Market beat: Η διατήρηση θετικών προσδοκιών υποβοηθείται από το διεθνές κλίμα

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 09:47
UPD:09:48
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές δεν έχει ξεκαθαρίσει οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες περιμένουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ο Ντάϊζελμπλουμ ειδοποίησε ότι η ημερομηνία κλειδί της 20ης Φεβρουαρίου έφυγε από το πρόγραμμα των πιστωτών. Ο Μοσκοβισί πάντως σήμερα το πρωί έδωσε μια άλλη προοπτική στην υπόθεση αλλά με γενικολογίες. Με τις δηλώσεις των αρμοδίων να μην βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, οι θεσμικοί του ΧΑ που έχουν μπαρουτοκαπνιστεί από τις διαμάχες της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές στα χρόνια των μνημονίων, έδειξαν στο ταμπλό σεβασμό στην στατιστική προϊστορία και διάθεση  να ακολουθήσουν τις διακυμάνσεις του φρονήματος των επενδυτών παγκόσμια. Αυτοί χθες περίμεναν με αγωνία τη εμφάνιση της προέδρου της Federal Reserve Janet Yellen που έστειλε μήνυμα για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η Yellen δήλωσε την Τρίτη ότι η Fed θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να αυξήσει τα επιτόκια σε μια επερχόμενη συνάντηση, και ότι η καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αφήσει την επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed πίσω από τις εξελίξεις στην οικονομία. Αυτό οδήγησε σε νέα ρεκορ υψηλών τους δείκτες στην Wall Street χθες το βράδυ. Ισχυροποίησε το δολάριο βοηθώντας την εξαγωγική δραστηριότητα στις εταιρίες της ΕΕ και πιθανά σήμερα να δώσει ανοδική ώθηση στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Στην δεύτερη σύνοδο μιας κρίσιμης για την ελληνική υπόθεση εβδομάδας του Φεβρουαρίου, που στο τέλος της έχουμε και τη εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου οι θεσμικοί προσπάθησαν, σε μία συνεδρίαση με υψηλότερο τζίρο, να μειώσουν τις απώλειες από τις ρευστοποιήσεις θέσεων σε δυο από τα τέσσερα Τραπεζικά blue chip από τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις.  Επέλεξαν την εκδήλωση επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μισές μετοχές του 25άρη και την εκδήλωση μικτής διάθεσης για τα τραπεζικά blue chip.

Με τζίρο που στο πρώτο ημίωρο ξεπέρασε χθες τα 4,360 εκατ. ευρώ, ο καθένας μπορούσε να προσδοκήσει καλύτερους ρυθμούς συναλλαγών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι ομοιότητες της δυναμικής στην έναρξη θα έφερναν, όπως τη Δευτέρα, ανοδικό επίσης κλείσιμο. Η ανησυχία των θεσμικών μεγαλώνει από την ώρα που συνειδητοποιούν ότι το Eurogroup του Φεβρουαρίου δεν θα δώσει τις απαντήσεις που ζητούν οι αγοραίοι για να αποκρυσταλλώσουν στάση, αφού πρώτα σταθεροποιηθεί η εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές της. Οι μεταβολές της εικόνας είναι αναμενόμενες. Πολλές από αυτές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά με τις ανάγκες της κάθε πλευράς να πιέσει όσο μπορεί. Ο χρόνος στενεύει και οδηγεί στο τέλος μια άγρια κόντρα, όπως συνηθίζεται να εξελίσσεται η κάθε αξιολόγηση του τρίτου «πακέτου βοήθειας».

Μια σημαντική «απαίτηση» από την τεχνική ανάλυση ήταν να περάσει ο ΓΔ το φράγμα ενός πτωτικού χάσματος μεταξύ των 633 και 635 μονάδων. Αυτό ακριβώς προκάλεσαν οι κινήσεις των θεσμικών μετά τις 15:40 και ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έτσι το μέγιστο μέρας, που ορίστηκε λίγο προ του τέλους ήταν οι 635,91. Αλλά τελικά οι δημοπρασίες, επέφεραν ψαλίδισμα και κλείσιμο στις 633,55 αφήνοντας μια ανάμικτη αίσθηση για τις προθέσεις τους για σήμερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 20.504 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,40% στις 2.337 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaqκατέγραψε άνοδο κατά 0,32% στις 5.782 μονάδες.

