Skip to main content

To πρώτο γκριλ τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται τέλειες μπριζόλες και πίτσες (βίντεο)

πηγή φωτό Seergrills

Είναι το πρώτο τέτοιου είδους μηχάνημα με τεχνολογία ΑΙ.

Η Βρετανική εταιρεία Seergrills παρουσίασε το Perfecta, μια συσκευή ψησίματος τύπου γκριλ η οποία ενσωματώνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και καταγράφεται ως η πρώτη του είδους με τεχνολογία ΑΙ. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η ψησταριά αυτή μπορεί να ψήσει τέλεια μπριζόλες και διάφορα είδη κρέατος ενώ ψήνει ακόμη ιδανικά όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της και πίτσες.

Όσον αφορά το ψήσιμο των κρεάτων αυτά τοποθετούνται στη συσκευή κάθετα ώστε να ψήνονται αποτελεσματικά από τις καυτές πλευρικές σχάρες. Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής ονομάζεται NeuralFire και επεξεργάζεται τα δεδομένα που στέλνουν διάφοροι αισθητήρες που υπάρχουν στο μηχάνημα ενώ μπορεί ο χρήστης της συσκευής αν επιθυμεί να την προγραμματίσει έτσι ώστε να γίνει το ψήσιμο του κρέατος όπως εκείνος επιθυμεί.

Τη συσκευή δημιούργησε μια ομάδα με επικεφαλής τον Σουράτζ Σουντέρα μηχανολόγο μηχανικό από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Αστον. «Οι συσκευές ψησίματος που κυκλοφορούν στην αγορά αργούν πολύ να ψήσουν τα κρέατα και συνήθως αυτά είναι τελικά ψημένα πολύ περισσότερο από όσο πρέπει είτε είναι εντελώς στεγνά μετά το ψήσιμο. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας και χρησιμοποιήσαμε τεχνητή νοημοσύνη για να μαγειρέψουμε την τέλεια μπριζόλα. Το Perfecta είναι η πρώτη στον κόσμο ψησταριά με τεχνητή νοημοσύνη».

Στις συμβατικές ψησταριές γκριλ το λίπος στάζει από τη μπριζόλα στις φλόγες και θερμαίνεται τόσο ώστε τελικά να στεγνώσει το κρέας και να χάσει την υφή αλλά και την γεύση του. Η Perfecta μαγειρεύει μια μπριζόλα καθώς κρατιέται στη θέση της κάθετα, όπως μια φέτα ψωμί σε μια τοστιέρα. Έτσι οι υδρατμοί και τα αέρια απομακρύνονται από ειδικό μηχανισμό ενώ το λίπος στάζει σε έναν αφαιρούμενο δίσκο συλλογής υγρών από κάτω.

Οι αισθητήρες επιτρέπουν στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά του κρέατος όπως το είδος κοπής, το πάχος της, καθώς και την περιεκτικότητά του σε λίπος. Από όλες αυτές τις πληροφορίες, το μηχάνημα γνωρίζει τη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να μαγειρέψει τη μπριζόλα και για πόσο χρόνο. Οι σχάρες μαγειρεύουν το κρέας ομοιόμορφα χωρίς να χρειάζεται να σταματά ο χρήστης τη διαδικασία για να γυρίσει το κρέας από την άλλη πλευρά.

Οι κάθετες σχάρες εκπέμπουν υπέρυθρες ακτίνες, οι οποίες παράγουν πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που αναπτύσσονται στις συμβατικές ψησταριές και επομένως μαγειρεύουν το κρέας έως και 10 φορές πιο γρήγορα.

Naftemporiki.gr