Skip to main content

Νέα θυγατρική του ομίλου Υφαντής στη Μεγάλη Βρετανία

Intime News/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Θυγατρικές σε έξι χώρες του κόσμου διαθέτει πλέον ο όμιλος A&X Υφαντής.

Στη σύσταση νέας θυγατρικής εταιρείας, επί βρετανικού εδάφους αυτή τη φορά, προχώρησε πρόσφατα ο όμιλος A&X Υφαντής, διατηρώντας απρόσκοπτα τα αναπτυξιακά του πλάνα παρά την περίοδο των πολλαπλών προκλήσεων. Η νέα εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», φέρει την επωνυμία «Esti Foods UK» και αποτελεί την έκτη κατά σειρά θυγατρική του ομίλου Υφαντής μετά τη Γαλλία (2016), τις ΗΠΑ (2016), την Κύπρο (2012), τη Βουλγαρία (2008) και τη Ρουμανία (1998).

Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της Υφαντής στα βρετανικά ράφια, που αναδεικνύονται ιδιαίτερα «φιλόξενα» για τα ελληνικά σήματα. Ο όμιλος, εξάλλου, έχει μακρά παρουσία στη Βρετανία διατηρώντας σταθερές συνεργασίες με την τοπική αγορά, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη της νέας θυγατρικής.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονιά δημιουργήθηκε ακόμα μία νέα δραστηριότητα επί γαλλικού εδάφους, καθώς η Ifantis France SAS ίδρυσε την εταιρεία «La Maison Ifantis». Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική θυγατρική πέρα από το εμπορικό τμήμα, διαθέτει και κατάστημα λιανικής στο κέντρο του Παρισιού, καθώς και εγκαταστάσεις logistics. Η στοχευμένη διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας όσο και η περαιτέρω ενδυνάμωση των εγχώριων μεριδίων αγοράς παραμένoυν προτεραιότητα στην αναπτυξιακή στρατηγική του ομίλου, παρά την ιδιαίτερα προκλητική συγκυρία.

Οι πληροφορίες της «Ν» επίσης θέλουν τον όμιλο να παραμένει σε ανοδική τροχιά και φέτος, ενισχύοντας τόσο την αξία όσο και τον όγκο πωλήσεων εντός και εκτός συνόρων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε εγχώριο επίπεδο ο όμιλος διατηρεί ηγετικό μερίδιο αγοράς στα αλλαντικά, που στο εννεάμηνο εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 26%, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπου ο όμιλος επεκτάθηκε παραγωγικά με τη δημιουργία εργοστασίου το 2020 μεσούσης της κρίσης Covid-19, να καταγράφει επιδόσεις που ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις της διοίκησης. Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Υφαντής εκτός από τον τομέα των αλλαντικών, έχει παρουσία στην αγορά των plant based προϊόντων, στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και φέτας.

Θετικό πρόσημο και φέτος

Η διατήρηση ανοδικής πορείας στους όγκους πωλήσεων σε μια ιδιαίτερα πληθωριστική περίοδο αφενός επιβεβαιώνει την υψηλή πιστότητα καταναλωτών που απολαμβάνει το brand Υφαντής, αφετέρου αποτελεί σημαντικό ανάχωμα στη διαχείριση του έντονα πληθωριστικού περιβάλλοντος που επιδρά σημαντικά στο κόστος παραγωγής. Πέρα από το πεδίο του αμιγώς ενεργειακού κόστους, η αύξηση στις τιμές των πρώτων και δεύτερων υλών, που άρχισε στα μέσα του 2021 και φέτος αγγίζει επίπεδα-ρεκόρ, επιβαρύνει σημαντικά την εικόνα των λειτουργικών εξόδων του ομίλου. Οι πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν την Υφαντής να διατηρεί και στη φετινή χρήση θετικό πρόσημο στην κερδοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Υφαντής εισήλθε στη φετινή δύσκολη χρονιά με θωρακισμένη εικόνα μεγεθών, καθώς το 2021 πέτυχε αύξηση συνολικών εσόδων κατά 2,6%, στα 163,2 εκατ. ευρώ, και κατά 2% στα EBITDA, τα οποία ανήλθαν σε 19,6 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη κατέγραψαν αύξηση 4,4%, στα 14 εκατ. ευρώ, και η καθαρή κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 7,5%, στα 11,4 εκατ. ευρώ.