Skip to main content

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Σε ηλικία 85 ετών

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Ηλίας Λογοθέτης.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε με αναρτήσεις του στο Facebook και στο Instagram ο γιος του, ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο οποίος έγραψε σε μία μαύρη σελίδα «So long blue eyes» («Αντίο γαλάζια μάτια»).

Ο Ηλίας Λογοθέτης γεννήθηκε στη Λευκάδα, στις 15 Απριλίου 1939. Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου και ήρθε σε επαφή με το θέατρο μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967, και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο «Βαβυλωνία». Για την ερμηνεία του τιμήθηκε στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Β΄ Ανδρικού ρόλου.

Η καλλιτεχνική του διαδρομή

Συμμετείχε ως μαθητής της Σχολής σε απαιτητικές παραστάσεις· όπως τα ιστορικά ανεβάσματα των «Περσών» (1965-1966), των «Βατράχων» (1966) αλλά και των «Ορνίθων» στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Το 1967, μετά και την τυπική αποφοίτησή του, έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση με το έργο «Έξι Πρόσωπα Ζητούν Συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλο στο Θέατρο Τέχνης.

Ακολούθως έπαιξε στο ελεύθερο θέατρο σε μιούζικαλ, επιθεώρηση και πρόζα με τους θιάσους Γιάννη Φέρτη – Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή – Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Κώστα Χατζηχρήστου, Άγγελου Αντωνόπουλου – Μιράντας Κουνελάκη, Αλίκης Βουγιουκλάκη ενώ συνεργάστηκε επί μακρόν με τον Σπύρο Ευαγγελάτο στο Αμφιθέατρο, ερμηνεύοντας αξιόλογους ρόλους -όπως τον σαιξπηρικό Τίτο Ανδρόνικο.

Το 2000 δέχτηκε τα θετικά σχόλια του Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη» που ανέβηκε στο Απλό Θέατρο του Αντώνη Αντύπα.

Το 2007 ανέβασε την παράσταση «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» σε δική του σκηνοθεσία και με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη σύζυγό του· η παράσταση παίχτηκε επί δέκα και πλέον έτη με απήχηση στο κοινό για τον πρωτότυπο καλλιτεχνικό τρόπο που ανέδειξε τον χαρακτήρα και τις ευαισθησίες του Γεώργιου Βιζυηνού.

Μια σημαντική θεατρική του στιγμή ήταν, επίσης, όταν το 2008 συμμετείχε στην τρίτη αναβίωση των «Ορνίθων» από το Θέατρο Τέχνης, στο Grand National Theatre του Πεκίνου αλλά και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970 με την ανατρεπτική «Βαβυλωνία» του Γιώργου Διζικιρίκη. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε δύο φορές, στις ταινίες «Ο Παπαφλέσσας» (1971) και «Ο Θανάσης Στη Χώρα Της Σφαλιάρας» (1976).

Ανέπτυξε μια πλούσια κινηματογραφική σταδιοδρομία σε πάνω από 40 ελληνικές ταινίες, μερικές από τις οποίες ήταν από τις σημαντικότερες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου: «Περιπλάνηση» (1979) του Χριστόφορου Χριστοφή, «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988) και «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» (1991) του Θόδωρου Αγγελόπουλου και «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» (1987) του Κώστα Βρεττάκου. Παράλληλα, δεν αρνήθηκε και ρόλους που αξιοποίησαν το αστείρευτο ταλέντο του στην κωμωδία όπως στα «Θανάση Σφίξε κι άλλο το Ζωνάρι» (1980) του Θόδωρου Μαραγκού, «Γκαρσονιέρα για Δέκα» (1981) του Δημήτρη Δαδήρα, «Άρπα Colla» (1982) του Νίκου Περάκη και «Made In Greece» (1987) του Πάνου Αγγελόπουλου.

Το 2001 έκλεψε την παράσταση με διπλό ρόλο στο «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη, ενώ τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση ήταν το 2013 στην ταινία «Το Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα.