Πρόκειται για το 23ο ρεκόρ του Dow Jones και για το 15ο του S&P 500, από τις 8 Νοεμβρίου, ημέρα εκλογής του Ντόναλντ Ντραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της Federal Reserve, κατά την ακρόασή της ενώπιον της Γερουσίας, υποστήριξε ότι «η οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μετριοπαθή ρυθμό, γεγονός το οποίο επιτρέπει στη Federal Reserve να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια».

Στις επερχόμενες συνεδριάσεις, εξήγησε η Γέλεν, η Fed θα εξετάσει τα μακροοικονομικά μεγέθη, προκειμένου να αποτιμήσει την πρόοδο τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στον πληθωρισμό. «Ένα συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, τότε η περαιτέρω προσαρμογή των επιτοκίων θα θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

«Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο είναι υψηλότερη πλέον» σχολίασε η Λίζα Χόρνμπλι, αναλύτρια της Schroders, η οποία προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία και στην πορεία του αμερικανικού νομίσματος.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,49% στα 1,2464 δολάρια, το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,30% στα 1,0565 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,57% στα 114,38 γεν/δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,66% στα 53,28 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,86% στα 56,07 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε πτώση κατά 0,07% στα 1.224,90 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2012 εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, χάρη στο αυξημένο κόστος των καυσίμων. Ο σχετικός δείκτης, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, εμφάνισε αύξηση της τάξης του 0,6%.

Την ίδια ώρα, σε διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση της Οpel με την Peugeot βρίσκονται η General Motors και PSA Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Οι συζητήσεις εκτιμάται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν ακόμη και εντός των επόμενων ημερών.

Τέλος, διψήφιο ποσοστό αύξησης εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της T-Mobile US, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 390 εκατ. δολάρια ή 0,45 δολάρια/μετοχή, έναντι 297 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Στους ρυθμούς των εταιρικών αποτελεσμάτων και των μακροοικονομικών ανακοινώσεων κινήθηκαν οι αγορές στην Ευρώπη την Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπιασε νέο υψηλό έτους καθώς ενισχύθηκε 0,02% στις 370 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,14% στις 7.268 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,02% στις 11.771 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 4.895 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,28% στις 9.510 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 9.510 μονάδες.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου καθώς οι ζημιές αυξήθηκαν στα 2.347 δισ. ελβετικά φράγκα εξαιτίας του πρόστιμου ύψους 5,28 δισ. δολάρια που της επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές. Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 5.500 θέσεων εργασίας.

Ζημιές ρεκόρ κατέγραψε η Rolls Royce στο δ’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα οι ζημιές διευρύνθηκαν στα 4,6 δισ. στερλίνες.

Παράλληλα, οι ιταλικές τράπεζες Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca έχουν υποβάλει προσχέδιο συγχώνευσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων νέα «ένεση» κεφαλαίων 4-5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων, με χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2016, καθώς η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τη χειρότερη πτώση των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο του 2016, έναντι της αρχικής εκτίμησης για ρυθμό ανάπτυξης 0,5%.

Στο μεταξύ, με ρυθμό 1,9% έτρεξε η γερμανική οικονομία το 2016, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Στο δ’ τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 0,4% έναντι 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο μιας κρίσιμης για την ελληνική υπόθεση εβδομάδας του Φεβρουαρίου, που στο τέλος της έχουμε και τη εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου οι θεσμικοί προσπάθησαν, σε μία συνεδρίαση με υψηλότερο τζίρο, να μειώσουν τις απώλειες από τις ρευστοποιήσεις θέσεων σε δυο από τα τέσσερα Τραπεζικά blue chip από τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Επέλεξαν την εκδήλωση επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μισές μετοχές του 25άρη και την εκδήλωση μικτής διάθεσης για τα τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΛΑΜΔΑ +5,61%, ΕΧΑΕ +2,41%, ΑΛΦΑ +3,55%, ΤΕΝΕΡΓ +2,14%, και ΜΠΕΛΑ +1,74% μια μέρα που οι προσδοκίες για λύση στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης δεν άλλαξαν τη διάθεση για ανάκτηση θέσεων στα Τραπεζικά blue chip έστω και σε ορισμένα μόνο διαστήματα. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 10:51. Μετά η πορεία υπήρξε σταθερά ανοδική είχαμε επικράτηση της ανοδικής τάσης που έφθασε τον 25άρη στις 1696,99 μονάδες. Ο τραπεζικός  έπιασε τις 774,20 με ελάχιστο τις 738,05 για να κλείσει στις 765,49. Το αποτέλεσμα ήταν η διατήρηση της τεχνικής εικόνας των μετοχών του κλάδου. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η χωρίς επιστροφή απομάκρυνση των τιμών των βασικών δεικτών από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας μετά τις 15:40.

