Αλ. Τσίπρας: Ανεύθυνη η στάση της Ν.Δ. στα εθνικά θέματα

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 19:34
UPD:20:07
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επίθεση για την ανεύθυνη στάση της Ν.Δ., σχετικά με τα εθνικά ζητήματα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Τσίπρας απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και την κυβερνητική πολιτική επί του θέματος.

«Ξεκινήσατε με θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Να τα αφήσουμε έξω από επικοινωνιακή αντιπαράθεση. Ήρθατε εδώ για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση. Δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο, πράγματι η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια είναι περιοχή αστάθειας. Πράγματι αλλάζει η συμπεριφορά των γειτόνων μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή την συμπεριφορά αναγνωρίζουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι ισχυροί ηγέτες», ωστόσο όπως είπε, με έναν δύσκολο γείτονα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας συνέκρινε το περιστατικό με τον διεμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, με την κρίση των Ιμίων το 1996.

«Δεν είναι πρώτη φορά που είχαμε προβλήματα. Πριν από 20 χρόνια είχαμε βρεθεί κοντά σε σύρραξη με την Τουρκία. Όμως εγώ την επόμενη μέρα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον ομόλογο μου. Ενώ ο τότε πρωθυπουργός συνομίλησε με τις ΗΠΑ και τις ευχαρίστησε και είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «τότε η Ε.Ε. παρέπεμπε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη, ενώ τώρα είχαμε την απολυτή καταδίκη».

«Σε τέτοια ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, που όπως είπε, είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ότι «οι τουρκικές προκλήσεις οφείλονται από την ελληνική προκλητικότητα στο Αιγαίο», είναι εντελώς ανεύθυνες.

«Εγώ ότι είχα να πω, τα είπα στον Ερντογάν. Και για την κατοχή στην Κύπρο και για τις προκλήσεις στο Αιγαίο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή».

«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα στο αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε.

Σχετικά με την αιχμή του κ. Μητσοτάκη για τη σύσταση συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός να κουβεντιάσει το θέμα αλλά όχι στο πόδι, όχι σε περίοδο έντασης όχι στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το Σκοπιανό, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «με κατηγορείτε ότι πρώτα είδα τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ μετά τους πολιτικούς αρχηγούς. Αν δεν είχα νεότερα να σας αναφέρω δεν θα είχε νόημα η συνάντηση».

«Εγώ δεν έχω αλλάξει θέση στο ζήτημα. Υποστηρίζω την εθνική γραμμή, σύνθετη ονομασία, erga omnes. Εσείς έχετε αλλάξει θέση», υποστήριξε.

Τέλος, για το περιστατικό της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι δεν θα αναδείξει ένα σύνηθες και μεθοριακό ζήτημα ώστε να γίνει «μέγα και εθνικό που μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

 

 

Δημοφιλή