Skip to main content

Elevate Greece: 618 εταιρείες στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων

Συνολικά 618 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 5.900 εργαζομένους έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων – Elevate Greece.

Τον 1ο ετήσιο απολογισμό του Elevate Greece, με στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για το οικοσύστημα καινοτομίας και τις εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021, πρώτη χρονιά λειτουργίας του νέου θεσμού. παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος Υφυπουργός Χρίστος Δήμας στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος».

Όπως επισημάνθηκε, η Πολιτεία διαθέτει, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και για πρώτη φορά σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.ά. Παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options), ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Σημαντική είναι επίσης και η πλαισίωση του Elevate Greece από δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών, που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους Επίσημους Υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης «το Elevate Greece γεννήθηκε από την ανάγκη να ορίσουμε την περίμετρο των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ώστε η Πολιτεία να μπορεί να τις στηρίξει». «Το Elevate Greece έχει κάνει εξαιρετικά καλή δουλειά. Όπως γενικότερα έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια εξαιρετική δουλειά στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στον οποίο η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε δαπάνες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινήσαμε μεν από χαμηλή βάση, έχουμε όμως ανεβεί αρκετές θέσεις και αν συνεχίσουμε, όπως μπορούμε, με τον ίδιο ρυθμό θα είμαστε στις πρώτες θέσεις την επόμενη δεκαετία» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως προϊόντος του χρόνου το Elevate Greec θα προσφέρει ακόμη περισσότερα και πρόσθεσε πως το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει πώς θα το στηρίξει και θα το αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο, καθώς «το θεωρούμε πρότυπο πολιτικής και για άλλα πεδία εφαρμοσμένης πολιτικής».

Από την πλευρά του ο κ. Δήμας σημείωσε πως «μέχρι και πριν από 1,5 χρόνο, η Ελληνική πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, που βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν».

«Συνεπώς, όταν η Πολιτεία δεν έχει όλα αυτά τα δεδομένα, αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Σήμερα, για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις, χαρτογραφημένα στοιχεία, δεδομένα και στοχευμένες πολιτικές που ενισχύουν στην πράξη το οικοσύστημα» τόνισε.