Skip to main content

Η Google γιορτάζει τα 25α γενέθλια της

Επέτειος σήμερα για την δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης.

Με ένα σχετικό doodle στην ιστοσελίδα της η Google γιορτάζει την 25η επέτειο των γενεθλίων της. Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης που μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό αποτελεί σημείο αναφοράς για τους χρήστες του Διαδικτύου και η κυριαρχία της στον τομέα της αναζήτησης πληροφοριών προς το παρόν δεν δείχνει να μπορεί να αμφισβητηθεί από κάποιον επίδοξο ανταγωνιστή. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένους σταθμούς της ιστορίας της.

· Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η επέτειος των γενεθλίων της.

·  Οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν είχαν ξεκινήσει την προσπάθεια το 1996 ως διδακτορικοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Η Google ξεκίνησε ως ερευνητικό πρόγραμμα των δύο συμφοιτητών.

· Υπήρχαν μηχανές αναζήτησης όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια τους οι Πειτζ και Μπριν αλλά αυτοί κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αλγόριθμο που εντόπιζε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις απαντήσεις που αναζητούσαν οι χρήστες και τις παρουσίαζε πιο αποδοτικά.

· Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρόταγια τον αριθμό 10100 που γράφεται: «10 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Internet.

· Στα μέσα του 1998 οι Πέιτζ και Γκριν κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους ώστε να δημιουργήσουν την Google.

· Όπως συνέβη με πολλούς τεχνολογικούς κολοσσούς η Google ξεκίνησε να λειτουργεί αρχικά σε ένα γκαράζ και πιο συγκεκριμένα στο γκαράζ μιας φίλης των δύο ιδρυτών.

· Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.

· Στα μέσα του 1999, η Google επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως.

· Το 2012, η ​​Google ευρετηρίασε περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια έγγραφα και απαντούσε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ερωτήματα αναζήτησης καθημερινά.

·  Αυτή τη στιγμή η μηχανή αναζήτησης της Google δέχεται περίπου 100 χιλιάδες αιτήματα και περίπου 8,5 δισ. αιτήματα ημερησίως

·  Η ιστοσελίδα της μηχανής αναζήτησης της Google είναι η δημοφιλέστερη στο Διαδίκτυο με περίπου 90 δισ. επισκέψεις μηνιαίως

·  Εκτιμάται ότι η μηχανή αναζήτησης της Google κυριαρχεί με ποσοστό περίπου 92% στο Διαδίκτυο ποσοστό που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν η Κίνα δεν είχε επιλέξει να χρησιμοποιεί τη δική της μηχανή αναζήτησης.

·  Πάνω στην μηχανή αναζήτησης η Google έχτισε ένα τεράστιο οικοσύστημα ηλεκτρονικών και διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών ενώ η γιγάντωση της εταιρείας και η έναρξη ενασχόλησης με και με άλλους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης οδήγησε στην ίδρυση μιας μητρικής εταιρείας, της Alphabet, κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκεται πλέον η Google.

· To 2022 τα έσοδα της Google ήταν 282 δισ. δολάρια.