Skip to main content

Η πανσέληνος «σβήνει» τα πεφταστέρια

Μπορεί μια από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων αστέρων, αυτή των Διδυμίδων, να κορυφώνεται το βράδυ της Τρίτης και το ξημέρωμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, ωστόσο η πανσέληνος της ίδιας νύχτας, η οποία θα «φωταγωγήσει» τον ουρανό, δεν θα επιτρέψει φέτος την καλή παρατήρηση των μετεώρων.

Οι Διδυμίδες παράγουν μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση.

Ωστόσο, η τρίτη και τελευταία εντός του 2016 «υπερπανσέληνος», -μετά τις προηγούμενες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου- θα «σβήσει» τα πεφταστέρια, με τη NASA να προβλέπει ότι θα είναι ορατά το πολύ δέκα την ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων αστέρων, γνωστή και ως «Geminid meteor shower», είναι ορατή κάθε χρόνο από τις αρχές μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου και οφείλει το όνομά της στον αστερισμό των Διδύμων, όπου βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο της.

Αποτελεί δε μία από τις πιο σημαντικές βροχές μετεώρων που δεν οφείλονται σε κάποιον κομήτη, καθώς πηγή της θεωρείται ο αστεροειδής 3.200 Φαέθων.

Τα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά ενώ το μέγιστο της βροχής παρατηρείται στις 13/14 Δεκεμβρίου, όταν σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούν να γίνουν ορατοί μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα.

Η πρώτη αναφορά των Διδυμίδων έγινε το 1862.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