Skip to main content

Η Google γιορτάζει τα 25α γενέθλια της και μιλά στη «Ν» για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της

Η κ. Μαρία Φουντά Country Marketing Manager | Google Greece δίνει το στίγμα της εταιρείας που κυριαρχεί στο Διαδίκτυο.

Τα 25α γενέθλια της γιόρτασε στις 27 Σεπτεμβρίου η Google, η εταιρεία που με την μηχανή αναζήτησης που δημιούργησε δεν τακτοποίησε απλά τον κυβερνοχώρο αλλά οδηγήσε στον μετασχηματισμό και την εξέλιξη του Διαδικτύου. Παράλληλα η Google εξελίχθηκε σε ένα γίγαντα ιντερνετικών υπηρεσιών επεκτείνοντας την δραστηριότητα της και σε άλλους τομείς αποτελώντας πλέον ένα τεχνολογικό κολοσσό με παγκόσμια επιρροή. Η κ. Μαρία Φουντά Country Marketing Manager | Google Greece μιλά στο Naftemporiki.gr για την επέτειο γενεθλίων της Google η οποία βρίσκεται πλέον κάτω από την ομπρέλα της μητρικής εταιρείας Alphabet και περιγράφει την πορεία και τους στόχους της εταιρείας δίνοντας παράλληλα το στίγμα για τα επόμενα βήματα της.

Ποιες ήταν οι σκέψεις και ποιο ήταν το όραμα των ανθρώπων της Google όταν η εταιρεία έκανε την εμφάνιση της στη βιομηχανία της τεχνολογίας πριν από 25 χρόνια;

Ήταν αυτό που περιέγραψαν πριν από 25 χρόνια ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, καθορίζοντας την αποστολή μας: να οργανώσουμε τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνουμε προσβάσιμες και χρήσιμες σε όλους, παντού. Είχαν ένα φιλόδοξο όραμα για ένα νέο είδος μηχανής αναζήτησης που θα βοηθούσε τους ανθρώπους να  βγάζουν νόημα από τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που διακινούνται στο Διαδίκτυο. Το προϊόν που κατασκεύασαν, το Google Search, βοήθησε και βοηθά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να λαμβάνουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Το Search όμως δεν είναι ποτέ, απλώς, «μια ερώτηση που απαντήθηκε». Αντίθετα. οι παλιές προκλήσεις εξελίσσονται, ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέες – επειδή το Διαδίκτυο και ο κόσμος βρίσκονται σε διαρκή μεταβολή.

Η μηχανή αναζήτησης της Google κατάφερε να κυριαρχήσει στο Διαδίκτυο και έθεσε τη βάση ώστε η εταιρεία να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί τελικά όχι μόνο σε μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες αλλά σε μια εταιρεία με πολυεπίπεδη παγκόσμια επιρροή και ισχύ. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας της μηχανής αναζήτησης;

Νομίζω ότι η επιτυχία της είναι πως καταφέραμε να είμαστε παρόντες στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων -και ενδεχομένως να μας θεωρούν δεδομένους- επειδή βρήκαμε τον τρόπο να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους, να τους βοηθάμε σε πράγματα που πρέπει να κάνουν και μετά να τους αφήνουμε «ήσυχους» χωρίς να παρεμβαίνουμε στην υπόλοιπη διαδικασία. Θέτετε ένα ερώτημα στο Google Search, παίρνετε την απάντηση κι εκεί τελειώνει ο ρόλος μας που είναι, ακριβώς, να καλύψουμε την ανάγκη σας.

Προσωπικά αισθάνομαι προνομιούχα που συμμετέχω σε αυτό το ταξίδι τα τελευταία 16 χρόνια, βοηθώντας να φέρουμε τη μαγεία του Google Search σε χρήστες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα εργαζόμαστε με τοπικούς συνεργάτες για να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσεγγίσουν το παγκόσμιο κοινό ή να βοηθήσουμε ανθρώπους που αναζητούν εργασία. Ήδη, έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες στην Ελλάδα, στο να χρησιμοποιούν ψηφιακές δεξιότητες για να αναπτύξουν την επιχείρηση ή την καριέρα τους.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον του Internet; Είναι το metaverse το επόμενο βήμα και κινείται η Google προς αυτή την κατεύθυνση ή μήπως εκτιμάτε ότι η εξέλιξη του κυβερνοχώρου θα είναι διαφορετική;

Καθώς εμφανίζονται αυτά τα νέα σύνορα, καλούμαστε και πάλι να ενεργήσουμε με τόλμη και υπευθυνότητα για να βελτιώσουμε τις ζωές όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων και να συνεχίσουμε να θέτουμε τέτοια μεγάλα ερωτήματα. Η αναζήτησή μας για απαντήσεις θα οδηγήσει σε μια εξαιρετικά μεγάλη τεχνολογική πρόοδο τα επόμενα 25 χρόνια. Η Google γεννήθηκε ως μηχανή αναζήτησης. Δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε αυτήν για πληροφορίες, επομένως υπάρχει πάντα κάτι περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Για αυτό εργαζόμαστε συνεχώς με στόχο να κάνουμε το Search καλύτερο καθημερινά, ώστε να είναι όλο και πιο χρήσιμο.
Καθώς κοιτάμε μπροστά, νομίζω ότι παραμένει ισχυρή η δέσμευση που διατυπώθηκε από τον ιδρυτή μας στην επιστολή του το 2004: «να αναπτύξουμε υπηρεσίες που βελτιώνουν τη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων και να κάνουμε πράγματα που έχουν σημασία». Είναι ο Πολικός Αστέρας μας. Και τώρα, με την τεχνητή νοημοσύνη, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικά πράγματα σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.

