Skip to main content

Γεφυρώνοντας το συνταξιοδοτικό χάσμα στα δύο φύλα

Στις χώρες του ΟΟΣΑ οι γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 26% χαμηλότερες συντάξεις από τους άνδρες

Της Mαριάννας Μάμου, Head Advice Beyond Investing, UBS Global Wealth Management’s Chief Investment Office

TΟ ΘΕΜΑ της συνταξιοδότησης απασχολεί ιδιαίτερα τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση μετά τη συνταξιοδότηση. Για παράδειγμα, το 53% των γυναικών ηλικίας 61 έως 65 ετών στις  ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι αποταμιεύσεις και η σύνταξή τους δεν θα επαρκούν για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής, σε αντίθεση με τους άνδρες όπου το ποσοστό δεν ξεπερνά το 36%.

ΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ το συνταξιοδοτικό χάσμα, καθώς και τις αποταμιεύσεις για την περίοδο της συνταξιοδότησης, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες έχουν δίκιο που ανησυχούν. Στις χώρες του ΟΟΣΑ οι γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 26% χαμηλότερες συντάξεις από τους άνδρες.

Επιπλέον, με βάση τον 2022 WTW Wealth Equity Index, οι γυναίκες αναμένεται να έχουν αποταμιεύσει το 74% του ποσού που θα έχουν αποταμιεύσει οι άνδρες μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 77%, στην Ασία-Ειρηνικό στο 76%, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο 71%, στη Λατινική Αμερική στο 67% και στη Βόρεια Αμερική στο 76%.

ΕΝΩ η ανάλυση των αιτιών που οδηγούν στο συνταξιοδοτικό χάσμα είναι μια περίπλοκη διαδικασία, υπάρχει άμεση συνάφεια μεταξύ των χαμηλότερων μισθών και των κατά συνέπεια χαμηλότερων εισφορών στον συνταξιοδοτικό κουμπαρά του καθενός.

ΜΕΓΑΛΗ απόκλιση ως προς τις αμοιβές παρατηρείται στα χρόνια της κυοφορίας. Σύμφωνα με μια έκθεση των LeanIn.org και McKinsey, οι γυναίκες δυσκολεύονται να πάρουν προαγωγή και να αναλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις, κάτι που ενδέχεται να τους στοιχίσει για το υπόλοιπο της σταδιοδρομίας τους.

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Claudia Goldin -βραβευμένη με Νόμπελ για την έρευνά της στη γυναικεία απασχόληση- έγραψε ότι το χάσμα στις αμοιβές των φύλων εντείνεται από «άπληστες δουλειές» που πληρώνουν δυσανάλογα περισσότερα χρήματα αλλά απαιτούν πολλές ώρες εργασίας.

Οι γυναίκες αφιερώνουν συνήθως περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών και στις δουλειές του σπιτιού και αυτό οδηγεί σε διεύρυνση του χάσματος. Αυτή η άνιση κατανομή της
απλήρωτης εργασίας περιορίζει τις επιλογές σταδιοδρομίας, το εισόδημα και τις επιλογές των γυναικών για επαγγελματική ανέλιξη.

Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες αισθάνονται υπερβολικά πιεσμένες και είναι πιο πιθανό να στραφούν στη μερική απασχόληση, η οποία συχνά οδηγεί σε στασιμότητα της καριέρας και σε συνταξιοδοτικά κενά λόγω μικρότερων εισφορών.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η ευελιξία τόσο ως προς την τοποθεσία όσο και προς τις ώρες εργασίας βοηθά τις γυναίκες να αντεπεξέλθουν στους ρόλους τους.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη McKinsey, μία στις πέντε γυναίκες αναφέρει ότι η ευελιξία τη βοηθά να παραμείνει στην εργασία της ή να αποφύγει τη μείωση του ωραρίου.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ σημαντική παράμετρος σχετικά με τη χορήγηση συντάξεων και τις αποταμιεύσεις για τη συνταξιοδότηση είναι ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, είτε από επιλογή, ώστε να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μαζί με τον μεγαλύτερο σε ηλικία σύζυγό τους, είτε λόγω θεμάτων υγείας. Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος κατά την οποία πολλές γυναίκες αναγκάζονται να μειώσουν την απασχόληση ή να πάρουν άδεια.

