Skip to main content

Ένας κυκλώνας σπρώχνει το σπανιότερο είδος μεγάλων πιθήκων στην εξαφάνιση

Στη φωτογραφία πίθηκοι Tapanuli. πηγή φωτό. (IUCN SSC Primate Specialist Group)

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο εξόντωσε σε λίγα 24ωρα σημαντικό αριθμό του μικρού πληθυσμού αυτού του είδους.

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Ένας και μόνο κυκλώνας ο οποίος ενισχύθηκε από την κλιματική αλλαγή σκότωσε το 7% των ουρακοτάγκων Τάπανούλι, των σπανιότερων μεγάλων πιθήκων στον κόσμο, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες πέρυσι σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή αποτελούν μια άμεση και καταστροφική απειλή για τον σπανιότερο μεγάλο πίθηκο του πλανήτη» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ουρακοτάγκοι Τάπανούλι (Pongo tapanuliensis) ζουν στο δάσος Μπατάνγκ Τορού στη βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας. Εξαιτίας της καταστροφής των οικοτόπων τους το είδος βρισκόταν ήδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Το 2019 ο συνολικός πληθυσμός τους ανερχόταν σε μόλις 767 άτομα εκ των οποίων τα 581 ζούσαν στο δυτικό τμήμα του δάσους.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο κυκλώνας Senyar. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών τον Νοέμβριο του 2025 ο εξαιρετικά καταστροφικός τροπικός κυκλώνας προκάλεσε ακραίες βροχοπτώσεις και εκτεταμένες κατολισθήσεις στη δυτική περιοχή του δάσους με αποτέλεσμα να πεθάνουν περίπου 58 ουρακοτάγκοι Ταπανούλι.

Τα ζώα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, ασφυξία κάτω από κατολισθήσεις ή τραυματισμούς από την πτώση δέντρων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Current Biology».

Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί στο 11% του πληθυσμού της δυτικής περιοχής και περίπου στο 7% του συνολικού πληθυσμού του είδους. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για το μέλλον αυτού του πιθήκου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Σερτζ Γουίτς  καθηγητής βιολογίας πρωτευόντων στο Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι σπανιότεροι μεγάλοι πίθηκοι

Οι αποκαλούμενοι «μεγάλοι πίθηκοι» είναι τα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα μέλη της υπεροικογένειας Ανθρωποειδή (Hominoidea) στην οποία ανήκει και ο σύγχρονος άνθρωπος δηλαδή εμείς. Εκτός από τον άνθρωπο η ομάδα των μεγάλων πιθήκων περιλαμβάνει τέσσερα γένη: το χιμπατζή, το μπονόμπο, το γορίλα και τον ουρακοτάγκο. Πρόκειται για εξαιρετικά ευφυή είδη, με πολύπλοκες κοινωνικές δομές και ικανότητα χρήσης εργαλείων.

Οι ουρακοτάγκοι Τάπανούλι αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστό είδος το 2017 διακρινόμενοι από τους ουρακοτάγκους της Βόρνεο (P. pygmaeus) και της Σουμάτρας (P. abelii). Έτσι αποτελούν το πιο πρόσφατα αναγνωρισμένο αλλά και το σπανιότερο είδος μεγάλου πιθήκου.

Οι ουρακοτάγκοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις περιβαλλοντικές διαταραχές λόγω του αργού ρυθμού αναπαραγωγής τους, καθώς μεσολαβούν περίπου έξι έως εννέα χρόνια μεταξύ δύο γεννήσεων. Παράλληλα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δασική κάλυψη για την επιβίωσή τους.

Στη νέα ανάλυση, οι ερευνητές συνδύασαν δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τον κυκλώνα με εκτιμήσεις πυκνότητας του πληθυσμού των ουρακοτάγκων, προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των πλημμυρών και των κατολισθήσεων.

Πριν από τον κυκλώνα, το 99,3% του δυτικού τμήματος του δάσους Μπατάνγκ Τορού ήταν καλυμμένο από δέντρα. Μετά την άφιξη της καταιγίδας, έπεσαν 556 χιλιοστά βροχής μέσα σε τέσσερις ημέρες, προκαλώντας κατολισθήσεις σε περίπου 8.303 εκτάρια οικοτόπου των ουρακοτάγκων Τάπανούλι. Οι επιστήμονες εντόπισαν περισσότερα από 50.000 σημάδια καταστροφής στο δασικό τοπίο. Η απώλεια αυτή αποδείχθηκε καταστροφική για τους ουρακοτάγκους.

«Δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού κατολισθήσεων που προκάλεσαν κατάρρευση της βλάστησης και μεταφορά συντριμμιών στα υδάτινα δίκτυα, καθώς και των περιορισμένων δυνατοτήτων διαφυγής μέσω των δέντρων, θεωρούμε πιθανό ότι οι θάνατοι προήλθαν από καταπλάκωση, τραυματισμούς ή επακόλουθο πνιγμό», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα είναι σοβαρές. Η καταστροφή του επιφανειακού εδάφους επηρεάζει την τροφή των επιζώντων ουρακοτάγκων, καθώς το έδαφος φιλοξενεί πυκνά δίκτυα μυκήτων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των φυτών. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να επανέλθουν τα φρούτα και τα φύλλα από τα οποία εξαρτώνται.

Το φαινόμενο

Η ερευνητική ομάδα World Weather Attribution κατέληξε ότι ο κυκλώνας Senyar ενισχύθηκε από έναν συνδυασμό ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, του αρνητικού Διπόλου του Ινδικού Ωκεανού και της Λα Νίνια, της ψυχρής φάσης του κλιματικού κύκλου Ελ Νίνιο – Νότιας Ταλάντωσης.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των έντονων βροχοπτώσεων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας. Παράλληλα, η επιστροφή του Ελ Νίνιο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αξιωματούχοι της NOAA ανέφεραν σε ενημέρωση της 11ης Ιουνίου ότι το τρέχον Ελ Νίνιο ενδέχεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων που έχουν καταγραφεί από το 1950. «Οι συνθήκες του Ελ Νίνιο θα τροφοδοτήσουν ακόμη περισσότερο έναν ήδη θερμαινόμενο κόσμο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη ως την επείγουσα προειδοποίηση για το κλίμα που πραγματικά είναι».

Naftemporiki.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.