Skip to main content

Συμπληρωματική στον ΕΦΚΑ η ιδιωτική ασφάλεια υγείας

Ο ΕΦΚΑ παρέχει περιορισμένη κάλυψη σε σχέση με τις επιλογές που προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Της Κλεοπάτρας Σκαμπαρδώνη, επικεφαλής Dcare Medical Worldwide

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ και διάφορους λόγους η ιδιωτική ασφάλιση υγείας, αποδεδειγμένα πλέον, αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μία διεθνής ιδιωτική ασφάλεια υγείας προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, τόσο στους ασφαλισμένους που διαμένουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, όσο και σε όσους Έλληνες (γενικότερα πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ταξιδεύουν συχνά ή διαμένουν στο εξωτερικό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ έως τώρα στον ασφαλιστικό τομέα, παρατηρώ τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής ασφάλισης, λαμβάνοντας ενημέρωση από την Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Στην Ελλάδα, οι πολίτες αντιμετωπίζουν την ανάγκη προσθήκης ιδιωτικής ασφάλισης υγείας επί των παροχών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), το οποίο -ούτως ή άλλως- είναι υποχρεωτικό.

ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι κάθε σύγχρονος πολίτης που διαθέτει ένα έμπιστο πλάνο ιδιωτικής ασφάλισης υγείας τόσο για τον ίδιο όσο και για τα εξαρτώμενά του, παιδιά ή και σύζυγο, προσφέρει στην καθημερινότητά του ηρεμία και άνεση στον κυριότερο τομέα της ζωής κάθε ανθρώπου, την υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα προβλήματα του ΕΦΚΑ αποτελούν πηγή ανησυχίας για πολλούς πολίτες. Οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η περιορισμένη επιλογή υπηρεσιών αποτελούν μερικά από τα κύρια προβλήματα. Η ανεπάρκεια πόρων και η δυσκολία στη διαχείριση των ιατρικών εξόδων είναι επίσης προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι.

ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ιδιωτικής ασφάλειας έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υπερσύγχρονων ιδιωτικών μονάδων υγείας σε όλη τη χώρα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους γρήγορα και να αποφύγουν τις αναμονές, ενώ πρέπει να τονιστεί και η άμεση αξιοπρεπής πρόσβαση σε μοντέρνα και καλά στελεχωμένα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών και άμεσης μεταφοράς σε αυτά. Τα ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικής υγείας καλύπτουν όλο το φάσμα ιατρικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της νοσηλείας, των διαγνωστικών εξετάσεων, των χειρουργικών επεμβάσεων και της φαρμακευτικής αγωγής.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ δείχνουν ότι η Δημόσια Υγεία έχει έλλειψη επιλογών και ευελιξίας και οι καλύψεις του ΕΦΚΑ δεν προσαρμόζονται επαρκώς στις ατομικές. Ο ΕΦΚΑ παρέχει περιορισμένη κάλυψη σε σχέση με τις επιλογές που προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δηλαδή οι ασφαλιστικές καλύψεις περιορίζουν τις επιλογές των ασφαλισμένων σε συγκεκριμένους γιατρούς και νοσοκομεία. Επίσης, οι διαδικασίες που αφορούν αιτήσεις, αποζημιώσεις ή άλλες διαδικασίες είναι αργές λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Σημαντικό δε είναι το γεγονός ότι πρόσθετες υπηρεσίες υγείας, όπως οδοντιατρική φροντίδα, ορθοπεδικές εξετάσεις ή ψυχοθεραπεία, δεν καλύπτονται επαρκώς από το δημόσιο σύστημα. Η μετάβαση δε στο εξωτερικό για εξειδικευμένες υπηρεσίες, εξετάσεις ή θεραπείες, που δεν παρέχονται στην Ελλάδα είτε λόγω τεχνολογίας είτε λόγω εμπειρίας, είναι πολυτέλεια για τους πολίτες.

ΔΙΕΘΝΗΣ ιδιωτική ασφάλιση υγείας σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την πληρωμή ιατρικών εξόδων, καθώς θα καλυφθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του. Η ασφαλιστική θα φροντίσει για την πληρωμή των εξόδων νοσηλείας σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στη χώρα του ή στο εξωτερικό, απαλλάσσοντας τον ασφαλισμένο από περιττές έγνοιες.