Ο Π. Παυλόπουλος εγκαινίασε στο Τελλόγλειο τις εκθέσεις Ντελακρουά και Φιλιποτό

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 21:48

Ευγένιος Ντελακρουά, Επεισόδιο του ελληνικού αγώνα, λάδι σε μουσαμά.

Η ελληνογαλλική φιλία είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια στις εκθέσεις «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού», που εγκαινιάστηκαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σήμερα, Τρίτη 18 Οκτωβρίου,  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και σε συνεργασία με Μουσεία και πολιτιστικούς Οργανισμούς της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Δίνοντας ακριβώς έμφαση στους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, κ. Παυλόπουλος άνοιξε την ομιλία του στα γαλλικά τονίζοντας: «Αυτή η διπλή έκθεση σφραγίζει πολλούς αιώνες ελληνογαλλικής φιλίας. Πέρυσι, γευτήκαμε τους καρπούς αυτής της φιλίας γιατί, χάρη στην αποφασιστική υποστήριξη της Γαλλίας, η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο της στην Ευρώπη. Και να είστε σίγουροι ότι αυτή η φιλία έχει ένα μεγάλο μέλλον και οδηγεί προς έναν κοινό στόχο, προς την Ευρώπη μας, την Ευρώπη του πνεύματος και των ιδεών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα επαινετικός όσον αφορά στον ρόλο του Τελλογλείου, το οποίο χαρακτήρισε «κόσμημα όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για την Ελλάδα και την Ευρώπη», καθώς και στη συνεργασία του με το ΑΠΘ.

Στην τελετή των εγκαινίων απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΑΠΘ και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου Περικλής Α. Μήτκας, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη δύναμη των εικόνων, που αναδεικνύονται στις δύο εκθέσεις, «εικόνες φρίκης και μεγαλείου, δόξας και απόγνωσης σαν εκείνες που ζωγράφισε ο Ντελακρουά και σηματοδότησαν την Ελλάδα και τον αγώνα της για απελευθέρωση», όπως είπε. «Τέτοιες μεγαλειώδεις και εμβληματικές εικόνες σας καλούμε να απολαύσετε στις εκθέσεις στο Τελλόγλειο. Παράλληλα με το θαυμασμό έχουμε την ευκαιρία να αναλογιστούμε την επίδραση που είχαν οι πίνακες αυτοί στο κοινό μιας άλλης εποχής από την οποία έλειπαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», τόνισε ο κ. Μήτκας.

Στα εγκαίνια έδωσαν το «παρών» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, ο Γάλλος πρόξενος Φιλίπ Ρέι, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη   Αντώνιος Μανδρίτης, ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας Βάλτερ Στέχελ, η επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας Έβελυν Παπαδοπούλου, η υπεύθυνη συντήρησης του  Musée de l’Armée - Invalides του Παρισιού Σιλβί Λε Ρέϊ - Μπουριμί, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών Οργανισμών της Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ και πλήθος φιλότεχνων.

Ο έφιππος πυροβολητής Maurice Etcheverry μεταφέρεται νεκρός στον γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870-71). Είναι ο έκτος και μεγαλύτερος σωζόμενος πίνακας του Πανοράματος «Πολιορκία του Παρισιού» του Ανρί Φιλιποτό και του γιου του, Πολ.

Οι εκθέσεις «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη και Πέμπτη 9.00 - 14.00, Τετάρτη και Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 18.00. Δευτέρα κλειστά.

naftemporiki.gr

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή