Skip to main content

Επιχειρηματικότητα και απενοχοποίηση του κέρδους

Αντί να επαναφέρουμε έναν διάλογο κραυγών ενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας, είναι προτιμότερο να κοιτάξουμε με θάρρος το αύριο

Του Σταύρου Καφούνη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ καιρό διαιωνίζεται μια ατέρμονη και εν πολλοίς άδικη συζήτηση περί φοροδιαφυγής και αισχροκέρδειας, η οποία αδιακρίτως κατηγορεί γενικά και αόριστα την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

ΤΟ ΝΑ «τσουβαλιάζονται» άνθρωποι και κλάδοι, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι αυτό που λένε είναι το σωστό, δεν μπορεί επ’ ουδενί να οδηγήσει σε παραγωγικές συζητήσεις και σε συμπεράσματα τα οποία να βασίζονται στην πραγματικότητα.

ΉΡΘΕ, ΛΟΙΠΟΝ, η ώρα να πούμε «φτάνει πια» με τις αστήρικτες κατηγορίες περί αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής και την αιωρούμενη απειλή τιμωρητικών προστίμων. Φαινομενικά και πρόσκαιρα κάτι τέτοιο μπορεί να ικανοποιεί μια μερίδα ανθρώπων, αλλά οι υγιώς σκεπτόμενοι γνωρίζουν καλά ότι η αληθινή αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι η ακρίβεια.

ΑΥΤΗ η κατάσταση δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά είναι η πραγματικότητα τούτη τη στιγμή σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και έχει τις ρίζες της στην κρίση της πανδημίας, στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε μια σειρά άλλων κρίσεων, οι οποίες επηρεάζουν έντονα την εφοδιαστική αλυσίδα.

ΑΝΤΙ ΝΑ επαναφέρουμε, λοιπόν, έναν διάλογο κραυγών ενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας, αχρείαστο αφενός και με αμφίβολα εισπρακτικά αποτελέσματα αφετέρου, είναι προτιμότερο να κοιτάξουμε με θάρρος το αύριο.

Η ΠΟΡΕΙΑ ελάφρυνσης από τα παράλογα μνημονιακά βάρη, όπου η επιχειρηματικότητα απέδειξε ότι αμέσως επενδύει με πολλαπλασιαστικά οφέλη, είναι πολύ σωστή και οφείλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε σε αυτόν τον δρόμο.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία και στην κοινωνία δεν σταματά εκεί, καθώς όχι μόνο δημιουργεί νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αλλά και μεγαλώνει σημαντικά τα κρατικά έσοδα. Με τον τρόπο αυτό, δίνει στο κράτος τη δυνατότητα να αυξήσει τους μισθούς ακόμη και στον δημόσιο τομέα και βοηθά ουσιαστικά στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής υπέρ των αδύναμων συμπολιτών μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία αποτελεί τη χειρότερη μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού, οφείλουμε να δημιουργήσουμε αληθινά κίνητρα για τον κάθε πολίτη -όχι για να καταγγείλει, καθώς δεν είναι αυτή η δουλειά του-, αλλά για να επωφεληθεί στο έπακρο από τις αποδείξεις που θα λαμβάνει σε κάθε οικονομική του συναλλαγή.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας, να συνεχιστούν οι μικρές και μεγάλες επενδύσεις -που όχι μόνο θα δώσουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά, αλλά θα προσφέρουν και δέλεαρ επιστροφής σε όσους αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό-, οφείλουμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα μέσω της απενοχοποίησης του κέρδους.

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ δε να θυμόμαστε ότι το κράτος ισομοιράζεται τα όποια κέρδη προκύπτουν. Ας κάνει αυτό τη δουλειά του και ας αφήσει τους επαγγελματίες να κάνουν τη δική τους. Όχι άλλη αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή λοιπόν.