Skip to main content

Talk of the market: Καλά μηνύματα για φερεγγυότητα και συστημικό ρίσκο

Τάση ανάκαμψης σήμερα στις αγορές μετά το χθεσινό sell-off. Εν μέσω παγκόσμιων ανησυχιών για τις εξελίξεις με την εταιρεία ακινήτων Evergrande, που απειλεί να γίνει η “κινεζική Lehman Brothers”, οι τιμές και στο ελληνικό χρηματιστήριο δέχτηκαν πιέσεις. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,27% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,32%, με αυξημένη αξία συναλλαγών στα 76 εκατ. ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τράπεζες παρέσυραν σε πτώση την αγορά, με ενδεικτικές τις απώλειες στις μετοχές Εθνικής και Alpha Bank σε ποσοστό 5,7% και 4,3% αντίστοιχα. 

Ο Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Κατά δύο επίπεδα αναβάθμισε τις αξιολογήσεις της για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις των τραπεζών, που διατηρούν θετικές προοπτικές. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε τη βαθμολογία της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής σε “B2” από “Caa1” και την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς σε “B3” από “Caa2”. Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τις επιδόσεις των τραπεζών στους περισσότερους τομείς τονίζοντας μεταξύ άλλων στην έκθεσή του τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της φερεγγυότητάς τους και τις καλές προοπτικές τους για περαιτέρω ενίσχυση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας αλλά και της ελάχιστης απαίτησης κεφαλαίων που θα πρέπει να έχουν, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το λεγόμενο μαξιλάρι του MRL.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία του οίκου Moody’s ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν κάθε νέα γενιά προβληματικών δανείων ως συνέπεια της πανδημίας. Οι αξιολογήσεις μάλιστα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν τα επόμενα τρίμηνα εάν οι τράπεζες διατηρήσουν το υγιές κεφάλαιο και τη ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους μειώνοντας περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια και αξιοποιώντας την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας που επωφελείται από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου κατέγραψε έλλειμμα 6,969 δισ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 7,858 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Τον Ιούλιο, το υπόλοιπο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 538 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 797 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, λόγω και της ανάκαμψης στον τουρισμό, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε εμφανίσει πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ.

Ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψε το οργανωμένο λιανεμπόριο τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ η αγορά παρουσίασε αύξηση πωλήσεων σε αξία 5,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τους ταχυκίνητους κωδικούς να εμφανίζουν ρυθμό +5,2%. Στις επιμέρους μεγάλες κατηγορίες τα τρόφιμα & ποτά αναπτύχθηκαν με +6,2%, ενώ το σύνολο των κατηγοριών bazaar από ένδυση και ηλεκτρικές συσκευές μέχρι βιβλία, εργαλεία και είδη κήπου, συνέχισε να εμφανίζει την πιο θετική, διψήφια τάση, στο +15,9%.

Η Piraeus Financial Holdings ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων “Sunrise I”, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας ύψους 7,2 δισ. ευρώ έχοντας λάβει όλες τις εγκρίσεις. 

Η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. 

Μια πολύ καλή τουριστική σεζόν αναμένει από τον Μάρτιο η διοίκηση της Aegean Airlines, όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου. Μάλιστα η εταιρεία ζήτησε επιτάχυνση των παραδόσεων A320 neo με στόχο να φτάσει σε 30 νέα αεροσκάφη μέχρι το τέλος του 2023. Για το γ’ τρίμηνο του 2021, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι θα είναι κερδοφόρο.

Η ελληνική startup Blueground, από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες real estate και τεχνολογίας, “σήκωσε” 180 εκατ. δολ. σε γύρο χρηματοδότησης τύπου C. Η εταιρεία, που ξεκίνησε από λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα πλέον έχει παρουσία σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία.

Ο όμιλος Epsilon Net εμφάνισε κύκλο εργασιών 17,8 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο με αύξηση 111% ενώ ξεπέρασε το 238% η αύξηση των κερδών EBITDA και το 406% των κερδών προ φόρων.

naftemporiki.gr