Στις 18-19 Μαΐου το 11ο Συνέδριο της Nέας Λακανικής Σχολής

Στο επίκεντρο των εργασιών του η ψύχωση
Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 18:25
UPD:18:39

Οι εργασίες του θα επικεντρωθούν στο τι ονομάζουμε ψύχωση στην κλινική πρακτική σήμερα, στη λακανική αντίληψη της ψύχωσης στις αρχές του 21ου αιώνα.

Το 11ο ψυχαναλυτικό Συνέδριο της Nέας Λακανικής Σχολής (ΝΛΣ), που συμπίπτει με τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της, με θέμα «Το ψυχωτικό υποκείμενο στην Geek εποχή - Τυπικότητα και συμπτωματικές επινοήσεις» θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 18 και 19 Μαΐου 2013.

Οι εργασίες του θα επικεντρωθούν στο τι ονομάζουμε ψύχωση στην κλινική πρακτική σήμερα, στη λακανική αντίληψη της ψύχωσης στις αρχές του 21ου αιώνα.

Ειδικότερα τα ζητήματα που θα εξεταστούν στο Συνέδριο είναι οι μορφές λόγου μέσω των οποίων το ψυχωτικό υποκείμενο εντάσσεται στον πολιτισμό στηριζόμενο στις συμπτωματικές επινοήσεις του, οι νέες μορφές κοινωνικών δεσμών μέσω των κοινωνικών δικτύων και των παιχνιδιών on line, η μηχανοποίηση του σώματος από την επιστήμη, η σύνδεση των αντικειμένων με το σώμα.

Ξεχωριστή ενότητα θα αποτελέσουν οι μαρτυρίες ψυχαναλυτών της Σχολής για το τέλος της προσωπικής τους ψυχανάλυσης, δηλαδή για το πέρασμά τους από τη θέση του ψυχαναλυόμενου στη θέση του ψυχαναλυτή.

Στο Συνέδριο θα παρευρεθεί και ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ, ιδρυτής και πρώην γενικός εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (AMP), διευθυντής του Ινστιτούτου του Φροϊδικού πεδίου.

Τέλος θα παρευρεθούν ψυχαναλυτές από την Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Αγγλία, Δανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρωσία), το Ισραήλ και τον Καναδά.

Δημοφιλή