Skip to main content

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ από την ΚΡΙ ΚΡΙ

Πηγή: facebook.com/krikri.gr

200 εκατ. τζίρο και εξαγωγές άνω των 100 εκατ. οι στόχοι για το 2023

Νέες επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ δρομολογεί για τη διετία 2023-2024 η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, όπως γνωστοποιεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Τσινάβος, μιλώντας στη «Ν». Παράλληλα η εταιρεία βάζει φέτος πλώρη για τζίρο 200 εκατ.ευρώ και νέα άνοδο των εξαγωγών της, με στόχο να υπερβούν τα 100 εκατ.ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές, όπως επισημαίνει ο κ.Τσινάβος, θεωρούνται πλέον αναγκαίες προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων γιαούρτης από το εξωτερικό, και δη προϊόντων προστιθέμενης αξίας όπως τα λειτουργικά επιδόρπια γιαουρτιού. «Το ελληνικό γιαούρτι όχι μόνο αντέχει στις δύσκολες συγκυρίες της διεθνούς αγοράς αλλά υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση όχι μόνο για απλό γιαούρτι αλλά και για προϊόντα ειδικών κατηγοριών όπως λειτουργικά επιδόρπια γιαουρτιού, high protein γιαούρτια κ.ο.κ. Όλη η Ευρώπη τρώει και ζητάει ελληνικό γιαούρτι υψηλών προδιαγραφών», τονίζει ο κ.Τσινάβος.

Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία προσθέτει διαρκώς νέες συνεργασίες, που με τη σειρά τους, σύμφωνα με τον κ. Τσινάβο, καθιστούν αναγκαίες τις προαναφερόμενες νέες επενδύσεις προς εξυπηρέτηση της ζήτησης. Το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, όπως προσθέτει ο ίδιος, ήταν πολύ καλό για την εταιρεία γενικά και εξαγωγικά. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία διερύνει περαιτέρω τη διείσδυαή της στην αγορά της Νότιας Κορέας με Greek Frozen Yogurt και μελλοντικά και με στραγγιστό γιαούρτι και επιχειρεί σχετικό άνοιγμα και στην αγορά της Ιαπωνίας, ενώ στρέφει το βλέμμα της γενικότερα στις αγορές της Ασίας και επιδιώκει περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της σε αγορές της Μέσης Ανατολής, όπως Ισραήλ, Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Στην ίδια κατεύθυνση η εταιρεία – όπως είχε προαναγγείλει προ μερικών μηνών η διοίκησή της – προχώρησε σε εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων της στα βρεφικά και στα λειτουργικά επιδόρπια γιαουρτιού, διευρύνοντας τις σχετικές σειρές προϊόντων της “Super Spoon Active Plus” με νέες γεύσεις (Σύκο, Δαμάσκηνο & Βρώμη) και “Κρι Κρι Grow” με γεύση Φαρίν Λακτέ.

Η επέκταση της σειράς “Κρι Κρι Grow”, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ήδη σημαντική θέση της εταιρείας στην κατηγορία των βρεφικών επιδορπίων γιαουρτιού, στα οποία κατέχει μερίδιο σε όγκο άνω του 21% (στοιχεία IRI Full Year 2022). Αντίστοιχα, φέτος η εταιρεία προσβλέπει ότι θα εδραιωθεί και επεκταθεί περαιτέρω στην κατηγορία των λειτουργικών γιαουρτιών, στην οποία σύμφωνα με τη διοίκησή της κατέχει ήδη τη 2η θέση σε όγκο και σε αξία με μερίδιο σε όγκο πάνω από 26% (στοιχεία IRI Full Year 2022).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Κρι Κρι ανακοίνωσε – και το έχει ήδη κάνει πράξη – μειώσεις τιμών των συσκευασιών φρέσκου αγελαδινού γάλακτος και του παραδοσιακού αγελαδινού γιαουρτιού κατά 10%. Η μείωση στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων της υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με προωθητικές ενέργειες μέχρι το τέλος του 2023, καθώς διαφαίνεται στον ορίζοντα – όπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας – αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών.

Συμμετέχοντας πλέον, επίσης, και στον σχετικό δείκτη Athex ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι συνολικές δαπάνες της Κρι Κρι για ενέργειες ESG το 2022 ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες προς όφελος των εργαζομένων της εταιρείας, όπως ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης εργαζομένων, bonus, επιδόματα ακρίβειας λόγω του υψηλού πληθωρισμού, εβδομαδιαία παροχή προϊόντων, εκπαίδευση και ασφάλεια εργαζομένων.

Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 550 εργαζόμενους, ενώ το 2022 πραγματοποιήθηκαν 100 νέες προσλήψεις.