Skip to main content

Δείτε ζωντανά την προσσελήνωση της αποστολής της Ινδίας στο φεγγάρι

πηγή φωτό ISRO

Το σκάφος θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Σε περίπου δύο ώρες θα ξεκινήσει η προσπάθεια προσσελήνωσης του σκάφους της ινδικής αποστολής Chandrayaan-3. Την προσπάθεια μπορείτε να δείτε εδώ.

Εφόσον η αποστολή κυλήσει όπως είναι προγραμματισμένο, το διαστημόπλοιο θα προσσεληνωθεί κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης μια περιοχή που δεν έχει εξερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Επιτυχημένες προσσεληνώσεις έχουν κάνει μέχρι σήμερα μόνο τρεις άλλες χώρες, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η πρώτη απόπειρα της Ινδίας, πριν από τέσσερα χρόνια, απέτυχε όταν το προσωπικό εδάφους έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο λίγο πριν από την άφιξή του στη Σελήνη.

Το Chandrayaan-3 μεταφέρει ένα σκάφος προσσελήνωσης, το Vikram, που στα σανσκριτικά σημαίνει «Γενναιότητα», καθώς και ένα ρόβερ, το ρομποτάκι Pragyan (το όνομα σημαίνει «Σοφία») που θα εξερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης. Το Chandrayaan-3 χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη Σελήνη, σε σύγκριση με τις αποστολές Apollo της NASA, τις δεκαετίες του 1960-70, που έφταναν στον δορυφόρο της Γης μέσα σε μερικές ημέρες. Ο ινδικός πύραυλος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ο Sarurn, ο πύραυλος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Έκανε πέντε ή έξι ελλειπτικές περιφορές γύρω από τη Γη για να αναπτύξει ταχύτητα, προτού να ακολουθήσει την πορεία του προς τη Σελήνη.

Αν όλα πάνε καλά το Vikram θα απελευθερώσει ένα ρομποτικό εξερευνητή, το ρόβερ Pragyan που θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με το Vikram που σειρά γεωλογικών και ατμοσφαιρικών μελετών. Η διάρκεια των ερευνών έχει οριστεί σε δύο εβδομάδες.

Naftemporiki.gr