Skip to main content

Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας από την HDB

Μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών η HDB διαθέτει συνολικά δανειακά κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση των καινοτόμων ΜμΕ στη χρηματοδότηση.

Του Παναγιώτη Παπαγεωργίου, διευθυντή Διεύθυνσης Καινοτομίας Ελληνικής Αναπτυξιακής
Τράπεζας – HDB

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) σχεδιάζει χρηματοδοτικά προϊόντα και ψηφιακά εργαλεία με στόχο την κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων και για πρώτη φορά δημιούργησε και προωθεί στην αγορά ένα μοναδικό πρωτοποριακό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Καινοτομία. Η λειτουργία του πρώτου Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας προσφέρει δάνεια έως και 400 χιλ. ευρώ και παρέχει την εγγύηση της HDB προς τις τράπεζες που θα
αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια των επιχειρήσεων που επενδύουν στην υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων και δημιουργούν ή εφαρμόζουν ένα νέο ή
σημαντικά βελτιωμένο προϊόν (αγαθό ή υπηρεσία) ή μια νέα διαδικασία παραγωγής, ή μια νέα μέθοδο μάρκετινγκ ή επιχειρηματική πρακτική.

Η ΕΓΓΥΗΣΗ της HDB προς τις τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν την επιχείρηση είναι σε ποσοστό 80% επί του ύψους του δανείου και μειώνει σημαντικά τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών. Εφόσον λοιπόν η HDB αναλαμβάνει μεγάλο μέρος του ρίσκου του δανεισμού, έτσι και οι τράπεζες μεταφέρουν με τη σειρά τους την ελάφρυνση αυτή στον κάθε δυνητικό δανειολήπτη, προσφέροντας καλύτερους όρους χρηματοδότησης, που μεταφράζονται σε χαμηλότερο επιτόκιο και λιγότερες εξασφαλίσεις όπως αυτές τυχόν ζητηθούν.

ΜΕΣΩ των συνεργαζόμενων τραπεζών η HDB διαθέτει συνολικά δανειακά κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση των καινοτόμων ΜμΕ στη χρηματοδότηση και προσφέρει στην αγορά για πρώτη φορά ένα υβριδικό δάνειο που συνδυάζει μεν την εγγύηση που παρέχει στις συνεργαζόμενες τράπεζες, αλλά και επίσης το μοναδικό πλεονέκτημα της επιχορήγησης του δανειολήπτη με τη δυνατότητα για έως και 20% αυτόματης μείωσης του δανειακού κεφαλαίου. Η
αυτόματη μείωση λαμβάνεται εφόσον πιστοποιηθεί, κατά τη διάρκεια της χρηματοδότησης, η επίτευξη κριτηρίων καινοτομίας και ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ είναι νεοσύστατες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) οποιασδήποτε νομικής μορφής, που προάγουν την έρευνα και την καινοτομία και οι οποίες τεκμηριώνουν τον καινοτόμο χαρακτήρα τους, μέσω του επιχειρηματικού τους σχεδίου (Business Plan) και σχετικών δικαιολογητικών.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ένα από τα πολλά κριτήρια επιλεξιμότητας καινοτομίας που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, τα οποία περιγράφονται στα sites των συνεργαζόμενων τραπεζών αλλά και στο site της HDB, ώστε όποιος θέλει να εκπονήσει ένα καινοτόμο επιχειρηματικό σχέδιο να μπορεί να επιλέξει εύκολα το κριτήριο
το οποίο πληροί και είναι αναγκαίο για την ένταξή του.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ στα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι το αν η επιχείρηση είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο του Elevate Greece, ή το ποσοστό των δαπανών σε έρευνα και καινοτομία σε σχέση με το σύνολο των λειτουργικών της εξόδων. Η διαδικασία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης ξεκινά μέσα από το www. ependyseis.gr. Η επιχείρηση επιλέγει τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και υποβάλλει αίτημα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας. Στη συνέχεια, προσέρχεται στην τράπεζα που έχει επιλέξει, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά χρηματοδότησης, ώστε να εξεταστεί η πιστοληπτική της ικανότητα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της τράπεζας, και εφόσον το αίτημα χρηματοδότησης εγκριθεί, προχωρούν στη σύναψη της δανειακής της σύμβασης που έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων καλύπτοντας πάγια ή/και κεφάλαιο κίνησης από 25 χιλ. ευρώ μέχρι και 400 χιλ. ευρώ.

 Χαμηλότερο επιτόκιο λόγω εγγύησης.

