Skip to main content

Το στίγμα της νέας ηγεσίας στη Γ.Σ. του ΣΕΒ σήμερα

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του ανοίγει σήμερα, με τη Γενική Συνέλευση, που λόγω των συνθηκών, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ο μεγαλύτερος εργοδοτικός σύνδεσμος της χώρας αναδεικνύοντας τη νέα ηγεσία του που καλείται να αναλάβει τα ηνία σε μια από τις κρισιμότερες συγκυρίες των τελευταίων δεκαετιών.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, αλλά και να περιγράψει τις προτεραιότητές του, που ασφαλώς στην κορυφή τους περιλαμβάνουν την αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Ο κ. Παπαλεξόπουλος, με πολυετή παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, αλλά και με επίσης πολύχρονη εμπειρία από τη διοίκηση ενός πολυεθνικού ομίλου, όπως η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, φαίνεται να έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, αλλά και των λύσεων που τούτη την ώρα είναι απαραίτητες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στον ρόλο, τη συμβολή, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας, μέσα από τη δημιουργία καλά αμειβόμενων, υψηλής εξειδίκευσης και σταθερών θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα τονίσει τις προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε ως χώρα να ανταποκριθούμε με βασικό τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις παραγωγικές ανάγκες και την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την ανάγκη αποφασιστικής στήριξης των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων. Επίσης, θα επισημάνει ότι χρειάζεται συλλογική δουλειά, συνέπεια και συνεργασία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
 
113 χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ κλείνει φέτος τα 113 χρόνια συνεχούς προσφοράς στην επιχειρηματική ιδέα, εκπροσωπώντας τις οργανωμένες επιχειρήσεις της Ελλάδας που παράγουν το 50% περίπου της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, το 46% του συνολικού κύκλου εργασιών, το 41% των εταιρικών εσόδων, που απασχολούν το 10% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ασφαλισμένων στο ΙΚΑ) και αποδίδουν το 27% των εταιρικών φόρων. 

Τα μέλη του ΣΕΒ, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, αυξήθηκαν την τελευταία εξαετία, με την προσθήκη 340 επιχειρήσεων. Ο ΣΕΒ σήμερα εκπροσωπεί 50 κλαδικούς και περιφερειακούς συνδέσμους, με το 70% των μελών του να ανήκουν στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Νέα πρόσωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο βασικά νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο Δ.Σ. του Συνδέσμου είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης και η επικεφαλής του Uni Pharma Ιουλία Τσέτη. Ο Αν. Σιάμισιης εκπροσωπεί τον ισχυρό διυλιστικό-ενεργειακό όμιλο που πρωταγωνιστεί στην εγχώρια αγορά και βρίσκεται ήδη σε τροχιά μετασχηματισμού, ενώ ο ίδιος πρόσφατα εξελέγη στο Δ.Σ. του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ), μαζί με τους Δ. Παπαδόπουλο (της Mytilineos) και Ν. Εμμανουηλίδη (της Nestle Hellas). Η Ιουλία Τσέτη, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο μιας από τις πλέον ανερχόμενες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, έρχεται να συμβολίσει και την ανάγκη ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η οποία μέχρι τώρα εκπροσωπείτο στο Δ.Σ. του ΣΕΒ μόνο από την Ελ. Κολιοπούλου. 

Σε επίπεδο κορυφής, στις θέσεις των αντιπροέδρων θα παραμείνουν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Γιάννης Γιώτης, ενώ αποχωρεί από το Δ.Σ. ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μπίτσιος. 

Εκτελεστική Επιτροπή

Ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης θα αναλάβει πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής -θέση που επανασυστήνεται έπειτα από αρκετά χρόνια- και ασφαλώς θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου στο Δ.Σ. Στο όργανο συμμετέχουν 20 μέλη που μαζί με τους προέδρους των περιφερειακών οργανώσεων φτάνουν τους 25. Μετά τις καταστατικές τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν πέρυσι δημιουργήθηκαν 5 μη αιρετές θέσεις τις οποίες κατέλαβαν οι πρόεδροι των περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), Βιομηχανιών Στερεός Ελλάδας (ΣΒΣΕ).

Γενικό Συμβούλιο

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο Γενικό Συμβούλιο που αποτελεί το πιο πολυπληθές μόνιμο όργανο του Συνδέσμου, στο οποίο μετέχουν 90 μέλη. Εδώ αναμένεται ότι θα εισέλθουν αρκετά νέα πρόσωπα που στην πλειονότητά τους θα είναι γυναίκες. Στη φετινή ετήσια Γενική Συνέλευση τα μέλη του ΣΕΒ θα κληθούν, μεταξύ των άλλων, να εγκρίνουν, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2019, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2019), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2020.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης θα μιλήσει στα μέλη του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει λίγο αργότερα, η απογευματινή εκδήλωση -θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω livestreaming-, η οποία περιλαμβάνει ομιλίες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ.