Skip to main content

Επιδρομή κόκκινων ακρίδων στη Ναμίμπια

Ενώ τα κύματα της πανδημίας του κορωνοϊού πλήττουν τον πλανήτη, η Ναμίμπια δίνει και μία άλλη μάχη. Η χώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει ένα τρίτο κύμα αφρικανικής μεταναστευτικής κόκκινης ακρίδας, η οποία έχει καταστρέψει έως τώρα 719.000 εκτάρια γης για βοσκή και 1.207 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε 10 από τις 14 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Το τελευταίο ξέσπασμα του μεγάλου είδους, κόκκινης φτερωτής ακρίδας, το οποίο είναι συνηθισμένο στην υποσαχάρια Αφρική και αναπαράγεται πολλαπλασιαστικά σε συνθήκες ξηρασίας που την ακολουθούν βροχή και ταχεία ανάπτυξη βλάστησης, άρχισε τον Δεκέμβριο του 2020.

Η περιοχή Καράς κατά μήκος των συνόρων της Νότιας Αφρικής, η οποία είναι γνωστή εκτός από την εξόρυξη διαμαντιών και για την κτηνοτροφία, έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, σε 775.000 εκτάρια βοσκότοπων.

Τα βοσκοτόπια στην εύφορη περιοχή του Ζαμβέζη, η οποία συνορεύει με τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε, την Αγκόλα και τη Μποτσουάνα, έχουν επίσης καταστραφεί. Κύμα κόκκινων ακρίδων πέρασε στα τέλη Φεβρουαρίου και από την Κένυα και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να διαλύσουν τα σμήνη κάνοντας φασαρία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας Κρίσπιν Ματοντζέλα δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση της Ναμίμπια έχει ξοδέψει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια Ναμίμπια (2,09 εκατομμύρια δολάρια) για την καταπολέμηση των ακρίδων, αλλά χρειάζονται επειγόντως άλλα 28 εκατομμύρια δολάρια Ναμίμπια.

Ο Ματοντζέλα τόνισε ότι ήταν πρόκληση για τη Ναμίμπια να συγκρατήσει το ξέσπασμα της ακρίδας, καθώς τα περισσότερα σμήνη πετούν από τη γειτονική Μποτσουάνα και τη Ζάμπια.

«Ο περιορισμός της επιδημίας της ακρίδας με εναέριο ψεκασμό είναι μια μεγάλη πρόκληση λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι χωροθετημένα τα χωριά, καθώς τα φυτοφάρμακα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και τα ζώα», είπε.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας – FAO – είναι μεταξύ επτά διεθνών οργανισμών και τοπικών γεωργικών οργανισμών που παρέχουν τεχνική βοήθεια και υλικά για την καταπολέμηση των ακρίδων.

naftemporikigr