Skip to main content

Ναυάγιο Τιτανικού: Ο Τζέημς Κάμερον κατηγορεί την OceanGate ότι «έκοψε δρόμο» στην κατασκευή του Titan για να γλιτώσει χρόνο και χρήμα (βίντεο)

πηγή φωτό (YouTube/BBC)

Ο διάσημος σκηνοθέτης και εξερευνητής ωκεανών δίνει τη δική του διάσταση στην τραγωδία.

Ο Τζέημς Κάμερον είναι διάσημος για τις ταινίες του με πρώτη και καλύτερη φυσικά τον «Τιτανικό» των 11 Όσκαρ αλλά είναι και ένας από τους πιο ενθουσιώδεις θαλάσσιους εξερευνητές. Όχι μόνο πραγματοποιεί παράτολμες καταδύσεις όπως αυτή στο βαθύτερο σημείο της Γης, την Τάφρο των Μαριανών, αλλά έχει συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή διαφόρων υποβρυχίων και βαθυσκαφών με τα οποία πραγματοποίησε καταδύσεις στις αβύσσους του πλανήτη. Ανάμεσα στα άλλα έχει επισκεφτεί το ναυάγιο του Τιτανικού περίπου 35 φορές άρα είναι ένας από τους πλέον ειδικούς να διατυπώσουν την άποψη τους για το τι συνέβη με το Titan.

Τις τελευταίες μέρες ο Κάμερον έχει δώσει διάφορες συνεντεύξεις στις οποίες έχει αναφέρει ότι ο ίδιος ασχολούμενος ενεργά με τον κόσμο των υποβρυχίων και όντας μέλος της σχετικά μικρής κοινότητας όσων ασχολούνται με τα βαθυσκάφη είχε αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το Titan από  όταν άρχισαν να γίνονται γνωστές λεπτομέρειες για την κατασκευή του. Ομολογεί ότι δεδομένης της ισχυρής φωνής που διαθέτει θα μπορούσε να έχει ευρύτερα γνωστό το ζήτημα αυτό και να δημοσιοποιήσει τις αμφιβολίες και τους φόβους του αλλά αποκαλύπτει ότι γνωρίζει πώς η κοινότητα των φίλων των υποβρύχιων ταξιδιών είχε επικοινωνήσει με την OceanGate και είχε εκφράσεις τις ανησυχίες της για το Titan. Ο Κάμερον λέει ότι σε μια επιστολή που είχε σταλεί από την κοινότητα στην εταιρεία τους έλεγαν «ότι ακολουθείτε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην καταστροφή».

Στην τελευταία του συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες ώρες στο BBC ο Κάμερον κάνει πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις και αποκαλύψεις. «Είχα σοβαρές αμφιβολίες και υποψίες για αυτό το σκάφος και δεν θα έμπαινα ποτέ μέσα σε αυτό. Οι κατασκευαστές του έκοψαν δρόμο, το έφτιαξαν βιαστικά και επιπόλαια για να κερδίσουν χρόνο και χρήμα. Δεν ζήτησαν πιστοποίηση γιατί ήξεραν ότι δεν θα την έπαιρναν, δεν θα περνούσαν τα τεστ» λέει ο Κάμερον που αποκαλύπτει ότι γνώριζε τι συνέβη μόλις μια ώρα αφότου έγινε γνωστή η εξαφάνιση του Titan.

«Όταν άκουσα την είδηση της εξαφάνισης πήρα αμέσως τηλέφωνο σε κάποιες από τις επαφές μου στην κοινότητα των βαθυσκαφών. Μέσα σε περίπου μία ώρα είχα τα ακόλουθα στοιχεία: Το σκάφος όταν χάθηκε η επικοινωνία ήταν σε κάθοδο. Βρισκόταν στα 3,500 μέτρα κατευθυνόμενο προς τον βυθό στα 3,800 μέτρα. Οι επικοινωνίες τους χάθηκαν και η πλοήγηση χάθηκε και είπα αμέσως, δεν μπορείτε να χάσετε επικοινωνίες και πλοήγηση μαζί χωρίς ένα ακραίο καταστροφικό συμβάν. Και το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν μια ενδόρρηξη» λέει ο Κάμερον. Ο όρος ενδόρρηξη ή εσωτερική κατάρρευση είναι αυτός που χρησιμοποιείται για τις εκρήξεις που συμβαίνουν από έξω προς τα μέσα όπως πιστεύεται ότι συνέβη στην περίπτωση του Titan.

Naftemporiki.gr