Skip to main content

Στο «εδώλιο» ξανά ο Λε Γκρε για παρενόχληση γυναικών

Μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε μιλώντας υποτιμητικά για τον Ζιντάν, ο πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου καλείται να αντικρούσει τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης.

Μετά το κύμα αγανάκτησης που προκάλεσε τη Δευτέρα (9/1) με τα σχόλιά του για τον Ζιντάν, ο κλοιός σφίγγει γύρω τον πρόεδρο της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FFF), Νοέλ Λε Γκρε.

Τα προβλήματα συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα για τον επικεφαλής της FFF. Οι δηλώσεις του την Κυριακή στο RMC σχετικά με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή έχουν πυροδοτήσει ένα κίνημα που, παρά τη χθεσινή απολογία του, ίσως δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει.

Στόχος επίθεσης ήδη από την υπουργό Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά, η οποία εξέφρασε την οργισμένη αίσθηση της πολιτικής εξουσίας σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η μαρτυρία τής μάνατζερ παικτών Σόνια Σουίντ στο BFM-TV, που δημοσιεύτηκε σήμερα (10/1) και στην Equipe, θα μπορούσε κάλλιστα να αποβεί μοιραία για εκείνον.

«Μου είπε πρόσωπο με πρόσωπο, στο διαμέρισμά του και πολύ ξεκάθαρα, ότι αν ήθελα να με βοηθήσει, έπρεπε να πάω μαζί του», είπε χωρίς περιστροφές η Σουίντ, διηγούμενη ένα ραντεβού που είχε σκοπό να προωθήσει το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Αναφερόμενη στις προηγούμενες επαγγελματικές επαφές της, η ατζέντης εξήγησε πως είχε την αίσθηση «ότι κάθε φορά το μόνο που τον ενδιέφερε,  και ζητώ συγγνώμη που μιλώ χυδαία, είναι τα δύο στήθη και ο πισινός μου». Μάλιστα, η υπουργός Αθλητισμού συνεχάρη μέσω twitter τη Σόνια Σουίντ «για το θάρρος της κατάθεσής της».

Αυτή είναι η πρώτη άμεση μαρτυρία από μια γυναίκα που εξελίσσεται στον επαγγελματικό της κόσμο, τέσσερις μήνες μετά από έρευνα του περιοδικού So Foot που ανέφερε ανάρμοστη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής σεξουαλικών μηνυμάτων, την οποία ο Λε Γκρε αρνήθηκε επανειλημμένα.

Η μαρτυρία της Σουίντ, που εμφανίστηκε πολύ συγκινημένη στις εικόνες του BFM, προμηνύει μια περίπλοκη ακρόαση για τον Λε Γκρε απόψε, στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργείται από το υπουργείο Αθλητισμού για να διευκρινιστούν οι διαχειριστικές πρακτικές της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Τα πρώτα στοιχεία αυτής της πολυαναμενόμενης έκθεσης, τα οποία η υπουργός Αθλητισμού θέλει να δώσει γρήγορα στα μέλη της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας για να «αναλάβουν τις ευθύνες τους», έχουν ήδη διαρρεύσει στο France Inter.

Ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός αποκάλυψε σήμερα ότι «αρκετές γυναίκες» είχαν «καταγγείλει (…) τη στάση του Νοέλ Λε Γκρε απέναντί ​​τους», κάτι που επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σύμφωνα με το France Inter, ένα πρώην στέλεχος είχε «δείξει στους επιθεωρητές γραπτά μηνύματα και μηνύματα WhatsApp», τα οποία «σίγουρα δεν είναι παράνομα, αλλά (…) εγείρουν ερωτήματα, δεδομένης της ιεραρχικής σχέσης που υπήρχε μεταξύ τους».

Το απόγευμα της Δευτέρας (9/1), η Αμελί Ουντεά-Καστερά ζήτησε ξεκάθαρα από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας να δράσει, καθώς τα 14 μέλη της είναι τα μόνα εξουσιοδοτημένα να σπρώξουν τον Λε Γκρε προς την έξοδο.

Τεχνικά, η πολιτική εξουσία δεν έχει τη δυνατότητα να αποπέμψει τον πρόεδρο της FFF, κάτι που θα προκαλούσε και την οργή της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIFA), που απαγορεύει οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση.

Ένα από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, που ζήτησε ανωνυμία, εκτίμησε, ακόμη και πριν από την κατάθεση της Σόνια Σουίντ, ότι η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο ασφυκτική για τον επικεφαλής της FFF τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«Θα πρέπει να φύγει. Η υπουργός έχει δίκιο, είναι εντελώς πάνω από το έδαφος. Είναι μια ανεξέλεγκτη επικοινωνία, αλλά όταν είσαι πρόεδρος μιας αθλητικής ομοσπονδίας, της μεγαλύτερης στη Γαλλία, ελέγχεις τον εαυτό σου», εξήγησε η πηγή.

naftemporiki.gr