Ρολόι χειρός μέτρησης… διάρκειας ζωής

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 11:43
Kickstarter

Πρόκειται για ένα ψηφιακό ρολόι χειρός, οι κατασκευαστές του οποίου ισχυρίζονται ότι μπορεί να μετρά τη διάρκεια ζωής (δευτερόλεπτα, λεπτά, ημέρες και χρόνια) που απομένει στον κάτοχό του. Ο χρήστης συμπληρώνει ένα ειδικό προσωπικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό υγείας του και στη συνέχεια αφαιρεί την ηλικία του από τα αποτελέσματα για να εκκινήσει την «αντίστροφη μέτρηση».

Μπορεί να φαντάζει σαν δείγμα «μαύρου» διαδικτυακού χιούμορ, ωστόσο το Tikker είναι πραγματικότητα: πρόκειται για ένα ψηφιακό ρολόι χειρός, οι κατασκευαστές του οποίου ισχυρίζονται ότι μπορεί να μετρά τη διάρκεια ζωής (δευτερόλεπτα, λεπτά, ημέρες και χρόνια) που απομένει στον κάτοχό του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Mashable, ο χρήστης συμπληρώνει ένα ειδικό προσωπικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό υγείας του και στη συνέχεια αφαιρεί την ηλικία του από τα αποτελέσματα για να εκκινήσει την «αντίστροφη μέτρηση». Κάθε Tikker συνοδεύεται με ένα ειδικό βιβλιαράκι, υπό τον τίτλο «About Time», το οποίο καθοδηγεί τον χρήστη όσον αφορά στον υπολογισμό της διάρκειας ζωής του.

Παρά τον σαφώς μακάβριο χαρακτήρα της συσκευής, οι δημιουργοί του Tikker ισχυρίζονται ότι σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τους χρήστες να εκτιμήσουν περισσότερο τη ζωή τους, σταματώντας να σπαταλούν άδικα χρόνο.

Σύμφωνα με τον Φρέντρικ Κόλτινγκ, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα, το Tikker στην πραγματικότητα δεν είναι «ρολόι θανάτου», αλλά «ευτυχίας», καθώς βοηθάει στην αλλαγή της οπτικής σχετικά με τη ζωή, ανοίγοντας τον δρόμο για καλύτερες αποφάσεις. Όπως λέει, η ιδέα να δημιουργήσει μία συσκευή η οποία να λέει στον χρήστη πόσος καιρός του μένει για να ζήσει του ήρθε όταν πέθανε ο παππούς του.

FREDRIK COLTING

«Ξεχάστε τα ‘έξυπνα ρολόγια’, τα οποία σας κρατούν συνδεδεμένους με τα emails της δουλειάς 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Τι θα λέγατε για ένα ρολόι σχεδιασμένο να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, βοηθώντας σας να βελτιώσετε τη ζωή σας; Ένα ρολόι ευτυχίας» αναφέρουν οι δημιουργοί του Tikker.

Το ρολόι βρισκόταν υπό ανάπτυξη για διάστημα δύο ετών, και οι δημιουργοί του έχουν απευθυνθεί στο Kickstarter για να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρώσει 4.400 δολάρια, με τον στόχο να βρίσκεται στα 25.000 και να απομένουν 25 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.