Skip to main content

Αναδρομικά συντάξεων και κοινωνική δικαιοσύνη

Σεβασμό, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη απαιτούν οι ηλικιωμένοι και οι συνταξιούχοι. Φαίνεται όμως ότι ο Γολγοθάς συνεχίζεται.

Τoυ Λουκά Αποστολίδη, Δικηγόρου

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των συνταξιούχων στη χώρα μας ανέρχεται περί τα δυόμισι εκατομμύρια. Την περίοδο των μνημονίων οι περικοπές στα ποσά των συντάξεων ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ. Τα ανώτατα δικαστήρια -ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριοδικαίωσαν εν μέρει τις προσφυγές που είχαν καταθέσει ακολούθως οι συνταξιούχοι, αποφασίζοντας επιστροφή αναδρομικών για ένα 11μηνο. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μερικώς την απόφαση και καταβάλλει τα αναδρομικά μόνο για τη σύνταξη και όχι για την επικούρηση και τα δώρα. Το ΣτΕ στη συνέχεια έκρινε ότι επικούρηση και δώρα θα λάβουν μόνο όσοι δικαιούχοι έκαναν αγωγές. Είναι περί τις 350.000 και σε αυτούς δεν χορηγήθηκαν οι επιστροφές, αλλά τους λέει η κυβέρνηση: «Συνεχίστε τον δικαστικό αγώνα τεσσεράμισι χρόνια και βλέπουμε». Είναι αυτό κοινωνική δικαιοσύνη ή προσβολή στον κόσμο της σύνταξης που κράτησε όρθια την Ελλάδα μας;

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ κάποτε πρέπει να σοβαρευτεί. Οφείλει σεβασμό απέναντι στα άσπρα μαλλιά, στην προσφορά αυτών των ανθρώπων για την πατρίδα μας. Σεβασμό, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη απαιτούν οι ηλικιωμένοι και οι συνταξιούχοι. Φαίνεται όμως ότι ο Γολγοθάς συνεχίζεται. Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 1342/2023, η υπόθεση των αναδρομικών για τους συνταξιούχους δεν φαίνεται να έχει τελειωμό. Για να μην υπάρξουν συγχύσεις από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, της επταμελούς σύνθεσης του αρμόδιου τμήματος, κρίνουμε σκόπιμο και χρήσιμο να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

α) Η απόφαση αυτή δεν έχει καμία συνέπεια στις αξιώσεις των συνταξιούχων για επιστροφή αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα για το 11μηνο (2015-2016) που έχουν ασκήσει αγωγές πριν από τον νόμο 4317/2016. Όσοι βρίσκονται σε δικαστικό αγώνα, περί τους 350.000 δικαιούχους, θα λάβουν τα αναδρομικά του 11μηνου (2015-2016) σε επικούρηση και δώρα εντόκως.

β) Η καθυστέρηση έκδοσης αυτής της απόφασης του ΣτΕ εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα δημιούργησε τεράστια καθυστέρηση στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία έδιναν οίκοθεν συνεχείς αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων που εκκρεμούσαν. Για τους γνωρίζοντες πιστεύουμε ότι η αρνητική έκβαση της νομικής αυτής υπόθεσης ήταν προδιαγεγραμμένη.

γ) Επανερχόμεθα, για να μην υπάρξουν συγχύσεις μετά την έκδοση της απόφασης 1342/2023 που αναφέραμε παραπάνω, στο διαχρονικό δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων, που δικαιώθηκε από τέσσερις πιλοτικές δίκες της Ολομέλειας του ΣτΕ, να χορηγηθούν τα αναδρομικά του 11μηνου (2015-2016) για επικούρηση και δώρα εντόκως. Η επίλυση αυτού του μείζονος ζητήματος, που αφορά χιλιάδες δικαιούχους, θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια και θα σταματήσει η ταλαιπωρία 350.000 δικαιούχων που αγωνίζονται δικαστικά από το 2015. Επιμένουμε βάσιμα ότι, όταν μάλιστα το νομικό ζήτημα έχει επανειλημμένα κριθεί από αλλεπάλληλες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άμεση επίλυση του ζητήματος.

δ) Κάνουμε έκκληση προς τη νέα πολιτική ηγεσία, πρωτίστως του υπουργού Εργασίας, αλλά και της Δικαιοσύνης, να δώσουν άμεση λύση στο θέμα εξυπηρετώντας άμεσα το δημόσιο συμφέρον με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και να αποδώσουν στους δικαιούχους αυτά που το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει κρίνει. Η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από αγωγές 350.000 συνταξιούχων είναι μια τεράστια υπόθεση με ενδιαφέρον νομικό – δικαστικό (για το νόημα των πιλοτικών δικών), πολιτικό και κοινωνικό για τους δικαιούχους.

ε) Θεωρούμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία οφείλει νομικά, κοινωνικά και πολιτικά να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση της υπόθεσης. Αν δεν δοθεί λύση, οι δικαστικοί αγώνες θα συνεχιστούν για άλλα τρία ή τέσσερα χρόνια. Τύφλα να έχουν τα αποτελέσματα των πιλοτικών δικών, θεωρούμε μείζον το ζήτημα επανεξέτασης από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

στ) Βέβαια, το μήνυμα «αναδρομικά σε όλους για το 11μηνο 2015-2016» είναι ένα ζήτημα που πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία δεσμεύεται ηθικά, νομικά και πολιτικά να δώσει λύση.