Skip to main content

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Το βλέμμα στην εποχή μας

“Panico”, το ντοκιμαντέρ για το σινεμά τρόμου του Ντάριο Αρτζέντο

Στο 26ο ΦΝΘ θα προβληθούν 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες

Ξεκινά σήμερα η σημαντικότερη διοργάνωση της χώρας για τα φιλμ τεκμηρίωσης, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που ακολουθεί μεν τις επιταγές της εποχής, διαθέτει όμως και κάτι για όλους. Οι μουσικόφιλοι για παράδειγμα, ας τρέξουν στο “Ryuichi Sakamoto: Opus” να δουν τον σπουδαίο συνθέτη να πραγματοποιεί την τελευταία συναυλία της ζωής του – ολομόναχος, με το πιάνο του. Η επιμέλεια έγινε από τον ίδιο τον Σακαμότο, όπως και η επιλογή της σειράς με την οποία παρουσιάζονται τα είκοσι κομμάτια που παίζει (γνώριζε καλά πως αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που παρουσίαζε την τέχνη του). Οι δε φίλοι του Φανταστικού, θα στήσουν αντίσκηνο έξω από το “Panico”, το ντοκιμαντέρ για το σινεμά τρόμου του Ντάριο Αρτζέντο – ενώ θόρυβο προκάλεσε και η τελευταία ταινία της Ελίνας Ψύκου με τίτλο “Αδέσποτα κορμιά” που ενόχλησε τους πιο συντηρητικούς βουλευτές μας με την αφίσα της (σημειώστε και το ντοκιμαντέρ “Η Καρδιά του Ταύρου” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαΐωάννου παρακαλώ).

“Πυροβόλησαν τον Πιανίστα”

Το Φεστιβάλ ξεκινά επισήμως με την προβολή του “Πυροβόλησαν τον Πιανίστα” του Φερνάντο Τρουέμπα, παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος πρόκειται να παραλάβει επίσης τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στο σινεμά, και θα ολοκληρωθεί στις 17 του μήνα.