Για πολλές γυναίκες η επιστροφή στην εργασία μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη και θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Βάσει μελέτης της Fawcett Society το 2022, μία στις 10 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε τη δουλειά της λόγω συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.

Επιπλέον, οι γυναίκες κατά μέσο όρο ζουν περισσότερο από τους άνδρες και τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουν περισσότερα χρόνια με υψηλότερο ιατρικό κόστος.

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ οι παράγοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη για τις γυναίκες να έχουν ένα σταθερό οικονομικό σχέδιο και να επενδύουν κατάλληλα ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να επιτύχουν όλους τους στόχους της ζωής τους.

Ωστόσο, οι γυναίκες κατά μέσο όρο τείνουν να είναι πιο συντηρητικές όσον αφορά τις επενδύσεις τους. Η χρηματοοικονομική εμπιστοσύνη συνδέεται πολύ στενά με την ανοχή κινδύνου, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την αντίληψη του κινδύνου.

Πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε ότι η μεγαλύτερη εξοικείωση με τον κίνδυνο σχετίζεται με μειωμένη αντίληψη κινδύνου, καθιστώντας αυτό μια σημαντική παράμετρο του θέματος.

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ τείνουν να είναι πιο εκτεθειμένοι σε συζητήσεις για επενδύσεις, ακόμη και από νεαρή ηλικία.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες να αποκτήσουν εμπειρία στον κόσμο των επενδύσεων και να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

ΜΕ ΒΑΣΗ μια έρευνα της Fidelity International, μόνο το 9% των γυναικών αναμένει ότι το φύλο τους είναι σε θέση να ξεπεράσει τους άνδρες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αυτά τα στοιχεία, ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές από τους άντρες συναδέλφους τους. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη του Warwick Business School κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες ξεπέρασαν τους άνδρες σε επενδύσεις κατά 1,8% ετησίως.

ΑΥΤΟ συμβαίνει επειδή οι γυναίκες συναλλάσσονται λιγότερο συχνά, με μικρότερο κόστος, με τα στοιχεία της Vanguard να τονίζουν ότι οι άνδρες κάνουν κινήσεις δύο φορές πιο συχνά από τις γυναίκες.

Επίσης, οι γυναίκες ελέγχουν τα χαρτοφυλάκιά τους λιγότερο συχνά από τους άνδρες, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί είναι λιγότερο πιθανό να πουλήσουν σε χαμηλά
επίπεδα της αγοράς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι περίπου 25% λιγότερο πιθανό να αποσύρουν τις επενδύσεις τους σε σχέση με τους άνδρες κατά τη διάρκεια μεγάλων γεγονότων που οδηγούν σε ρευστοποιήσεις. Οι γυναίκες είναι γενικά πιο πειθαρχημένες και επενδύουν σύμφωνα με τους στόχους τους, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να
διαβάσουν την αγορά.

ΣΕ ΕΝΑΝ κόσμο όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων, οι γυναίκες μπορούν τουλάχιστον εν μέρει να αντισταθμίσουν αυτό το χάσμα με μια ορθή επενδυτική προσέγγιση. Για πολλές γυναίκες, η κατάλληλη επένδυση μπορεί να είναι επιτακτική ανάγκη για μια άνετη ζωή και μεγάλη πιθανότητα επίτευξης των στόχων τους.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της οικονομικής ενδυνάμωσης και να καταρρίψουμε τυχόν προϋπάρχουσες παρανοήσεις σχετικά με τις ικανότητες των γυναικών ως επενδυτές.