Η Alphabet δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς πέραν του Διαδικτύου όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτόνομα αυτοκίνητα, η ρομποτική, η δημιουργία ηλεκτρονικών συσκευών, ο τομέας των φαρμάκων, η ανάπτυξη νέων αγροτικών τεχνολογιών κ.α. Σε ποιους από αυτούς τους τομείς σκοπεύει η εταιρεία να επικεντρώσει την προσοχή της τα επόμενα χρόνια; Υπάρχουν άλλοι τομείς έρευνας ή εμπορικές δραστηριότητες που σκοπεύει να ακολουθήσει η Alphabet;

Προτιμώ να μην σκέφτομαι με τη λογική της καθετοποίησης. Μόλις τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τι μπορεί να κάνει το νέο κύμα τεχνολογίας και πόσο γρήγορα μπορεί να βελτιωθεί. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη στο Google Workspace για να γράψουν και να δημιουργήσουν. Η εφαρμογή πρόβλεψης πλημμυρών καλύπτει πλέον περιοχές στις οποίες ζουν πάνω από 460 εκατομμύρια άνθρωποι. Ένα εκατομμύριο ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τη βάση δεδομένων AlphaFold, η οποία καλύπτει 200 ​​εκατομμύρια προβλέψεις πρωτεϊνικών δομών, βοηθώντας στην πρόοδο για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, την αντιμετώπιση της αντίστασης στα αντιβιοτικά, την καταπολέμηση της ελονοσίας και πολλά άλλα. Έχουμε αποδείξει πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών, μειώνοντας τη μόλυνση από τα αεροπλάνα – κάτι δηλαδή πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά περισσότερα μπροστά μας. Με τον καιρό, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική αλλαγή που θα βιώσουμε. Μεγαλύτερη ακόμη και από την εξέλιξη των επιτραπέζιων υπολογιστών σε φορητές συσκευές, ενώ μπορεί να είναι μεγαλύτερη ακόμη και από το ίδιο το Internet. Πρόκειται για μια θεμελιώδη ανασύνταξη της τεχνολογίας και έναν απίστευτο επιταχυντή της ανθρώπινης ευρηματικότητας. Το να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη πιο χρήσιμη για όλους και να την αναπτύξουμε υπεύθυνα, είναι ο πιο σημαντικός τρόπος με τον οποίο θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας για την επόμενη δεκαετία και μετά. Πλέον, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει σε εμάς, και σε άλλους, να κάνουμε ερωτήσεις, όπως: Πώς μπορούν να μετασχηματιστούν τομείς, όπως οι μεταφορές ή η γεωργία; Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν νέες μορφές καθαρής ενέργειας; Ποια εργαλεία θα μπορούσαμε να εφεύρουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και να αναπτύξουν νέες επιχειρήσεις; Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τις κοινότητες να προβλέψουν φυσικές καταστροφές και να προετοιμαστούν για αυτές;

Όπως όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίες έτσι και η Google αναπτύσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση, και σε πολλά επίπεδα, γύρω από τη χρήση της. Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας για την τεχνητή νοημοσύνη και ποια είναι η θέση της για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται από την ταχύτατη ανάπτυξή της;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ μεγάλη υπόθεση τον τελευταίο καιρό. Αλλά ήταν εξαρχής μεγάλη υπόθεση για τη Google – και δικαίως. Είναι μια τεχνολογία που έχει τη δύναμη να διευκολύνει τις καθημερινές εργασίες των ανθρώπων και, παράλληλα, να συμβάλει στην επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων της κοινωνίας. Είμαστε αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αναγνωρίζουμε ότι οι προηγμένες τεχνολογίες μπορεί να εγείρουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεκάθαρα, αποφασιστικά και με περίσκεψη.
Για αυτό πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσέγγισή μας στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι τολμηρή και υπεύθυνη. Για εμάς αυτό σημαίνει ανάπτυξή της με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα θετικά οφέλη για την κοινωνία, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις, με γνώμονα τις Αρχές μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Και ενώ υπάρχει μια φυσική διάσταση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων, πιστεύουμε ότι είναι δυνατό και ταυτόχρονα κρίσιμο να την προσεγγίσουμε παραγωγικά. Ο μόνος τρόπος για να είσαι πραγματικά τολμηρός μακροπρόθεσμα είναι να είσαι υπεύθυνος από την αρχή.

Naftemporiki.gr