Η άνοδος των 15 μετοχών, ως συνεισφορά στους δείκτες, ενισχύθηκε από τα κέρδη για δυο από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο 3,55% από +1,20% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -1,29% από +2,64%,  η ΠΕΙΡ  -1,09% από +3,98% στις 13/2, και ΕΥΡΩΒ +0,85% από +2,80% με μεταβαλλόμενη  έκφραση ενδιαφέροντος για αγορές. Η αγορά φάνηκε σήμερα ικανότατη να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 622 μονάδων. Ενώ είχε στην πλάτη της μια σειρά από αρνητικές προσδοκίες για τις τράπεζες και την οικονομία  αλλά θετικό για τους επενδυτές κλίμα για την Ελληνική υπόθεση από τις Βρυξέλλες.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 5) με κανένα Γ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 25 από 22 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 9 αμετάβλητες. Άρα, οι 10 από 9 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 42,937 από 32,228 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 24,28 από 14,28 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ενισχύθηκε σημαντικά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 56,55% από 44,32% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική πορεία. Στο  δεύτερο μέρος αποκρυσταλλώθηκε δυναμική συσσώρευσης στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ από την εικόνα των futures στη Wall Street που έδειχναν για επίπεδο άνοιγμα. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων της ευρωζώνης. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,01%, ο CAC είχε μεταβολή +0,16% με τον FTSE100 με μεταβολή -0,16%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με ανοδική δυναμική και ικανού  αποτελέσματος  μεταβολές και οι βασικοί δείκτες γρήγορα εμφάνισαν οριακές μεταβολές για τον Dow Jones Ind Av στο +0,05% και τον S&P500 στο -0,11%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,66% και έφθασε στις 633,32 από 629,14 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1689,10 από 1681,25 με μεταβολή +0,47%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,8 μονάδες χαμηλότερα και τον 25άρη κατά 4,2, κλείνοντας τους πιο μακριά από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,91% από +0,35%, Ακίνητης Περιουσίας +1,87% από +0,67%, FTSEΜ +1,55% από +0,10%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,43% από -0,16%, Πετρελαίου Αερίου +1,26% από +0,53%, Τραπεζών +1,12% από +2,32%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,97% από +1,71%, ο ΓΔ +0,66% από +0,86%, Κοινής Ωφέλειας +0,50% από +1,58%, ο 25άρης +0,47% από +0,77%, Πρώτων Υλών +0,45% από 0,00%, Τροφίμων Ποτών +0,27% από +0,52% και Τεχνολογίας +0,26% από +0,50%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Ταξίδια Αναψυχή -0,74% από -0,35%, Τηλεπικοινωνιών -0,70% από -0,58%, Κατασκευές Υλικά -0,15% από +0,36% και Εμπορίου -0,06% από +0,11%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%,  Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,937 από 32,228 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,415 από 3,133 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 39,080 από 25,545 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,957 από 0,945 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,643 από 43,482 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 77,306 από 49,067 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 66 από 54 των καθοδικών σε 33 από 38 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 29 από 32.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ξεκάθαρη στροφή σε αισιόδοξα στοιχήματα

Η αγορά της Αθήνα έδειξε χθες ικανή να κινηθεί ψηλότερα χωρίς θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Αυτό μάλλον, μαζί με την αναγνώριση της στήριξης στις 738 μονάδες, έδωσε το έναυσμα στους traders των παραγώγων να δώσουν προπορεία στα ΣΜΕ, ενώ απομένουν δυο μόνο συνεδριάσεις με πλήρη διαπραγμάτευση των ΣΜΕ Φεβρουαρίου.

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε οριακό χάσμα -0,07%. Εμφάνισε το  ελάχιστο μέρας στις 1660,66 μονάδες στα πρώτα 21 λεπτά. Στη συνέχεια με σταθερή ανοδική κλίση ορίστηκε στις 16:49 το μέγιστο μέρας στις 1696,99. Το κλείσιμο έγινε στις 1689,10 μονάδες, με μεταβολή +0,47%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 28,683 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 3484 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1698,00 μονάδες και κατώτερο στις 1660,00. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 3631 ΣΜΕ με ανώτερο στις 1698,50 μονάδες και κατώτερο στις 1662,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 6868 με εκκαθάριση στις 1698,00 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1689,10 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1696,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 3244 από 4158.

