Skip to main content

Σε αναμονή το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις τόσο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, όσο κυρίως, για την πορεία των διαπραγματεύσεων της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,19% στις 637,97 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,16% στις 1.710,12 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις 2,16 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,89% στις 602,20 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 1,69%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,03%, η Eurobank κατά 0,63% και η Alpha Bank κατά 1,10%. Η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,038 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει κατά 1,54% ενώ στο 0,61% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Aegean και στο 0,22% για τη μετοχή της Lamda Development. Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά 2,71%, της ΜΕΤΚΑ κατά 1,41% και της Jumbo κατά 1,09%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, κινούμενες στα επίπεδα του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 7,089%, του 3ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 6,239% και του 2ετούς ομολόγου παραμένει σταθερή στο 6,520%.

Στο «μέτωπο» της διαπραγματεύσεις, το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στο Eurogroup της Πέμπτης, με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά σε «ξεπάγωμα» της διαδικασίας, προκειμένου η αξιολόγηση να κλείσει εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος. Καίριο ρόλο στην εξέλιξη των συζητήσεων, διαδραματίζει η λεγόμενη «επιστολή Τσακαλώτου», η οποία φέρεται να έχει σταλεί ήδη στους θεσμούς, εμπεριέχοντας μία σειρά προληπτικών μέτρων, σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Όσον αφορά το χρέος, σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM, με στόχο την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης. Μία θετική απόφαση – δείγμα καλής θέλησης εκ μέρους των πιστωτών – εκτιμάται ότι θα συνεπάγεται καλύτερες προοπτικές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Στο ρευστό σημερινό κλίμα συμβάλλει και η αρνητική εικόνα σε Ευρώπη και Ασία, ως απόρροια των ανησυχιών για τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να διαφυλάξει το εμπορικό συμφέρον των Αμερικανών, προαναγγέλλοντας την πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και την ενδεχόμενη αποχώρηση από τη Δια-Ειρηνική Συμφωνία (TPP).

naftemporiki.gr