Skip to main content

H πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. και τα δύο σημεία-κλειδιά

Η Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Ν.Δ. συμβάλλει με διαρκή διαβούλευση με πολίτες από όλο το εργασιακό και κοινωνικό φάσμα

Του Νίκου Χ. Παγώνη, γραμματέα Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Νέας Δημοκρατίας

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των αυτοδιοικητικών εκλογών τόσο σε επίπεδο περιφερειών όσο και σε επίπεδο δήμων επιβεβαίωσαν την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Θα ήταν ένα γεγονός που δεν θα έχρηζε ιδιαίτερης αναφοράς -εφόσον πριν από λιγότερο από τέσσερις μήνες είχαμε εθνικές εκλογές- αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι πρώτες 100 μέρες των μεγάλων δοκιμασιών για την κυβέρνηση.

ΟΠΩΣ συμβαίνει όμως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2019 και ύστερα, οι πολίτες ανανεώνουν διαρκώς την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις επιλογές του ανεξάρτητα τόσο από τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις παγκόσμιου και εθνικού βεληνεκούς όσο και από τις αλλαγές προσώπων στην αντιπολίτευση. Το ίδιο συνέβη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησαν από τους πολίτες τοπικούς άρχοντες με τους οποίους να μιλάνε την ίδια πολιτική γλώσσα και άρα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να συνεργαστούν αποτελεσματικά και, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, αυτό ήταν και το αποτέλεσμα της κάλπης. Και τώρα; «Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Ξεκινάμε!», όπως τόνισε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Η «ΔΟΥΛΕΙΑ» της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εποχή μας έχει εξελιχθεί σε κάτι το εξαιρετικά απαιτητικό και σύνθετο. Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της, που εκδηλώνονται πλέον σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, απαιτούν από τους τοπικούς άρχοντες, πέρα από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, να προβλέπουν και να δρουν προληπτικά για την πιθανότητα μιας φυσικής καταστροφής. Επίσης, να δρουν ακαριαία και αποτελεσματικά τόσο κατά τη διάρκεια του φαινομένου όσο και στη συνέχεια, για την αποκατάσταση των καταστροφών. Για να συμβούν αυτά απαιτείται εκπόνηση μελετών και σχεδίων αντιμετώπισης, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι η εδραίωση αποτελεσματικής συνεργασίας με την κυβέρνηση. Για την κυβέρνηση πλέον τα μεγάλα ζητήματα με τα οποία καλείται να αναμετρηθεί είναι δύο.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και είναι η ακρίβεια, η οποία μας πιέζει όλους. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί παγκοσμίως και το 2024 και θα συνδυαστεί με επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση έχει στηρίξει κατ’ επανάληψη την κοινωνία για να αντιμετωπιστεί αρχικά η πανδημία, στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση και ύστερα η κρίση ακρίβειας, με σειρά επιδομάτων και μέτρων οικονομικής ενίσχυσης.

Τα συνδύασε με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως η αύξηση των συντάξεων, των μισθών του Δημοσίου, του κατώτατου μισθού, το ξεπάγωμα των τριετιών και οι φοροελαφρύνσεις. Αυτά τα μέτρα και όσα ανάλογα ακολουθήσουν («εφικτός στόχος ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», τόνισε την Τρίτη 10/10/2023 ο πρωθυπουργός στον ΣΕΒ) θα παραμείνουν και όταν υποχωρήσει η ακρίβεια.

Όλα τα παραπάνω έγιναν εφικτά χάρη στη συνετή και αποτελεσματική διαχείριση της οικονομίας από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ζήτημα έχει να κάνει με την «υπέρβαση των μεγάλων παθογενειών του κράτους, με μεταρρυθμίσεις», όπως το είχε θέσει ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για το ζήτημα που θα καθορίσει την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας στη βάση των σύγχρονων αναγκών ψηφίστηκε.

Το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε το νομοσχέδιο-τομή για τη δημόσια διοίκηση, καθώς θέτει νέο πλαίσιο επιλογής και σύστημα αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης επιχειρεί να δώσει τέλος στη γραφειοκρατία, στις αναβολές και τις καθυστερήσεις που ταλαιπωρούν το ελληνικό σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, αλλά και στην αίσθηση ατιμωρησίας. Για την υγεία και την παιδεία υπάρχουν επίσης μεγάλες προσδοκίες και ανάγκες ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ τα μεγάλα, όμως, υπάρχουν και τα μικρά. Τα μικρά τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητα του πολίτη. Μικρά όπως η προσπάθεια να βελτιωθεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό με τη γρήγορη απομάκρυνση των οχημάτων που «έμειναν». Μικρά όπως η αποστολή των φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι για τους 120.000 χρόνια πάσχοντες από 1/1/24. Μικρά όπως η σαφής βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη σε πολλούς φορείς του Δημοσίου μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών, γραμμών τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και αποσυμφόρησης των φυσικών καταστημάτων. Μικρά αλλά τόσο καθοριστικά για όλους μας.

ΑΠΟ ΤΟ δικό της μετερίζι, η Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στο κυβερνητικό έργο μέσα από την κοινωνία, με διαρκή διαβούλευση με πολίτες από όλο το εργασιακό και κοινωνικό φάσμα και μεταφέροντας τα ζητήματα που τίθενται στους αρμοδίους.