Παράλληλα με την κινηματογραφική και τη θεατρική του πορεία, δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή του και σε επιλεγμένες τηλεοπτικές σειρές -ανάμεσά τους «Το Μινόρε Της Αυγής», «Ο Κίτρινος Φάκελος», «Σιγά Η Πατρίδα Κοιμάται», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Ο Ιός Του Πατέρα», «Καλά Να Πάθεις», «Ο Πρίγκηπας» και άλλες.

Συμμετείχε, επίσης, και σε πολλές μεταφορές θεατρικών έργων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (Θέατρο της Δευτέρας).

Έχει λάβει μέρος, επίσης, σε μουσικές παραστάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το 2008.

Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή και γιος του ο Αλέξανδρος Λογοθέτης -που  ακολούθησε και αυτός την υποκριτική.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Ηλία Λογοθέτη

​Πληροφορούμενη τον θάνατο του Ηλία Λογοθέτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν ένας σπουδαίος ηθοποιός που μαθήτευσε κοντά στον Κάρολο Κουν. Ερμήνευσε, με πάθος, εντιμότητα και ήθος, σημαντικούς ρόλους, δίνοντας τους ζωή στο θέατρο, στον ελληνικό κινηματογράφο, στην τηλεόραση. Ο συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ, συγχαίροντας τον για την ερμηνεία του ως Σπούνερ, στο έργο του «Νεκρή Ζώνη», τον ρώτησε που οφειλόταν η ιδιαιτερότητα στο παίξιμό του. Και ο σεμνός Ηλίας που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, σε όποιο είδος θεατρικού λόγου κι αν επιδόθηκε, του απάντησε ότι η μεσογειακή ιδιοσυγκρασία του τον έκανε να βάζει λίγη συγκίνηση, σε κάθε ρόλο που ερμήνευε. Αυτή η ιδιοσυγκρασία του, η στάση ζωής του, η αφιέρωσή του και η αγάπη του για την Τέχνη, ήταν που τον έκανε να ξεχωρίσει πολύ νωρίς, είτε έπαιζε στη «Βαβυλωνία» του Βυζάντιου, είτε στο «Τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ και ακόμη ερμηνεύοντας Βιζυηνό στο «Μόνον της ζωής του ταξείδιον», του Λάκη Παπαστάθη.

Λευκαδίτης, λάτρης της όπερας, αφιερωμένος στη δουλειά του, διανοούμενος και ταυτόχρονα φίλος και συνάδελφος, απλός και προσιτός, ο Ηλίας Λογοθέτης αγαπήθηκε από το κοινό. Θα λείψει σε όλους μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακής Μάλαμα 

Ο Ηλίας Λογοθέτης, ένας μεγάλος και σημαντικός ηθοποιός μας άφησε χθες. Το θέατρο κι ο κινηματογράφος θα στερηθούν μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητές τους. Υπήρξε ένας σπουδαίος θεατράνθρωπος και πολύ δημοφιλής με διάγενεακή αναγνωρισιμότητα για δεκαετίες. Θα τον θυμόμαστε για το πηχυαίο ταλέντο του, για την οξύτητα του μυαλού του, για την δραματουργική του τέχνη και για την ικανότητά του να υποδύεται ρόλους με τρόπο που άφησε εποχή.

Συλλυπητήρια δήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

“Ο Ηλίας Λογοθέτης αποφοίτησε το 1967 από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Δίπλα του έκανε τα πρώτα του βήματα και λάτρεψε το θέατρο και την υποκριτική. Έλεγε χαρακτηριστικά: ‘Ο Κουν αντιμετώπιζε το θέατρο με ιερότητα. Μας οδηγούσε σε δρόμους πολύπλοκους. Είχε μανία με την τελειότητα, ήθελε να είμαστε απόλυτα ενορχηστρωμένοι στο σκοπό της παράστασης. Γιατί μια ορχήστρα είναι η παράσταση’. Με το Θέατρο Τέχνης έπαιξε σε πολλές παραστάσεις”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή του ο τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και η υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Πολιτισμού – βουλευτής Λακωνίας, Νάγια Γρηγοράκου, αποχαιρετώντας τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη.

