Απουσία Τίλερσον το επόμενο συμβούλιο υπ. Εξωτερικών του NATO

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 13:51
UPD:14:08
REUTERS/POOL

Ο Ρεξ Τίλερσον θα συμμετάσχει τον Απρίλιο σε σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) στην Ιταλία, στις 10 και 11 Απριλίου και θα συνεχίσει με συναντήσεις στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον θα απουσιάζει από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου στις Βρυξέλλες, η οποία επρόκειτο να είναι η πρώτη ευκαιρία για να συναντηθεί με όλους τους Eυρωπαίους ομολόγους του της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

Αντ' αυτού θα παραστεί  στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 5 και 6 Απριλίου ο υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Τομ Σάνον. Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως επικρίνει το ΝΑΤΟ ως «ξεπερασμένο» θεσμό.

Ο Ρεξ Τίλερσον θα συμμετάσχει σε σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) στην Ιταλία στις 10 και 11 Απριλίου και θα συνεχίσει με συναντήσεις στη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil θα επωφεληθεί μίας συνόδου του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Ουάσιγκτον για να γνωρίσει τους ομολόγους του ΝΑΤΟ.

Με την ευκαιρία αυτή «ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, της Αλβανίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ισλανδίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (!)», δήλωσε ο αξιωματούχος απαριθμώντας εξαντλητικά τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά παραλείποντας μία: την Κροατία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού. Θα συναντηθεί δε με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Τζέιμς Ματίς.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ανήκαν στην πάλαι ποτέ ζώνη επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τραμπ ενώπιον της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι το Βερολίνο πρέπει να πληρώσει περισσότερα για να επωφεληθεί από την προστατευτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον.

Δημοφιλή