Οι αναλυτές της αγοράς που οι εκτιμήσεις τους αποτυπώνουν την συναίνεση των εγχώριών παραγόντων σημείωσαν χθες ότι παρά την έλλειψη ειδήσεων και ουσιαστικών εξελίξεων, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έκλεισε ολοκληρωτικά το πρώτο χάσμα στις 631,87 - 633,47 μονάδες, με το επόμενο και πιο ουσιαστικό να εντοπίζεται στις 655,43 - 656,25 μονάδες. Πρώτη αντίσταση για τον μέσο όρο εντοπίζουν στις 640 και επόμενη στις 664 μονάδες.

Για την περίπτωση του 25άρη, η σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1740 - 1755 μονάδες, ενώ ενδιάμεσα υπάρχει το "χάσμα" που υπολογίζεται στην τεχνική ανάλυση ως πιθανή αντίσταση στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και όλα τα σενάρια παρέμεναν ανοικτά, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές της, καθώς συνεχίζει η απαίτηση για άμεση ψήφιση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ χωρίς δυνατότητα ανάκλησης και την Κυβέρνηση να προβάλει τις αντιρρήσεις της.

Επί πλέον, η στάση του ΔΝΤ παραμένει αδιευκρίνιστη ενόσω η Ε.Ε. αποκρούει τη λήψη μέτρων για να καταστεί το Ελληνικό χρέος βιώσιμο, καθώς συντηρούνται οι διαφωνίες των δύο Πλευρών. Στα όρια του αδιεξόδου δηλαδή, καθώς η κλεψύδρα του χρόνου εξαντλήθηκε και ούτε "ο από μηχανής θεός" δεν μπορεί ενεργήσει στο παρά πέντε, ώστε να υπάρξουν εκατέρωθεν συμβιβασμοί από όλες τις Πλευρές για να συνομολογηθεί κάποια συμφωνία τη Δευτέρα.

Σημειώνεται δε ότι αμέσως μετά ξεκινά η πολύμηνη εκλογική περίοδος σε 3 Ευρωπαϊκές Χώρες (αν δεν προκύψουν και Ιταλικές εκλογές) με πρώτη την Ολλανδία και με την όλη διαδικασία εμφανώς να δυσχεραίνεται…

Υπό τις παραπάνω συνθήκες και με τα σενάρια εξόδου από το ευρώ να συζητούνται και να λαμβάνουν αυξημένη δημοσιότητα, η ψύχραιμη συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι αξιοθαύμαστη, καθώς συνεχίζει (επί του παρόντος) να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο θετικό σενάριο, σε σχέση με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Η κίνησή του προς τις 600 μονάδες, γρήγορα αντιστράφηκε στις συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας, επανερχόμενο στην ελεγχόμενη ζώνη λίγο πάνω από τις 620 - 630 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών ωστόσο να ελαχιστοποιείται, ενώ η θετική επίδοση για το ΑΕΠ 4ου τριμήνου (+0,3%) σχεδόν αγνοήθηκε ενόψει της αβεβαιότητας για το 2017.

Έτσι, ενώ οι Δεικτοβαρείς μετοχές κινούνται με υψηλή μεταβλητότητα και σύμφωνα με τις προσδοκίες από τις δημοσιευόμενες πληροφορίες, αξιομνημόνευτη είναι η κίνηση αρκετών εταιρειών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που "για τους δικούς τους λόγους" έχουν αυτονομηθεί και κινούνται ανοδικά.

Από την άλλη πλευρά, αρνητικά λειτουργεί η πιθανολογούμενη αποχώρηση από το Χ.Α. άλλης μιας καλής εταιρείας της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, της Κυριακίδης Μάρμαρα, προκαλώντας εύλογο σκεπτικισμό στην Επενδυτική Κοινότητα που βιώνει δύσκολες ημέρες.

Στο εξωτερικό, αν οι πρώτες ημέρες διακυβέρνησης των ΗΠΑ από το Ντόναλντ Τράμπ συνδέθηκαν με ακραίες αποφάσεις με αρνητικό απόηχο για την Παγκόσμια Οικονομία, οι τελευταίες ημέρες αποτυπώνουν στροφή προς τον πραγματισμό (συνάντηση με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Άμπε) και προς αυξημένη διάθεση για ορθολογική διαχείριση των καταστάσεων. Σε συνδυασμό δε με τις δημοσιοποιούμενες ικανοποιητικές εταιρικές κερδοφορίες, έχουν οδηγήσει σε ευφορία τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street. Επί του παρόντος, αφού τα ανοικτά μέτωπα σε διάφορα μήκη και πλάτη του Πλανήτη παραμένουν και η συγκρουσιακή διάθεση του νέου Αμερικανού Προέδρου δύσκολα θα αλλάξει.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε κορυφές 19 μηνών σήμερα Τετάρτη 15/2, χάρη σε ένα ρεκόρ στη Wall Street το βράδυ, μετά την πρόεδρο της Federal Reserve Janet Yellen που έστειλε μήνυμα για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, διατηρώντας το δολάριο στην πρώτη θέση βάσει ισχύος και κοντά σε υψηλά τριών εβδομάδων.

