Skip to main content

Ταμείο Ανάκαμψης: Το ουσιαστικό όφελος των επιχειρήσεων από τη χρηματοδότησή του

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ/RRF) είναι ο κύριος βραχίονας του Next Generation EU (NGEU), ο οποίος, σε συνδυασμό με τα Διαρθρωτικά Ταμεία, αποτελεί μια ολοκληρωμένη δέσμη διοχέτευσης πόρων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών στη μετά Covid εποχή.

Οι πόροι του ΤΑΑ ανέρχονται σε 31,2 δισ. € και από αυτά τα 12,7 δισ € πρόκειται να διατεθούν ως εμπορικά δάνεια για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων σε 5 πυλώνες:

  • Πράσινη Μετάβαση
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός
  • Εξωστρέφεια
  • Ανάπτυξη Οικονομιών Κλίμακας
  • Καινοτομία

Τα δάνεια του ΤAA χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται παράλληλα και με τραπεζικό δανεισμό. Το ενδεικτικό σχήμα χρηματοδότησης είναι:

  • Δάνειο ΤΑΑ: έως 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού (μέγιστη χρηματοδότηση ΤΑΑ)
  • Ίδια Συμμετοχή: 20% ιδιωτική συμμετοχή από τον φορέα της επένδυσης (κατ’ ελάχιστον)
  • Τραπεζικός Δανεισμός: 30% χρηματοδότηση με δάνειο συγχρηματοδότησης.

Το ελάχιστο επιτόκιο διαμορφώνεται σήμερα σε 0,35% για μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα δάνεια του ΤΑΑ αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, υφιστάμενες και νέες ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής.

Διαδικασία ένταξης

Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση θα πρέπει να σχεδιάσει προσεκτικά την επένδυση που σκοπεύει να κάνει και να προετοιμάσει το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών και υποστηρικτικού υλικού.

Το επενδυτικό σχέδιο που θα παραχθεί θα πρέπει να υποβληθεί σε μία Τράπεζα προκειμένου να αξιολογηθεί η επιλεξιμότητα της επένδυσης, αλλά και η δυνατότητα χρηματοδότησής του από την πλευρά της Τράπεζας.

Στη συνέχεια, η Τράπεζα παραδίδει στον ανεξάρτητο αξιολογητή τον φάκελο της αίτησης δανειοδότησης της επιχείρησης, καθώς και συνοπτική έκθεση που περιλαμβάνει το πόρισμα της προ-αξιολόγησής του.

Ο ανεξάρτητος αξιολογητής προβαίνει σε ενδελεχή έλεγχο επιλεξιμότητας του επενδυτικού σχεδίου και υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης του στην Τράπεζα.

Εφόσον το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι θετικό, η Τράπεζα επιβεβαιώνει την αρχική της έγκριση, τη μετατρέπει σε τελική και προχωρά στην έναρξη χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου.

Με δύο λόγια

Το ουσιαστικό όφελος από τη χρηματοδότηση μέσω του ΤΑΑ είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης, μέσω του ΤΑΑ, έως το 50% του προϋπολογισμού ενός επενδυτικού προγράμματος, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, καθώς τα δάνεια του ΤΑΑ χορηγούνται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Για να γίνει πιο κατανοητό, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι εάν χρηματοδοτούσαμε το ίδιο έργο, αντί του ΤΑΑ, με κάποιο από τα «κλασικά» προϊόντα χρηματοδοτήσεων των ελληνικών Τραπεζών, θα έπρεπε να αντλήσουμε δανεισμό έως το 80% της επένδυσης με τελικά επιτόκια που ξεπερνούν το 7%!

(Τρέχον Euribor 3μηνου: 3,95% πλέον spread τράπεζας κατ’ ελάχιστον 2,5% πλέον εισφοράς Ν.128 0,6%).

Ανδρέας K. Φέζος, Deputy Chief Executive, www.bssplus.gr/