Προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας αντιμετωπίζουν οι άνδρες με διαβήτη

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 13:43
UPD:13:43
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με του ειδικούς, οι διαβητικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ερωτική τους ζωή, λόγω της πάθησης. Συγκεκριμένα, στη νέα μελέτη που έκαναν οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Maritime στο Berck της Γαλλίας διαπιστώθηκε, ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2 έφθανε το 66.3% και στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 στο 37.5% .

Νέα μελέτη που έγινε από Γάλλους επιστήμονες ρίχνει φως στο πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαβητικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ερωτική τους ζωή, λόγω της πάθησης.

Συγκεκριμένα, στη νέα μελέτη που έκαναν οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Maritime στο Berck της Γαλλίας διαπιστώθηκε ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2 έφθανε το 66,3% και στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 στο 37,5%.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο κίνδυνος αυξάνεται στους μεγαλύτερους ηλικιακά άνδρες, δηλαδή μετά την ηλικία των 60 ετών. Τα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι ένα υψηλό ποσοστό ανδρών με διαβήτη τύπου 2 έχει, ήδη, προβλήματα με στύσης, υποδηλώνοντας έτσι ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένας πρώτος δείκτης του μη διαγνωσμένου διαβήτη.  Γι’ αυτό θα ήταν χρήσιμο, ο έλεγχος από τους κλινικούς γιατρούς, για την ύπαρξη τυχόν στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη, να γίνεται τακτικά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ερευνητές, «τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι ο ιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος, προκειμένου να γίνεται έγκαιρη παρέμβαση στους άνδρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα».

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό site diabetes.co.uk/, προσανατολίζονται στην υλοποίηση μιας ακόμα μεγαλύτερης έρευνας, προκειμένου να εντοπίσουν κι άλλες παραμέτρους, οι οποίες συντελούν στον κίνδυνο ανάπτυξης σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη τύπου 1 και 2.

Αναλύοντας τα δεδομένα της νέας μελέτης ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, διευθυντής Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τόνισε ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για σεξουαλική δυσλειτουργία, επειδή ο ελλιπής έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει τη στύση, λόγω ελλιπούς αιμάτωσης στην περιοχή. Ενώ το κάπνισμα και η ελάχιστη σωματική δραστηριότητα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Επειδή δε είναι άμεση η σχέση του διαβήτη με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, η ταυτοποίηση άγνωστων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάγνωση και τη θεραπεία των σεξουαλικών προβλημάτων σε διαβητικούς ασθενείς.

Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι η σωστή ρύθμιση του διαβήτη μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την ερωτική ζωή των ασθενών. Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι εφικτή με διάφορα μέσα, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα.

Δημοφιλή