Νέα Ζηλανδία: Νομικό καθεστώς ανθρώπου για το ποτάμι Γουανγκανούι

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 15:01
UPD:15:04
EPA/ROSS SETFORD

Ο ποταμός Γουανγκανούι μπορεί τώρα να εκπροσωπείται μέσω δύο ανθρώπων. Ο ένας θα διορίζεται από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και ο άλλος από την φυλή Γουανγκανούι. Στιγμιότυπο από επίσκεψη του Βρετανού πρίγκιπα Χάρι στη Νέα Ζηλανδία το 2015

Ένα ποτάμι στη Νέα Ζηλανδία έχει πλέον νομικό καθεστώς παρόμοιο με ενός ανθρώπου, σημειώνοντας μια ιστορική νίκη για τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Για πάνω από 100 χρόνια, η φυλή των Γουανγκανούι Ίγουι αγωνίζεται για τα δικαιώματα του ομώνυμου ποταμού, που αποτελεί το μεγαλύτερο πλωτό ποτάμι της χώρας. Τώρα, το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας πέρασε το νόμο διακανονισμού Ζημιών των αξιώσεων και των ζημιών του οικισμού του ποταμού, αναγνωρίζοντας σφάλματα του παρελθόντος και κηρύσσοντας τον ποταμό ως «ένα αδιαίρετο και έμβιο σύνολο».

Ο ποταμός Γουανγκανούι μπορεί τώρα να εκπροσωπείται μέσω δύο ανθρώπων. Ο ένας θα διορίζεται από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και ο άλλος από την φυλή Γουανγκανούι.

«Γνωρίζω ότι μερικοί άνθρωποι θα πουν ότι είναι αρκετά περίεργο να δοθεί νομική προσωπικότητα σε ένα φυσικό πόρο, αλλά δεν είναι πιο παράξενο από οικογενειακά καταπιστεύματα ή εταιρείες», δήλωσε ο υπουργός Διαπραγματεύσεων Συνθηκών, Κρις Φίνλεϊσον. Στην ιστορική νομοθεσία συμπεριλαμβάνεται η πληρωμή χρηματικής αποζημίωσης 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αυτόχθονες έχουν δώσει εδώ και δεκαετίες μια μεγάλη μάχη για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και την προστασία του ποταμού. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «από το 1873, οι Γουανγκανούι Ίγουι έχουν ζητήσει την αναγνώριση της εξουσίας τους στον ποταμό, μεταξύ άλλων με την επιδίωξη μίας από τις μακροβιότερες δικαστικές υποθέσεις της Νέας Ζηλανδίας».

Ο εκπρόσωπος των Γουανγκανούι, Τζέραρντ Άλμπερτ δήλωσε ότι η επίδραση της κυβέρνησης στην υγεία ποταμού αμφισβητείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1850, και ότι πάντα πιστευόταν ότι ο ποταμός είναι «ένα αδιαίρετο ον που περιλαμβάνει όλα τα φυσικά και πνευματικά στοιχεία από τα βουνά της κεντρικής Βόρειας Νήσου ως τη θάλασσα».

Δημοφιλή