Skip to main content

Πρέσπες 2023: 60 χρόνια από τη δολοφονία Λαμπράκη

Το μικρό νησί της λίμνης Μικρή Πρέσπα, ο Άγιος Αχίλλειος είναι εδώ και χρόνια το κέντρο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια», με σημαντικές συναυλίες.

Με αφιέρωμα στα 60 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, με βαλκανικές μουσικές, χορούς και μία συναυλία έκπληξη του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, οι φετινές εκδηλώσεις των Πρεσπών προσπαθούν να επανατοποθετηθούν στους χιλιάδες λάτρεις του θεσμού,  που φέτος κλείνει αισίως 33 χρόνια ζωής.

Το μικρό νησί της λίμνης Μικρή Πρέσπα, ο Άγιος Αχίλλειος είναι εδώ και χρόνια το κέντρο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια», με σημαντικές συναυλίες. Αρχικά, η προσέλευση του κόσμου στο νησί γινόταν με βάρκες και τη βοήθεια του στρατού, τα τελευταία όμως χρόνια έχει δημιουργηθεί γέφυρα και η προσέλευση είναι ευκολότερη. Φυσικά, η γέφυρα είναι σημαντικότερη για τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού που, πλέον, δεν νιώθουν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο νομό, καθώς και η πρόσβαση με βάρκα τον χειμώνα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων, Γιώργος Λιάνης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της φετινής διοργάνωσης, τόνισε: «το φετινό πρόγραμμα σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης, είμαστε στην αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας για το συνολικό περιεχόμενο των εκδηλώσεων μας».

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πέμπτη 24 Αυγούστου

• Ημερίδα με σκοπό τη δημιουργία λευκώματος για την καταγραφή και ανάδειξη των παλιών αρχοντικών και τα κοινά αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά στοιχεία ανάμεσα στις πόλεις Φλώρινα και Μπίτολα. Συμμετέχουν το ελληνικό προξενείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ.

Παρασκευή 25 Αυγούστου

• Αφιέρωμα στα 60 χρόνια από τον θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Συμμετέχουν η οικογένεια Γρ. Λαμπράκη, η «Λέσχη Γρηγόρη Λαμπράκη» και η κοινότητα Δροσοπηγής.

• Συναυλία Μάκη Αϊβάζογλου – Μαρίας Θωΐδου.

Σάββατο 26 Αυγούστου, Άγιος Αχίλλειος

• 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού.

• Συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Κυριακή 27 Αυγούστου, Φλώρινα

• 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού.