Skip to main content

ELVIAL: Δρομολογεί επενδυτικό πρόγραμμα 8 εκατ. ευρώ δ

Για ψηφιακό μετασχηματισμό και περαιτέρω ενίσχυση δυναμικότητας

Νέες επενδύσεις που αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τα 8 εκατ. ευρώ δρομολογεί για την επόμενη πενταετία η βιομηχανία αλουμινίου ELVIAL Α.Ε., σε συνέχεια του επενδυτικού προγράμματος 28 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε φέτος.

Έμφαση στη νέα αυτή επενδυτική φάση, όπως επισημαίνει στη «Ν» η πρόεδρος της εταιρείας, Τάνια Τζίκα, θα δοθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και την ενίσχυση των υπηρεσιών προς συνεργάτες και πελάτες, ενώ επίσης θα αξιοποιηθούν και τα δυο βιομηχανικά ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα της ELVIAL, ήτοι το ανενεργό εργοστάσιο της Almaco (Αλουμίνιο Μακεδονίας – 30.000 τ.μ.) και της Aluk (6.500 τ.μ.), αμφότερα στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

Οι αποφάσεις για τον χρόνο έναρξης της αξιοποίησης των εν λόγω δυο βιομηχανικών ακινήτων θα εξαρτηθούν και από την έκβαση διαβουλεύσεων που, όπως σημειώνει η κα.Τζίκα, έχει σε εξέλιξη η εταιρεία επί του παρόντος για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στο εξωτερικό, προοπτική που εκ των πραγμάτων θα καταστήσει αναγκαία την περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Ήδη, εξάλλου, με το προαναφερόμενο επενδυτικό πρόγραμμα των 28 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων, προστέθηκε τέταρτη γραμμή παραγωγής (γραμμή διέλασης προφίλ αλουμινίου), όπως επίσης και δυο μεγάλες ρομποτικές αποθήκες στην έδρα της στο Βιομηχανικό Πάρκο Αγίου Παντελεήμονα στο Κιλκίς.

Για τη χρήση 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 120 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 153 εκατ. ευρώ του 2022, καθώς όπως είναι γνωστό φέτος έχουν μειωθεί πολύ οι διεθνείς τιμές των μετάλλων που την περσινή χρονιά είχαν σημειώσει επίσης μεγάλη αύξηση, ενώ επίσης στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης  φέτος καταγράφεται σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, χάρη στην προσεκτική διαμόρφωση των όρων συνεργασιών και παραγγελιών της εταιρείας οι απώλειες που δέχεται η ίδια από τις συγκεκριμένες αγορές είναι πολύ μικρότερες. Το 2022 η εταιρεία είχε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 25,433 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη ύψους 19,733 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της δίνουν ποσοστό της τάξης του 75% επί των συνολικών εργασιών της.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει γνωστοποιήσει ότι η ELVIAL θα συμμετέχει στον φορέα υλοποίησης του μεγάλου project της ανάπλασης του εμβληματικού ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου του «ΦΙΞ» από την DIMAND, όπως και ότι η εταιρεία αριθμεί προσωπικό 450 εργαζομένων.