Όπως προσθέτουν, “από τις πιο σπουδαίες στιγμές της καριέρας του, ήταν όταν το 2000 δέχτηκε τα θετικά σχόλια του σπουδαίου συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη». Επί δέκα χρόνια σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την παράσταση ‘Το αμάρτημα της Μητρός μου’ του Γ. Βιζυηνού. Συμμετείχε δε, στο εμβληματικό ‘Θέατρο της Δευτέρας’ στην ΕΡΤ1. Κέρδισε βραβείο ερμηνείας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ταινίες ‘Βαβυλωνία’ (στον ρόλο του αστυνόμου) και ‘Τα παιδιά της χελιδόνας’ του Κώστα Βρεττάκου. Είχε στόφα κωμικού ηθοποιού, ωστόσο ερμήνευσε σπουδαία μεγάλους δραματικούς ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στη σειρά ‘Έτερος Εγώ: Νέμεσις’. ‘Το θέατρο, ξέρετε, δεν είναι μόνο θέμα ταλέντου είναι θέμα ήθους’, αυτή η φράση αποτυπώνει όλα όσα ήταν ο Ηλίας Λογοθέτης. Σεμνός και φωτεινός άνθρωπος , πολυτάλαντος ηθοποιός γεμάτος χιούμορ και ψυχική ομορφιά. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στη γυναίκα του Μαρία, στον γιο του Αλέξανδρο και στους οικείους του”.

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

“Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Ηλία Λογοθέτη, έναν αγαπημένο, ταλαντούχο και εξαιρετικά εκφραστικό ηθοποιό”, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού – και συμπληρώνει: “Ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν λάτρης της όπερας και είχε εξαιρετικό ταλέντο στο κλασικό τραγούδι, αφιερώθηκε όμως τελικά στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπου η κωμική του στόφα ως ηθοποιού συναγωνιζόταν επάξια την εξαιρετική ερμηνεία δραματικών ρόλων. Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά τον Ηλία Λογοθέτη

Ο επτανήσιος Ηλίας Λογοθέτης υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα κι ανήσυχος άνθρωπος, ένας εκ των σπουδαίων ηθοποιών της γενιάς του. Το πηγαίο ταλέντο και η παιδεία του, αλλά και η ιδιοσυγκρασία του έδωσαν ξεχωριστή υφή στο αποτύπωμά του στον κινηματογράφο μας, κλασικό και νέο, και βέβαια στο θέατρό μας. Ο Ηλίας Λογοθέτης είχε πάντα μια ιδιαίτερη αίσθηση του κωμικού δημιουργώντας ρήγματα που οδηγούσαν στο δραματικό βάθος των ρόλων του. Η καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1970 στη «Βαβυλωνία» του Γιώργου Διζικιρίκη. Ακολούθησαν πολλές ταινίες, ανάμεσά τους: «Παπαφλέσσας», «Μεταμορφώσεις», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», «Περιπλάνηση» κ.ά. Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες δημιουργούς, μεταξύ των οποίων: ο Θόδωρος Αγγελόπουλος («Το μετέωρο βήμα του πελαργού»), ο Λάκης Παπαστάθης («Το Μόνον της ζωής του ταξείδιον»), ο Νίκος Περάκης («Αρπα Colla»), ο Κώστας Βρεττάκος («Τα παιδιά της χελιδόνας»), ο Τάσος Μπουλμέτης («Βιοτεχνία ονείρων»).

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στον γιο του Αλέξανδρο και στην υπόλοιπη οικογένειά του και σε όλους όσοι τον αγάπησαν.