Skip to main content

Πολύ καλές οι προκρατήσεις για τα τουριστικά θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας

Πρωταγωνιστές της ζήτησης είναι οι αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ρουμανίας.

Θετικοί είναι οι οιωνοί των προκρατήσεων για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των ξενοδόχων διαφαίνεται τόσο αύξηση των αφίξεων (σ.σ. στις περισσότερες περιπτώσεις) από παραδοσιακές αγορές όπως η Βρετανία και η Γερμανία, όσο και επανάκαμψη των οδικών αφίξεων μετά τη μείωση που κατέγραψαν το 2022, με “πρωταγωνιστές” τους οδικούς τουρίστες από τη Ρουμανία.

Για πολύ καλές προκρατήσεις και μεγάλη ζήτηση κάνει λόγο ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς, σύμφωνα με τον οποίον φαίνεται πως η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή. “Πρωταγωνιστές” της ζήτησης αυτής, όπως αναφέρει ο κ.Λασπάς, είναι οι αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ρουμανίας. Από Βρετανία και Γερμανία μάλιστα αναμένονται φέτος πτήσεις τσάρτερς νωρίτερα στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” με τελικό προορισμό των επιβατών τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, τόσο από εταιρείες low cost, όσο και από άλλες αεροπορικές εταιρείες, ενώ επίσης αναμένεται επιστροφή των οδικών αφίξεων από τα Βαλκάνια, που το 2022 ήταν μειωμένες. Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, υπάρχουν και ξενοδοχεία στη Χαλκιδική που καταγράφουν ήδη ρεκόρ προκρατήσεων και έχουν σταματήσει τις πωλήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες!

Θετική δυναμική για τη φετινή τουριστική σεζόν διαπιστώνει στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, εκφράζοντας ελπίδες για μια “φυσιολογική και ομαλή χρονιά”, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα προκύψουν ανατρεπτικές έκτακτες ειδήσεις. Η ισχυρή αυτή δυναμική, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Πιερίας αποτυπώνεται τόσο στις μηχανές κρατήσεων, όσο και στα συμβόλαια των μικρών καταλυμάτων, δηλαδή των ενοικιαζόμενων δωματίων και των ξενοδοχείων ενός και δύο αστέρων και εκτιμά πως “διαφαίνεται μια πολύ θετική χρονιά”. Τις τρεις πρώτες θέσεις στις αναμενόμενες αφίξεις φέτος καταλαμβάνουν οι Γερμανοί και Ρουμάνοι τουρίστες μαζί με τους Έλληνες, με τους τελευταίους να έχουν αυξήσει από το 2022 και το χρόνο διαμονής τους . Καλή ζήτηση καταγράφει επίσης η Πιερία από Σερβία, Ουγγαρία, Πολωνία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Αύξηση των οδικών τουριστών προμηνύουν οι προκρατήσεις και για τη Θάσο, με πρώτη “δύναμη”, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Πάρις Παρασχούδης, τους Ρουμάνους και ακολουθούν οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι, ενώ το κενό των οδικών αφίξεων από την Ουκρανία καλύπτεται από πολίτες χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπως Τσέχους, Ούγγρους και Πολωνούς. Στον αντίποδα μείωση προδιαγράφεται – τουλάχιστον με βάση τις προκρατήσεις – για τη Θάσο, σύμφωνα με τον κ.Παρασχούδη, στις αεροπορικές αφίξεις από τις παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας.