Skip to main content

«Nutri -score»- Βιοτεχνικό επιμελητήριο: Ανησυχία για παραπλανητικό σύστημα αξιολόγησης των τροφίμων

Η μελλοντική καθιέρωση στην Ευρώπη, του προωθούμενου συστήματος επισήμανσης τροφίμων “Nutri -score” και οι επιπτώσεις του στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων διατροφής και ιδιαιτέρως της μεσογειακής διατροφής, συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση, αντιπροσωπείας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών με την Χαρά Καφαντάρη, βουλευτή Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της ειδικής μόνιμης επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.

Σε ανακοίνωση του ΒΕΑ υπογραμμίζεται ότι, παρά την σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής από το αρμόδιο υπουργείο, τον Απρίλιο του 2021 και τη δέσμευση για έγκαιρη έκδοση πορίσματος, ως σήμερα δεν έχει διατυπωθεί πόρισμα, ή συγκεκριμένη ενιαία θέση για τη στρατηγική της χώρας μας. 
 
Υπενθυμίζεται ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, έχει ηγηθεί από το 2021 μιας κίνησης παραγωγικών φορέων, που έχουν ζωτικά συμφέροντα για το θέμα αυτό, η οποία ονομάστηκε “Πρωτοβουλία για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης” και συνυπογράφει ένα Κείμενο Θέσεων, με το Επιμελητήριο Λακωνίας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, την ΓΣΕΒΕΕ και 13 παραγωγικούς φορείς – συνδέσμους και καταναλωτικές οργανώσεις. Στόχος τους είναι, η υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με την υγιεινή διατροφή, αλλά, κυρίως και άμεσα, για την διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής θέσης, προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή ενός παραπλανητικού συστήματος αξιολόγησης των τροφίμων. 

Η συνάντηση με την κ. Καφαντάρη, όπως αναφέρει το ΒΕΑ, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εκπροσώπους του επιμελητηρίου, αφού επιπλέον συζητήθηκαν και τα ιδιαίτερα προβλήματα των μικρομεσαίων, βιοτεχνικών επιχειρήσεων, όσον αφορά στο κόστος ενέργειας, στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, την στήριξη των τεχνικών επαγγελμάτων και στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης στο πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση.