Skip to main content

Ρυθμός αύξησης 7,4% για την Εlton 2012-2022

Κατάφερε να φτάσει σε ηγετικά μερίδια αγοράς στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, Τουρκία, Ουκρανία.

Μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7,4% στο διάστημα 2012-2022 κατέγραψε η εισηγμένη εταιρεία Elton καταφέρνοντας έτσι να φτάσει σε ηγετικά μερίδια αγοράς στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, Τουρκία, Ουκρανία, με συμμετοχή στο Top 100 Παγκοσμίως και στο Top 50 της Ευρώπης.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 194,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 28,43%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στη χρήση του 2022 σε 19,17 εκ. ευρώ από 12,68 εκ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου το 2022 διαμορφώθηκαν στα 67,84 εκατ. ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε παρουσιάζοντας αύξηση τόσο στην εταιρεία με 17,77% όσο και στον Όμιλο με 18,36% (τα αντίστοιχα ποσοστά το 2021 ήταν 17,04% στην εταιρεία και 18,18% στον όμιλο).

Κατά το 2022 η εταιρεία προχώρησε στην εγκατάσταση νέου μηχανογραφικού συστήματος (ERP) σε επίπεδο Ομίλου, στην ενίσχυση των πιστοποιήσεων που διαθέτει αποκτώντας ακόμα δύο ISO 9001:2015 για τη θυγατρική της Σερβίας και της Βουλγαρίας αντίστοιχα και σε εμπλουτισμό των στοιχείων ΕΚΕ που δημοσιεύει στην Ετήσια Οικονομική της Έκθεση, με την ενσωμάτωση επιπλέον δεικτών του ATHEX ESG Index καθώς και συμμετοχή στη διεθνή πλατφόρμα Synesgy της CRIF, που ασχολείται με την αξιολόγηση εταιρειών σε θέματα ESG. Σχετικά με τις εξελίξεις με την θυγατρική της εταιρεία στην Ουκρανία επετεύχθη Διασφάλιση της ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας (going concern) και ανάκτηση εντός του 2022 ποσοστού 63,21% του κύκλου εργασιών 2021.

Ο Όμιλος ELTON δραστηριοποιείται στην διανομή Χημικών α’ υλών και υπηρεσιών σε ολόκληρο το φάσμα βιομηχανιών τελικών προϊόντων (βιομηχανία, τρόφιμα και αγροχημικά, λοιπά)και διαθέτει ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους έκτασης 26.000 τμ2. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της εταιρείας πραγματοποιείται στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εστίαση στην παρακολούθηση των τιμών αγοράς, στην έγκαιρη αποθεματοποίηση και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτίωσης του μίγματος πωλήσεων με πιο εξειδικευμένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες και τους καταναλωτές αποτέλεσαν γερή βάση για την Elton στο ρευστό οικονομικό περιβάλλον κατά την οικονομική χρήση του 2022. Εδικότερα, όπως τονίζει, σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες πιέσεις στη διαθεσιμότητα, στη διακύμανση τιμών και τη συνεχιζόμενη αρνητική οικονομική συγκυρία, η επίδοση των εσόδων κρίνεται απολύτως ικανοποιητική, καθώς και τα μεγέθη πωλήσεων υπερκέρασαν τις προσδοκίες αλλά και υπήρξε ισορροπημένη ανάπτυξη από όλες τις χώρες και όλες τις διαφορετικές κατηγορίες.