Στις αρχές του 19ου αιώνα, τα κοκτέιλ περιλάμβαναν 4 στοιχεία: spirits, ζάχαρη, νερό και bitters, με τα κλασικά κοκτέιλ, όπως το Sazerac, το Old Fashioned και το Manhattan να αντλούν τα βασικά τους από αυτή τη δομή. Πολλά ποτά, άλλωστε, αναδύθηκαν από τις ίδιες βασικές αρχές, με στόχο τη δημιουργία απλών συνδυασμών που αξιοποιούν συστατικά υψηλής ποιότητας και εξισορροπούν το γλυκό με το πικρό. Όταν φτιάχνουμε κοκτέιλ, λοιπόν, είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Να γνωρίζουμε τα spirits, αλλά και την ποιότητα των μη αλκοολούχων υλικών και το πώς όλα μαζί ταιριάζουν μεταξύ τους.