 Χαμηλότερες εμπράγματες εξασφαλίσεις που δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 20% του δανείου, ενώ για δάνεια έως 50 χιλ. χωρίς την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων.

 Mη προσημείωση της μόνιμης και μοναδικής κατοικίας.

 Επιχορήγηση έως και 20% του ποσού του δανείου με την επίτευξη κριτηρίων καινοτομίας και ESG.

 Έως 10 έτη διάρκεια χρηματοδότησης, με δυνατότητα περιόδου χάριτος από 1 έως 3 έτη.

ΕΙΝΑΙ όμως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, δημιουργείται και επιβραβεύεται μια νέα κουλτούρα προς τις ΜμΕ, στην κατεύθυνση υιοθέτησης ορθών πρακτικών και της επίτευξης κριτηρίων καινοτομίας και ESG. Η επιβράβευση προέρχεται από την επιχορήγηση, μέσω της μείωσης του ανεξόφλητου ποσού του δανείου, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης και βελτιώνοντας τις ταμειακές ροές. Η διαδικασία της επιβράβευσης λειτουργεί σε δύο στάδια, ως εξής:

ΠΡΩΤΑ, με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και πριν ξεκινήσει η αποπληρωμή του δανείου τους, οι επιχειρήσεις αιτούνται τον έλεγχο εκπλήρωσης συγκεκριμένων κριτηρίων καινοτομίας. Πρέπει να τεκμηριώσουν ότι, από την αρχή της χρηματοδότησης, τουλάχιστον το 20% των λειτουργικών τους εξόδων αφορούσε δαπάνες έρευνας και καινοτομίας (για νεοφυείς επιχειρήσεις οι δαπάνες έρευνας και καινοτομίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% του ποσού του δανείου). Εφόσον ικανοποιείται το κριτήριο αυτό, τότε λαμβάνεται ως επιχορήγηση το 15% του δανείου που δρομολογείται στην αυτόματη ισόποση αποπληρωμή του δανείου.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ και μόνο εφόσον επιτεύχθηκε το παραπάνω κριτήριο καινοτομίας, η επιχείρηση ελέγχεται για το αν ικανοποιεί και την επίτευξη των κριτηρίων ESG, ώστε να κερδίσει αυτόματα άλλο ένα 5% μείωσης του δανειακού κεφαλαίου. Η ταυτόχρονη επίτευξη τουλάχιστον 3 κριτηρίων από
τουλάχιστον 2 από τις 3 παρακάτω κατηγορίες ESG, είναι η αναγκαία συνθήκη ώστε να φθάσει λοιπόν η επιχείρηση να κερδίσει την υπόλοιπη μείωση κεφαλαίου:

ENVIRONMENT

 Μείωση κατανάλωσης

 Αύξηση ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχέση με τη χρήση πηγών συνολικής κατανάλωσης ενέργειας

SOCIAL

 Ύπαρξη ή αύξηση ποσοστού γυναικών που συμμετέχουν σε θέσεις ευθύνης

 Αύξηση αριθμού εργαζομένων

 Αύξηση ποσού δαπανών για εκπαίδευση προσωπικού

 Ύπαρξη πολιτικής και μεθοδολογίας μέτρησης ικανοποίησης πελατών

GOVERNANCE

 Ύπαρξη πολιτικής εταιρικής διακυβέρνησης

 Ύπαρξη πολιτικής ασφάλειας δεδομένων ή/και προσωπικών δεδομένων.

Η HDB, όμως, προσφέρει επίσης και μη χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ αυτό, έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα -Bpifrance- τη διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης «InnoAgora». Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, επενδυτές και υποστηρικτικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο να έρθουν σε επαφή για τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών, αλλά και να προχωρήσουν σε επενδυτικές συμφωνίες, ενισχύοντας την καινοτομία και εξωστρέφειά τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κάθε ελληνική επιχείρηση που εγγράφεται δωρεάν στην πλατφόρμα Innoagora.gr μπορεί να έρθει σε επαφή με πάνω από 33 χιλ. επενδυτές και εμπορικές εταιρείες, για αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων ή την εξασφάλιση νέων δικτύων διανομής και ανάπτυξης εμπορικών συνεργασιών. Η συμμετοχή στην πλατφόρμα «InnoAgora by HDB» είναι χωρίς κόστος και παρέχει στους συμμετέχοντες επιπλέον μηνιαίες ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις, αλλά και σεμινάρια βελτίωσης της επιχειρηματικής τους λειτουργίας, αποτελώντας έτσι έναν συμπληρωματικό επιχειρηματικό συνεργάτη.