Skip to main content

Πολιτιστική Συνταγογράφηση: Ένταξη του ερευνητικού σκέλους στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης εντάσσει πολιτιστικές δράσεις τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική αγωγή και θωράκιση της ψυχικής υγείας.

Το ερευνητικό σκέλος του καινοτόμου προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του ΥΠΠΟΑ  με προϋπολογισμό ύψους €2.654.116 εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Συγχρόνου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας των μεταξύ των δυο Υπουργείων για την εκπόνηση του έργου της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης.

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης εντάσσει πολιτιστικές δράσεις τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική αγωγή και θωράκιση της ψυχικής υγείας, δημιουργώντας το απαιτούμενο ρυθμιστικό, νομοθετικό, κανονιστικό και υγειονομικό πλαίσιο, αναπτύσσοντας κριτήρια και προδιαγραφές, και προετοιμάζοντας κατάλληλα επαγγελματίες στους κλάδους του πολιτισμού και της υγείας. Απώτερος στόχος είναι η ένταξη του προγράμματος στην πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης ώστε οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να μπορούν να συνταγογραφούν πολιτιστικές δράσεις. Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τους εποπτευόμενους φορείς πολιτισμού προκειμένου να αναπτύξουν πιλοτικές υπηρεσίες πολιτιστικής συνταγογράφησης για τους πολίτες.

Ο θεσμός της πολιτιστικής συνταγογράφησης μπορεί να αλλάξει ριζικά τόσο τον κλάδο της υγείας όσο και τον κλάδο του πολιτισμού αποφέροντας ουσιαστικά οφέλη προς ένα μεγάλο πληθυσμό δικαιούχων, εξοικονομώντας πόρους και χρόνο στο σύστημα υγείας, και λειτουργώντας και ως εναλλακτική πηγή εσόδων για τους πολιτιστικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ημέρα ψυχικής υγείας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης αναφέροντας ότι «[πρέπει] να είμαστε καινοτόμοι, να τολμάμε σε εφαρμογές δημόσιων πολιτικών που μπορούν να δουν το μέλλον μέσα από ένα τελείως διαφορετικό οπτικό πρίσμα, όπως καλή ώρα κάναμε με την πολιτιστική συνταγογράφηση … την ιδέα δηλαδή ότι για να αντιμετωπίσουμε ψυχολογικές νόσους, ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί η ίδια η έκθεση στον πολιτισμό να βοηθήσει ενδεχομένως όσο μία κλασική φαρμακευτική αγωγή.»

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο έχει σαν στόχο το σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ως συμπληρωματικής θεραπευτικής αγωγής σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και ψυχολογική επιβάρυνση από χρόνιες ασθένειες, τη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της επαφής των ασθενών με την τέχνη και τον πολιτισμό, την διαδικασία και τρόπους συμμετοχής των ασθενών και των πολιτιστικών φορέων στο πρόγραμμα και την εποπτεία και αξιολόγηση του προγράμματος με σκοπό τη βελτιστοποίησή του. Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από την ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ».