Skip to main content

Booker Prize 2023: Νικητής ο Βούλγαρος συγγραφέας Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Το βιβλίο του Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ, «Time Shelter» (Χρονοκαταφύγιο), εκδόσεις Ίκαρος - μετάφραση Αλεξάνδρας Ιωαννίδου, έγινε το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε στη βουλγαρική γλώσσα και κέρδισε το διεθνές βραβείο Booker.

Η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, η βραβευμένη Γαλλίδα-Μαροκινή μυθιστοριογράφος Λεϊλά Σλιμανί, χαρακτήρισε την έκδοση ως «ένα λαμπρό μυθιστόρημα γεμάτο ειρωνεία και μελαγχολία» προσθέτοντας πως «είναι ένα πολύ βαθύ έργο που πραγματεύεται ένα σύγχρονο αλλά και φιλοσοφικό ερώτημα: τι μας συμβαίνει όταν οι αναμνήσεις μας εξαφανίζονται;».

Το έπαθλο των 50.000 λιρών, το οποίο μοιράζεται ο συγγραφέας και ο μεταφραστής, απονέμεται κάθε χρόνο για ένα μυθιστόρημα ή μια συλλογή διηγημάτων σε οποιαδήποτε γλώσσα που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία.

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Το «Time Shelter» είναι το τέταρτο βιβλίο του Γκοσποντίνοφ που μεταφράζεται στα αγγλικά.Η υπόθεση αφορά τα εγκαίνια μιας «κλινικής για το παρελθόν» η οποία προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ: Κάθε όροφος αναπαριστά λεπτομερώς μια διαφορετική δεκαετία, με όλα τα αντικείμενα της αντίστοιχης εποχής, από έπιπλα, τσιγάρα και ποτά έως εφημερίδες που καλύπτουν τα νέα κάθε ημέρας εκείνης της περιόδου. Καθώς η κλινική γίνεται γνωστή, υγιείς άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο εκεί επιθυμώντας να δραπετεύσουν από τη σύγχρονη ζωή.

Ο Γκοσποντίνοφ είναι Βούλγαρος ποιητής, συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας. Όταν εκδόθηκε στη Βουλγαρία, το βιβλίο «Time Shelter» κατέκτησε την κορυφή των βιβλιογραφικών charts και κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο Strega.

Η νίκη του «Time Shelter» σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχή χρονιά που το βραβείο απονέμεται σε βιβλίο με γλώσσα που δεν έχει τιμηθεί ποτέ στο παρελθόν με το βραβείο.