Skip to main content

Η ώρα της Ουκρανίας στην G7 – Μια ώρα περίμεναν οι άλλοι ηγέτες τους Τραμπ, Ζελένσκι και Μακρόν

REUTERS/Christian Hartmann

«Καυτή ατζέντα» σήμερα στο Εβιάν

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Οι ηγέτες του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, ή αλλιώς G7, συγκεντρώνονται στο Εβιάν για συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και ευρύτερα για τον κόσμο που βρίσκεται σε αναβρασμό.

Μετά τις αφίξεις το βράδυ της Δευτέρας, ήρθε η ώρα να καθίσουν και να συζητήσουν τα θέματα σήμερα το πρωί, ξεκινώντας από την Ουκρανία. Πάντως Τραμπ, Μακρόν και Ζελένσκι καθυστέρησαν μια ολόκληρη ώρα να φτάσουν στη συνάντηση, πυροδοτώντας εικασίες για το τι μπορεί να συζητούσαν παρασκηνιακά.

Οι ηγέτες, σε κάθε περίπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στο πλευρό τους, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να μπεί στον πειρασμό να συνεργαστεί ξανά με τη Ρωσία παρακάμπτοντας την Ευρώπη.

Η ενότητα της G7 και τα σημεία σύγκλισης με τις ΗΠΑ του Τραμπ, είναι το ζητούμενο στη σύνοδο αυτή, η οποία μεταφέρθηκε κατά μια ημέρα λόγω των γενεθλίων του Αμερικανού προέδρου στις 14 Ιουνίου. Ο Μακρόν, για τελευταία φορά οικοδεσπότης και για τελευταία φορά προεδρεύων της G7 από το αξίωμα του Προέδρου της Γαλλίας, θέλει να κρατήσει τον Τραμπ στο Εβιάν πάση θυσία – υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποχωρήσει αιφνιδιαστικά από τη Σύνοδο της G7 λόγω της σύγκρουσης τότε Ιράν – Ισραήλ.

Για τον λόγο αυτό, ο Μακρόν με τη λήξη της Συνόδου αύριο Τετάρτη 17 Ιουνίου, θα μεταβεί με τον Τραμπ για δείπνο στο… Ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.