Απεβίωσε ο σπουδαίος δάσκαλος Αλέξης Δημαράς

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 12:58

Σε ηλικία 80 ετών, έφυγε από τη ζωή ο βασικός ιστορικός της παιδείας στη σύγχρονη Ελλάδα Αλέξης Δημαράς, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «σκαπανέας» της ελληνικής εκπαίδευσης.

Σε ηλικία 80 ετών, έφυγε από τη ζωή ο βασικός ιστορικός της παιδείας στη σύγχρονη Ελλάδα Αλέξης Δημαράς, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «σκαπανέας» της ελληνικής εκπαίδευσης.

Ο Αλέξης Δημαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Εργάστηκε στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη και διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας Ελλάδας και πρόσφατα επί υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου, ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Για την προσφορά του στην εκπαίδευση ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών.

Σημαντικότερα έργα του είναι οι τόμοι «Νεοελληνική εκπαίδευση, η μεταρρύθμιση που δεν έγινε» (Εστία), «Το εθνικό απολυτήριο» (Ερμής), και «Σχολή Μωραΐτη 1936 - 2006: Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας» -το τελευταίο εκδόθηκε από την Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Έγραψε, επιπλέον, άρθρα σε πολλούς συλλογικούς τόμους και περιοδικά ενώ το 2008 δημοσίευσε, μαζί με την Βάσω Βασιλού - Παπαγεωργίου, το ιστορικό βιβλίο - λεύκωμα «Από το κοντύλι στον υπολογιστή» (Μεταίχμιο), στο οποίο αποτυπώνονται οι σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής εκπαίδευσης από το 1830 μέχρι το 2000. Ήταν παντρεμένος με την Καίτη Αναργύρου και είχε δύο παιδιά, την Ελένη και τον Κωνσταντίνο.

Το τελευταίο αντίο στον «σκαπανέα» της ελληνικής εκπαίδευσης, από συγγενείς και φίλους, δόθηκε σήμερα το πρωί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συλλυπητήριο μήνυμα

«Ο Αλέξης Δημαράς αφήνει πίσω του μία τεράστια κληρονομιά: αυτή του πεφωτισμένου δασκάλου, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Οι δρόμοι που άνοιξε στην ελληνική εκπαίδευση απέφεραν γόνιμους καρπούς και μένουν πολύτιμο εφόδιο στην ελληνική κοινωνία», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, για το θάνατο του Αλέξη Δημαρά.

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή