Skip to main content

«Λογοκριμένη» έκδοση για την Κίνα φέρεται να ετοιμάζει η Google

Μια ειδική, «λογοκριμένη» έκδοση της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησής της για την Κίνα φέρεται να ετοιμάζει η Google, σύμφωνα με δημοσιεύματα: Η συγκεκριμένη search engine θα μπλοκάρει κάποιες ιστοσελίδες και όρους αναζήτησης, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές- σε μια κίνηση η οποία πιθανότατα θα σηματοδοτούσε τη μεγάλη επιστροφή της σε μια αγορά από την οποία βγήκε πριν οκτώ χρόνια, λόγω προβληματισμών για τη λογοκρισία.

Τα σχέδια αυτά είναι σε εξέλιξη εν μέσω εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον για θέματα εμπορίου, και αυξημένων ελέγχων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook, η Apple και η Qualcomm.

Η Google, που εξήλθε από την αγορά των μηχανών αναζήτησης της Κίνας το 2010, αναζητά ενεργά τρόπους να μπει ξανά στη χώρα, όπου η χρήση πολλών από τα προϊόντα της εμποδίζεται από τις αρχές. Σχετική αναφορά στα φερόμενα αυτά σχέδια της Google είχε δημοσιεύσει και το The Intercept την Τετάρτη, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας και άτομα ενημερωμένα για τα σχέδια. Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει την κωδική ονομασία Dragonfly και είναι σε εξέλιξη από την άνοιξη του 2017, σύμφωνα με την ιστοσελίδα- και η πρόοδος στον τομέα ενισχύθηκε μετά από συνάντηση τον Δεκέμβριο μεταξύ του Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνοντος συμβούλου της Google και κορυφαίου αξιωματούχου της κινεζικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το The Intercept, έχει επιδειχθεί ήδη στην κινεζική κυβέρνηση ότι όροι αναζήτησης σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, θρησκεία και διαμαρτυρίες θα βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της εφαρμογής. Η τελική έκδοση ενδεχομένως να λανσαριστεί μέσα στους επόμενους έξι με εννιά μήνες, ύστερα από την έγκριση των κινεζικών αρχών.

Η κινεζική κρατική Securities Times, ωστόσο ανέφερε ότι τα περί επιστροφής της Google στην Κίνα είναι αναληθή, επικαλούμενη «αρμόδια υπουργεία»- αλλά εργαζόμενος της Google ενήμερος για το θέμα επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το πρόγραμμα υπάρχει στα αλήθεια. Παράλληλα, Κινέζος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Google είναι σε επαφή με τις αρχές στη Διεύθυνση Κυβερνοχώρου Κίνας, σχετικά με ένα τροποποιημένο πρόγραμμα αναζήτησης- αν και τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα έγκριση από τις αρχές και πως είναι «πολύ απίθανο» ένα τέτοιο πρόγραμμα να καταστεί διαθέσιμο εντός του έτους.

Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν πτώση της μετοχής της κινεζικής Baidu, η οποία κυριαρχεί στην αγορά μηχανών αναζήτησης της Κίνας. Υπενθυμίζεται επίσης πως, πέρα από το Google, στην Κίνα είναι μπλοκαρισμένο και το YouTube, το οποίο επίσης καταβάλλει προσπάθειες να διεισδύσει εκ νέου στην κινεζική αγορά.