Skip to main content

H Cisco επενδύει σε μία έτοιμη για επενδύσεις Ελλάδα: Πώς «μεταμορφώνει» τα νησιά και ετοιμάζει τη χώρα για την ψηφιακή εποχή

Το κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη και τα προγράμματα που τρέχει σε Σύρο, Ρόδο και ανά την Ελλάδα. Ο Guy Diedrich μιλάει για όλα στη Ναυτεμπορική.

Με 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα η Cisco δίνει σταθερά ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας μας. Μία σειρά από επενδύσεις και προγράμματα, που «τρέχει», έχουν ως στόχο να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να δώσουν τα εφόδια, που απαιτούνται για να ανταποκριθεί η χώρα και το ανθρώπινο δυναμικό της στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, εκμεταλλευόμενη παράλληλα στο έπακρο τις ευκαιρίες της. Για όλα αυτά μας μίλησε ο Guy Diedrich, SVP & Global Innovation Officer, επικεφαλής των προγραμμάτων Country Digital Acceleration (CDA) & Cisco Networking Academy.

To Country Digital Acceleration Program της Cisco είναι ο βασικός «μοχλός» με παρουσία σε 50 χώρες και πάνω από 1.500 projects. «Ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια καθώς πολλές χώρες προωθούσαν εθνικές ψηφιακές ατζέντες: είχαν δουλέψει σκληρά για αυτές, τις είχαν αναπτύξει, τις είχαν σκεφτεί πολύ, αλλά δεν είχαν ένα σχέδιο εφαρμογής τους. Η Cisco λοιπόν βγήκε μπροστά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να τις βοηθήσει να βρουν αξία μέσα από την ψηφιοποίηση πιο γρήγορα» λέει ο κ. Diedrich.

Τα τελευταία χρόνια  χάρη και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που όπως σημειώνει ο κ. Diedrich αποτελεί έναν παράγοντα – game changer, η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έχει ανανεωθεί. Το σχέδιο «έδειξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επενδύσει η ίδια και αυτό καθιστούσε πιο εύκολο το να συν- επενδύσει η Cisco στη χώρα».

Από τη Θεσσαλονίκη έως τη Σύρο

Κεντρικό ρόλο στα ελληνικά προγράμματα της εταιρείας διαδραματίζει το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. «Εκεί θα συνεργαστούμε ως κυβέρνηση, επιχειρείν και ακαδημαϊκή κοινότητα για να δημιουργήσουμε τις επόμενης γενιάς τεχνολογίες και τα νέα προγράμματα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την καινοτομία».

Η Cisco επενδύει επίσης στο Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας στη Σύρο, ενώ χτίζει το πιο ψηφιοποιημένο και πιο «πράσινο» νοσοκομείο στην Ελλάδα και πιθανόν σε όλη τη Νότια Ευρώπη, επίσης στη Σύρο. Αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για αντίστοιχες υποδομές ανά τη χώρα.

All Roads lead to Rhodes για τους ψηφιακούς νομάδες

Η Ελλάδα επιδιώκει όμως να καταστεί και ένας προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες από όλον τον κόσμο. Έχεις τις υποδομές να το πετύχει; «Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Οι ψηφιακοί νομάδες, που μπορούν να δουλέψουν από οπουδήποτε για τη Cisco και όλων των ειδών τις τεχνολογικές εταιρείες, θέλουν όλοι να έρθουν εδώ να απολαύσουν την ποιότητα ζωής, τον ήλιο, την άμμο, τη θάλασσα και το περιβάλλον. Αλλά πρέπει να έχουν την ίδια συνδεσιμότητα και τα ίδια ψηφιακά εργαλεία και οφέλη που θα είχαν οπουδήποτε αλλού» σημειώνει ο κ. Diedrich.

Και εδώ έρχεται η Cisco να δώσει το παράδειγμα με ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη Ρόδο. «Πήραμε έναν επιλεγμένο αριθμό εργαζομένων της Cisco και τους τοποθετήσαμε στο νησιί για ένα διάστημα 13 μηνών, σε ένα πλήρως διασυνδεμένο περιβάλλον. Υπάρχουν 4 hubs και βεβαίως καταλύματα πλήρως εξοπλισμένα από τα οποία μπορούν ναεργαστούν και έχουν όλα τα οφέλη, τη συνδεσιμότητα και την ταχύτητα που θα είχαν όπου και εάν βρίσκονταν, στις πιο προηγμένες πόλεις του πλανήτη» εξηγεί.

«Δείχνουμε έτσι ότι μπορεί κανείς να έρθει στη Ρόδο, στην Ελλάδα, σε οποιοδήποτε από τα νησιά και να έχει απίστευτη ποιότητας ζωής, αλλά ταυτόχρονα να είναι πλήρως συνδεδεμένος».

Η ψηφιοποίηση ως όπλο κατά της φτώχειας

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρώτο μέλημα για όσους ασχολούνται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι να συνδέσουν όσους παραμένουν «αποκομμένοι». «Το οφείλουμε σε αυτούς, το οφείλουμε στις κοινωνίες μας, στην ανθρωπότητα, να τους συνδέσουμε, να τους επιτρέψουμε να έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγεία, στις κρατικές υπηρεσίες και τόσα άλλα, που όλοι απολαμβάνουμε» λέει το στέλεχος της Cisco και τονίζει: «Αυτό ανυψώνει τις οικονομίες με ουσιαστικό τρόπο. Εάν καταφέρουμε να συνδέσουμε τα 4,5 δισεκατομμύρια – που μένουν εκτός σύνδεσης – δηλαδή το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα βγάλουμε άμεσα από τη φτώχεια 500 εκατομμύρια ανθρώπους».

Η ψηφιοποίηση είναι επίσης το κλειδί για τη μετάβαση των οικονομιών στη νέα εποχή. Θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους 85 εκατομμύρια εργαζομένοι παγκοσμίως. «Είναι θέσεις εργασίας που μεταφέρονται σε άλλες περιοχές του κόσμου ή εκτός αγοράς εργασίας» εξηγεί ο κ. Diedrich. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ψηφιοποίηση δημιουργεί 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. «Είναι στο χέρι κυβερνήσεων, ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρείν, να επανεκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να είναι παραγωγικοί εργαζόμενοι της ψηφιακής εποχής, σε διάφορες ειδικότητες, όπως τα data analytics, που θα είναι σε ζήτηση». Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή είναι το Networking Academy της Cisco, μέσα από το οποίο έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 22.000 εργαζόμενοι μόνο στην Ελλάδα.

Πόσο έτοιμη είναι τελικά η Ελλάδα για την ψηφιακή εποχή;

«Νομίζω ότι Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για τις ευκαιρίες που φέρνει η ψηφιοποίηση. Αυτό που ισχύει τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού, είναι πως όταν επενδύεις στην τεχνολογία, πρέπει να επενδύσεις και στην εκπαίδευση, στο reskilling, γιατί αλλιώς ρίχνεις απλώς χρήμα σε μία τεχνολογική μαύρη τρύπα. Αν δεν έχεις το ανθρώπινο κεφάλαιο που θα μπορεί να εγκαταστήσει, συντηρήσει και να καινοτομήσει με αυτές τις τεχνολογίες, αν δεν επενδύσεις στην εκπαίδευση, δεν λαμβάνεις στο έπακρο την αξία της ψηφιοποιησης» καταλήγει.