Η Yellen δήλωσε την Τρίτη ότι η Fed θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να αυξήσει τα επιτόκια σε μια επερχόμενη συνάντηση, και ότι η καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αφήσει την επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed πίσω από τις εξελίξεις στην οικονομία.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω κατά 0,9%, έτοιμος να ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015.

Η Αυστραλιανή αγορά μετοχών αυξήθηκε κατά 0,83%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας κερδίζει 0,45% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχει προχωρήσει ψηλότερα κατά 1,17%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύεται +1,03%, ωθούμενος από ένα αδύναμο γιέν.

«Η αγορά πήρε δύναμη από τα σχόλια της Yellen και το θετικό συναίσθημα θα διαρκέσει πιθανότατα καθ 'όλη την ημέρα», δήλωσε ο Takuya Takahashi, ένας στρατηγικός αναλυτής της Daiwa Securities.

Στα νομίσματα, ο δείκτης δολαρίου DXY έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων διαμορφώθηκε στο 101,260, κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων των 101,380, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν τα στοιχήματα, για τις κινήσεις της Fed αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, που θέλουν την άνοδό τους τρεις φορές φέτος, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Yellen.

Το αμερικανικό νόμισμα ήταν μια βαθμίδα χαμηλότερα στα 114,380 γιεν μετά την άνοδο κατά περίπου 0,5% την προηγούμενη μέρα, όταν αυξήθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων αγοράζοντας 114,500 γιεν. Το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη στα 1,0575 δολάρια μετά την ολίσθηση στο χαμηλότερο σημείο σε ένα μήνα των 1,0561.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, σύμφωνα με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ, ενώ οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην προσέγγιση των θέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, προκειμένου οι επικεφαλής να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν είναι δυνατόν πριν από τις 20 Φεβρουαρίου. Σημαντικές συναντήσεις στην Αθήνα σήμερα του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Όπως επισήμανε χθες ο κ. Ντέισελμπλουμ, η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Εurogroup, ενώ προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του προγράμματος η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εκφράζει ο επικεφαλής του Euro Working Group (EWG) Τόμας Βίζερ, σε δηλώσεις του στη EurActiv Γερμανίας, τονίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει ζήτημα «Grexit».

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι ακόμα αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε τώρα» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Βίζερ.

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα κλείσει έγκαιρα, ώστε να παρουσιαστεί στο προσεχές Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντέισελμπλουμ. Ακόμη, επεσήμανε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του προγράμματος.  Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση.

Η επίσκεψη «πολιτικού χαρακτήρα» του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου Ανίκα Μπράιτχαρτ σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει».

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να εργαστεί ενεργά για να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος προσέδωσε παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη διατήρησης της χώρας εντός της τροχιάς του προγράμματος και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να στηρίξουμε τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας».

Την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες ανάπτυξης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντερ Ζίνελ, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, εν όψει της ανάληψης της διαχείρισης των αεροδρομίων, στις 15 Μαρτίου. «Εργαζόμαστε σκληρά για ένα έργο, το οποίο ξεπερνά τα στενά όρια του συνηθισμένου» τόνισε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε πως «ξεκινάει μία νέα εποχή στη λειτουργία και διαχείριση των 14 αεροδρομίων, καθώς και στην εξυπηρέτηση των επιβατών».

Ως «έναν μεταρρυθμιστή της Ελλάδας σε θέση αναμονής» περιγράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις συναντήσεις του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει η εφημερίδα, «ελπίζει στη μεγάλη ανάκαμψη, ωστόσο προς το παρόν εκπροσωπεί την αντιπολίτευση».

Οι δαπάνες της «υπερχρεωμένης Ελλάδας» για στρατιωτικούς εξοπλισμούς είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Welt, ενώ η Ηandelsblatt υπογραμμίζει ότι η ελληνική κρίση χτυπά ξανά σε ακατάλληλη στιγμή.

