Μπογκοτά: Στα λευκά η πλατεία Μπολιβάρ για τα θύματα της εμφύλιας σύρραξης

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 07:40
Instagram/whitecubeofficial

Με λευκά κομμάτια υφάσματος, πάνω στα οποία ήταν γραμμένα με στάχτη τα ονόματα θυμάτων της εμφύλιας σύρραξης της Κολομβίας, καλύφθηκε τις προηγούμενες ημέρες η πλατεία Μπολιβάρ, στην πρωτεύουσα της χώρας Μπογκοτά.

Πρόκειται για ένα έργο της καλλιτέχνιδας Ντόρις Σαλσέδο, η οποία με τη βοήθεια αρκετών εθελοντών, τίμησε τη μνήμη μόλις μερικών εκ των περίπου 260.000 θυμάτων, που εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 52 χρόνια, όσο διήρκεσε η εμφύλια σύρραξη στη χώρα.

Το έργο της με τίτλο «Sumando Ausencias» (αθροίζοντας τις απουσίες) υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το μουσείο του εθνικού πανεπιστημίου της Μπογκοτά.

Μέσω της δημιουργίας της, η Σαλσέδο επιθυμούσε να δείξει την αντίδρασή της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που θα τελείωνε οριστικά την εμφύλια διαμάχη.

Στις 2 Οκτωβρίου, οι πολίτες της Κολομβίας απέρριψαν με ποσοστό 50,2% τη συμφωνία ειρήνης που συνήψαν η κυβέρνηση της χώρας και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), ενώ το «ναι» συγκέντρωσε 49,8%.

INSTAGRAM/WHITECUBEOFFICIAL

Τη συμφωνία ειρήνευσης είχαν υπογράψει στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) Τιμολεόν «Τιμοτσένκο» Χιμένες.

Οι FARC είχαν αρχίσει την ένοπλη δράση τους το 1964, μετά από την αιματηρή καταστολή αγροτικής εξέγερσης από τον κολομβιανό στρατό.

Η ένοπλη σύρραξη εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ 45.000 άλλοι θεωρούνται αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Παρά την απόρριψη της συμφωνίας, μέσω του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Κολομβίας -ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2016- παρέτεινε την κατάπαυση των εχθροπραξιών, στην προσπάθειά του να επανεκκινήσει μια συμφωνία ειρήνης που θα θέσει τέλος σε πέντε δεκαετίες πολέμου.

naftemporiki.gr

Δημοφιλή