Skip to main content

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, λένε οι επιστήμονες

Τη ρήση σύμφωνα με την οποία τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, φαίνεται να επιβεβαιώνει έρευνα του London School of Economics (LSE), η οποία εξετάζει πώς διάφορες αλλαγές και γεγονότα στη ζωή κάποιου, επηρεάζουν την ευτυχία του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του LSE, που ανέλυσαν δεδομένα ερευνών στις οποίες συμμετείχαν 200.000 άνθρωποι από τέσσερις χώρες, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης κάποιου δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα τον κάνει ευτυχισμένο.

Οι συμμετέχοντες στις έρευνες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τις αλλαγές οι οποίες τους κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους, με την αφθονία χρημάτων να εμφανίζεται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη, σύμφωνα με τον ιστότοπο «HelloGiggles».  

Κατά τους ερευνητές, μπορεί τα χρήματα να μην φέρνουν την ευτυχία, ωστόσο μπορεί να τη φέρει η -απαραίτητη για την εξασφάλιση των προς το ζην- εργασία και η απασχόληση.

Πάντως, σύμφωνα με το LSE, ο παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την ευτυχία των ανθρώπων, είναι η διατήρηση υγιών σχέσεων.

Παράλληλα, σημαντικοί παράγοντες για την ευτυχία κάποιου, αναδεικνύονται η ψυχική και η σωματική του υγεία, οι οποίες εξασφαλίζονται μέσω άσκησης, ανάπαυσης και υγιεινής διατροφής.

Ουσιαστικά, κατά τους ερευνητές, αυτό που έχει σημασία για να είναι κανείς πραγματικά ευτυχισμένος, δεν είναι το ποσό των χρημάτων που διαθέτει, αλλά ο τρόπος ζωής του.