«Κατά ειρωνικό τρόπο η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα χρήματα για τεθωρακισμένα» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα της Welt, στο οποίο ο αρθρογράφος σχολιάζει τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες για στρατιωτικά εξοπλιστικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Την κάλυψη κοινού ομολογιακού δανείου, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, συνολικής αξίας 6 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Πλαίσιο Computers AEBE. Η σύμβαση κάλυψης υπεγράφη με τις Eurobank Ergasias A.E. και Eurobank Private Bank, ενώ πληρεξούσια καταβολών και εκπρόσωπος των ομολογιούχων ορίστηκε η Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E.

Ως πολύ σημαντική χαρακτηρίζουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς τη δεκαετή συμφωνία της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) και της General Electric (GE), με αντικείμενο την υλοποίηση του πρώτου στον κόσμο Digital Smelter. Η πρώτη, διεθνώς, ψηφιακή λύση στην ηλεκτρόλυση, θα επιτρέψει στην ΑτΕ να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τη διεργασία ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου και θα συμβάλει στην αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και της παραγωγικότητας της εταιρείας –οι ψηφιακές εφαρμογές είναι το «κλειδί» στην οργάνωση της επόμενης γενιάς ηλεκτρόλυσης.

Με υπέρβαση στόχου, στο σκέλος των εσόδων, έκλεισε και ο Ιανουάριος, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Η υπέρβαση αυτή, σε συνδυασμό με τη «συγκράτηση» των δαπανών κατά 137 εκατ. ευρώ, δημιούργησε πρωτογενές πλεόνασμα τη τάξεως του 1 δις. ευρώ - ποσό μεγαλύτερο κατά 342 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί.

«Δεν πρέπει να χαθεί η δυνατότητα να κλείσει η αξιολόγηση» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

Κάλεσε επίσης σε συνεννόηση «αντί να τσακωνόμαστε για το παρελθόν, ώστε «να έχουμε επιλογές στο μέλλον, πριν είναι πολύ αργά για όλους μας».

H Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο δεν πρέπει να αναγκαστεί να εφαρμόσει «αφόρητα» μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος είχε συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα, αλλά και με στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) την Τρίτη. «Πρέπει να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αυτό είναι αναγκαίο», είπε επίσης ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (ΟΛΠ) για το έτος χρήσης 2016.  Η ετήσια ενημέρωση αναλυτών και επενδυτών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 23 Μαΐου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στις πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εστίασε η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας. Σχολιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας διακυβέρνησης, διευκρίνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι αλλαγές θα επέλθουν», σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, και δήλωσε άγνοια για τις επιπτώσεις αυτών στην πορεία της οικονομίας.

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2012 εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, χάρη στο αυξημένο κόστος των καυσίμων.

Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, εμφάνισε αύξηση της τάξης του 0,6%. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 1,6%.

Διψήφιο ποσοστό αύξησης εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της T-Mobile US, χάρη στο ενισχυμένο μερίδιο αγοράς. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 390 εκατ. δολάρια ή 0,45 δολάρια/μετοχή, έναντι 297 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 23% σε 10,18 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 0,30 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 9,84 δισ. δολαρίων.

Σε διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση της Οpel με την Peugeot βρίσκονται η General Motors και PSA Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Οι συζητήσεις εκτιμάται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν ακόμη και εντός των επόμενων ημερών. Η PSA Group είναι κατασκευάστρια εταιρεία των Peugeot, Citroen και DS, ενώ η GM είναι αρμόδια για το ευρωπαϊκό τμήμα της Opel.

Σχέδιο για τη συγχώνευση των ιταλικών τραπεζών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca φέρεται να έχουν υποβάλλει οι αρμόδιες αρχές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Messaggero». Όπως αναφέρεται στο ιταλικό δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη διοχέτευση νέων κεφαλαίων, ύψους έως 5 δισ. ευρώ.  Παράλληλα, φέρεται να δρομολογείται και η δημιουργία μίας «bad bank», στην οποία θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των δύο τραπεζών, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ.

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, εξαιτίας των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών αλλά και της ευρύτερης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου ZEW διαμορφώθηκε στις 10,4 μονάδες έναντι 16,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή μείωση στις 15 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διολίσθησε στις 76,4 μονάδες από 77,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών αυξήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία, χάρη στην αποδυνάμωση της στερλίνας, ως απόρροια του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουνίου. Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8% έναντι 1,6% τον Δεκέμβριο του 2016. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 1,9%

Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ

Σχολιασμένα