Skip to main content

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σκάλας Ωρωπού παρουσιάζει την «Εξέλιξη»

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Πουέμπλο, στην κεντρική πλατεία Μαρκοπούλου στον Ωρωπό

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σκάλας Ωρωπού προσκαλεί το κοινό στην εκδήλωση – προβολή και συζήτηση, της ταινίας «Εξέλιξη», με την παρουσία του Καθηγητή Σκηνοθεσίας κ. Περικλή Χούρσογλου την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Πουέμπλο, στην κεντρική πλατεία Μαρκοπούλου Ωρωπού.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σκάλας Ωρωπού υποδέχεται τον καθηγητή σκηνοθεσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλή Χούρσογλου. «Εξέλιξη» – Πρόκειται για μια κοινωνική ταινία. Προλογίζει ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσαρουχάς.

Περικλής Χούρσογλου «Βλέπω τον πατέρα μου στον καθρέφτη» 2012. Ο Νίκος μένει στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης και διδάσκει σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ζητά από τον πατέρα του, τον Κύριο Αντρίκο, να τον συνοδεύσει στην τελετή ορκωμοσίας για την εξέλιξη του στην ανώτερη βαθμίδα στο Πανεπιστήμιο. Ένα ταξίδι πατέρα – γιού με το τρένο, με τον χρόνο να
κυλάει προς τα πίσω.

«Θέλησα να μιλήσω για την εμπειρία 19 χρόνων που δίδαξα «Σκηνοθεσία» στο Τμήμα Κινηματογράφου τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Τη χαρά που ένιωθα σε ένα καλό μάθημα, τις ελπίδες να φτιάξουμε μία από τις καλλίτερες σχολές κινηματογράφου στην Ευρώπη, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Για τον κινηματογράφο. Ειδικότερα για τη διδασκαλία του, πώς η ψευδαίσθηση μετατρέπεται σε συγκίνηση. «Όλα είναι ψέματα – λέει ο «Νίκος» σε μία άσκηση – όμως τα αισθήματα μας, είν’ αληθινά». Για τρείς γενιές. Του «Κυρίου Αντρίκου», των φοιτητών – τις χωρίζει γκρεμός – και του «Νίκου», ανάμεσα να προσπαθεί να περάσει το πάθος του στους νέους κινηματογραφιστές. Τέλος να μιλήσω, για έναν γιό που με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ζητά από τον πατέρα του την επιβεβαίωση».

• «Εξέλιξη», 99’, 2023

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Περικλής Χούρσογλου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βασίλης Κολοβός, Ελένη Γερασιμίδου, Δημήτρης Ναζίρης, Γιώτα Μηλίτση

Έκτακτη εμφάνιση: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος

Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Κοστούμια: Χρύσα Σερδάρη

Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Πολυδωρόπουλος

Σύμβουλοι Σεναρίου: Γιάν Φλάϊσερ, Νίκος Παναγιωτόπουλος

Βοηθοί Σκηνοθέτες: Αναστασία Φλωκατούλα, Στράτος Κούβελας

Περικλής Χούρσογλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε Μαθηματικά στο Α.Π.Θ. και στο Ε.Κ.Π.Α. και Σκηνοθεσία στη Σχολή Λ. Σταυράκου. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια και σεμινάρια Σεναρίου και Παραγωγής. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα σε σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, κυρίως στον Παντελή Βούλγαρη.

Από το 1985 έως το 1997 σκηνοθέτησε πολλές εκπομπές για την Ελληνική Τηλεόραση: «Παρασκήνιο», «Η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα», «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα», «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα». Σκηνοθέτησε ένα βίντεο κλιπ για τον Διονύση Σαββόπουλο.

Έχει γράψει το σενάριο και έχει σκηνοθετήσει 2 μικρού μήκους ταινίες, 1 τηλεταινία και 5 μεγάλου μήκους.

Ταινίες Μικρού μήκους: «Τα μανικετόκουμπα», 1980, «Τυφλό σύστημα», 1983

Μεσαίου μήκους: «Στυλ», 1987

Μεγάλου μήκους

– «Λευτέρης Δημακόπουλος», 1994

– «Ο κύριος με τα γκρι», 1997

– «Μάτια από νύχτα», 2003

– «Ο διαχειριστής», 2009

– «Εξέλιξη», 2023

Τηλεόραση:

Το 2011 έγραψε και σκηνοθέτησε για την ΕΤ-1, 13 επεισόδια ντοκιμαντέρ με τίτλο “Συνάντησα ευτυχισμένους μαστόρους”.

Εκπαίδευση:

Από το 2004 έως το 2023 δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Α.Π.Θ., “Σκηνοθεσία Κινηματογράφου”.

Δίδαξε και διδάσκει στα εργαστήρια σεναρίου ταινιών μικρού μήκους της ΕΡΤ, “Μικροφίλμ”. Υπήρξε βοηθός καθηγητή του Jan Fleischer στα εργαστήρια σεναρίου του «MFI» (Mediterranean Film Institute).

Για 4 χρόνια δίδαξε στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. «Υποκριτική στην κάμερα»

Το ίδιο μάθημα διδάσκει από το 2014 στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Έχει διδάξει στις ιδιωτικές σχολές κινηματογράφου: ΑΚΜΗ, New York College, Σταυράκου, ΙΕΚ Χαϊδαρίου.