρετανικών εξελίξεων παραμένουν οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές παράλληλα να ρίχνουν κλεφτές ματιές στην επικείμενη σύνοδο των G20, η οποία ξεκινάει την Παρασκευή στην Αργεντινή.

Η διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης για τον προϋπολογισμό του 2019, η αβεβαιότητα ως προς την ψήφιση του σχεδίου Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά και οι εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο, συνιστούν πηγές μόνιμης ανησυχίας για τους επενδυτές.

To παραπάνω δυσοίωνο κλίμα μάλιστα, διανθίζεται με τις κατά τόπους περιφερειακές κρίσης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά και με την προοπτική της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,25% στις 258,30 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει άνοδο κατά 0,23% και τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,43%.

Στον αντίποδα, ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 0,04% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,07%.

Στο ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ξεχωρίζει ο τεχνολογικός κλάδος, ο οποίος καταγράφει άνοδο άνω του 1%, με τη μετοχή της αυστριακής AMS να εκτινάσσεται στο +5%. Κέρδη της τάξης του 3% παρουσιάζει και η μετοχή της γαλλικής EDF.

Η προσοχή σε G20 και Brexit

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει αναπόφευκτα στη σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, με τις αγορές να αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. H κρίσιμη συνεδρίαση θα ξεκινήσει την Παρασκευή στην Αργεντινή.

Στο μεταξύ, το χρηματιστηριακό κλίμα επηρεάζεται και από τις κλιμακούμενες ανησυχίες για την «τύχη» του σχεδίου Brexit, καθώς η κυβέρνηση Μέι δυσκολεύεται να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα, με τη Βουλή των Κοινοτήτων να ετοιμάζεται να απορρίψει στις 11 Δεκεμβρίου το προωθούμενο πλάνου εξόδου από την Ε.Ε.

naftemporiki.gr