Skip to main content

Γιατί δεν τρώμε πιο συχνά κουκιά;

 

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αριάνθη Καρακώστα, με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, από το diatrofi.gr, μας δίνει πολλούς λόγους να βάλουμε τα κουκιά στη διατροφή μας.

Στις χώρες της Μεσόγειου, όπως η Ελλάδα, τα όσπρια παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή καθώς έχουν υψηλή διατροφική ποιότητα και γεύση. Ένα είδος πράσινου οσπρίου ιδιαίτερα δημοφιλές στην χώρα μας είναι τα κουκιά, που χαρακτηρίζονται για την έντονη γεύση τους. Τα απολαμβάνουμε στην ξερή εκδοχή τους όλο το χρόνο, ενώ τον χλωρό καρπό τους τον απολαμβάνουμε την άνοιξη που μας δίνει πολλές και νόστιμες συνταγές.

Τα κουκιά μπορούν να καταναλωθούν είτε φρέσκα σε σαλάτες, είτε αποξηραμένα ως όσπρια. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Έλληνες τα θεωρούσαν σημαντικό τρόφιμο και τα μαγείρευαν με ποικίλους τρόπους, όπως με πουρέ ή ξύδι. Πολύ συχνά επίσης τα κατανάλωναν και ως σνακ, σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και θέατρα. Συχνή μάλιστα, ήταν και η χρήση τους ως πούλια σε επιτραπέζια παιχνίδια λόγω των χρωμάτων τους, λευκά και σκούρα κουκιά.

Διαβάστε περισσότερα