Skip to main content

Ανακαλύφθηκε το γεωλογικό «εργαστήρι» γέννησης των διαμαντιών

Η κίνηση των τεκτονικών πλακών προκαλεί εκρήξεις που παράγουν διαμάντια.

Αποτελούν τα ομορφότερα και πιο ακριβά κοσμήματα ενώ έχουν και διάφορες άλλες εμπορικές και βιομηχανικές χρήσεις. Τα διαμάντια είναι ένα  διαχρονικό αντικείμενο πόθου αλλά και συνδεδεμένο με σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας.  Ο μηχανισμός γέννησης και γεωλογικής πορείας των διαμαντιών αποτελεί άλυτο γρίφο για τους επιστήμονες που προσπαθούν εδώ και ένα αιώνα να βρουν απαντήσεις για τη συμπλήρωση του παζλ της ύπαρξης αυτών των σπάνιων πολύτιμων λίθων.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία υποστηρίζει σε μελέτη που πραγματοποίησαν ότι οι τεκτονικές πλάκες που διασπώνται βαθιά μέσα στη Γη είναι ο κύριος μοχλός δημιουργίας των διαμαντιών.
Τα διαμάντια σχηματίζονται καθώς τα άτομα άνθρακα κρυσταλλώνονται κάτω από τον φλοιό της Γης σε εξαιρετικά θερμές και υψηλής πίεσης συνθήκες.
Τα διαμάντια είναι συχνά ηλικίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ετών και η παρουσία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τον κιμπερλίτη. Ο κιμπερλίτης είναι ένα πυριγενές πέτρωμα που πήρε το όνομα τους από την πόλη Κίμπερλι στη Νότια Αφρική.

Ο κιμπερλίτης εμφανίζεται στο φλοιό της Γης σε κατακόρυφες δομές που αποκαλούνται «σωλήνες», καθώς και σε πυριγενή αναχώματα και σχιστόλιθους. Οι σωλήνες κιμπερλίτη είναι η σημαντικότερη πηγή εξορυσσόμενων διαμαντιών σήμερα. Οι κιμπερλίτες σχηματίζονται βαθιά με τον μανδύα της Γης. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε κυρίως μεθόδους στατιστικής ανάλυσης και μηχανικής μάθησης (δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της  τεχνητής νοημοσύνης) για την πραγματοποίηση της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα διαμάντια σχηματίζονται σε ένα είδος εκρήξεων που συμβαίνουν στον κιμπερλίτη, εκρήξεις που ξεκίνησαν πριν από δισ. έτη όταν υπήρξε τεκτονική διάσπαση των ηπείρων της Γης και σε κάθε διεργασία διάσπασης των τεκτονικών πλακών στο μανδύα της Γης προκαλούνται οι εκρήξεις που παράγουν τα διαμάντια. Τα νέα στοιχεία για το πώς δημιουργούνται τα διαμάντια μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να βοηθήσουν στις ανάδειξη μεθόδων για μελλοντικές ανακαλύψεις διαμαντιών.

Naftemporiki.gr